To ciasto jest WSPANIAŁE. Delikatne, mięciutkie i pachnące cytrusami. Podczas gotowania pomarańczy i pieczenia, a także długo po, w całym domu pachnie jak w gaju pomarańczowym. Smak za to rozkoszny, absolutnie rozkoszny.
Ważne jest, aby cytrusy użyte do ciasta pochodziły z upraw ekologicznych i nie były woskowane. Moje przybyły prosto z Sycylii. Do ciasta wykorzystałam pomarańcze waniliowe i wspaniałą skórkę z cytryn.
Ciasto jest bez mąki, masła i mleka. I uważaj, bo znika bardzo szybko.
Ciasto z gotowanymi pomarańczami i migdałami
przepis Rozkoszny z moimi zmianami
Ciasto
3 średnie pomarańcze ( z ekologicznej uprawy, nie woskowane)
6 dużych jajek
230 g mąki migdałowej lub mielonych płatków
230 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier pomarańczowy:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
skórka cytrynowa z niewoskowanej cytryny
Crème fraîche
esencja waniliowa
Piekłam w kwadratowej formie 24×24 cm z wyjmowanym dnem. Ale może być też tortownica o średnicy 23 cm.
Pomarańcze umyj i gotuj całe wraz ze skórką przez 2h ( moje gotowały się godzinę). Wystudź i zblenduj na puree. Można to zrobić dzień wcześniej.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem lub wysmaruj masłem i obsyp mąką (wykorzystałam kwadratową formę z wyjmowanym dnem).
Jajka ubij z cukrem, dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia i puree z całych pomarańczy. Bardzo dokładnie wymieszaj. Natychmiast przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 50-60 minut (piekłam 50 minut). W razie zbyt szybkiego przyrumieniania, przykryj folią aluminiową. Wystudź całkowicie.
Aby zrobić lukier, wymieszaj cukier puder z sokiem z pomarańczy. Polej nim wystudzone ciasto i zetrzyj skórkę z cytryny.
Crème fraîche wymieszaj z esencją waniliową i podawaj do ciasta.
Wygląda wspaniale!
Małgosiu, jest wspaniałe.
Przepis zapowiada się ciekawie, sezon na pomarańcze trwa, może się skuszę i zrobię
Cztery fajery, to świetne ciasto. Wyjątkowo aromatyczne.
Super ciasto bez glutenu 😀
Jak się całować,
przepyszne, pachnące cytrusami.
Świetne to ciasto. Akurat mam dużo migdałów
Patrycja, fantastyczne. Upiecz je koniecznie.
Wygląda rewelacyjnie a sądząc po składnikach to niebo w gębie! Pyszota!
Kamila, tak, to jest doskonałe ciasto.
Pomarańcze i migdały to na pewno świetne połączenie i chętnie się skuszę.
Martyna, koniecznie. To ciasto jest przepyszne.
Co tydzień robimy jakieś cìasto, więc chętnie się skuszę na twoją propozycję.
Pojedztam, naprawdę warto. To ciasto jest absolutnie cudowne.
To ciasto wygląda świetnie ! I chętnie bym spróbowała. Piec niestety nie lubię
Beata, ale inaczej pewnie nie spróbujesz. Chyba, że ktoś upiecze dla Ciebie.
Sezon na pomarańcze w pełni, więc warto z nich korzystać
Wędrówki po…, właśnie korzystam.
Dosłownie kilka dni temu jadłem bardzo podobne ciasto na Sycylii. Zapisuje przepis!
Irku, w takim razie przypomnij sobie Sycylię.
Te gotowane pomarańcze mnie ciekawią. Nie pozostaje mi nic jak zrobić te ciasto.
Tosiu, koniecznie. Naprawdę warto.
Zapowiada się nader kusząco smakowo, migdały idealnie współgrają z pomarańczami.
Izabela, jest wyjątkowe i mega pomarańczowe.
Super, że jest takie proste w wykonaniu! Wygląda pysznie
Joanno, a jakie doskonałe. Spróbuj.
Świetny przepis, chętnie wypróbuje.
Bernadeta, bardzo polecam. To świetne ciasto.
Lubię ciasta pomarańczowe i migdałowe tu jest dwa w jednym i wygląda przepysznie
Alu, to ciasto musisz upiec !
Witaj! Myślisz, że można upiec to ciasto w formie na babkę?
Patrycja, myślę, że tak. Tylko uwaga, jest delikatne i miękkie.
To chyba nie zaryzykuję w tej formie, bo boję się że przy wyciąganiu coś pójdzie nie tak. Upiekę w tortownicy pewnie już po świętach… Pozdrawiam serdecznie!
Patrycja, raczej tak.
Przepyszne,synowa robiła na święta,jest smaczne, delikatnie wilgotne, super ciasto
annalysecka, wspaniałe. Bardzo je lubimy.