Gravlax to kolejne lekkie danie, które podaję w czasie sylwestrowego wieczoru. Jest wciąż atrakcyjną przekąską, która smakuje wszystkim i nie zostaje ani jeden plasterek. Przygotowałam gravlaxa na ostatnie spotkanie tego roku z Konwaliami w kuchni. Szampańskiego Sylwestra i do miłego spotkania w 2022 .
Gravlax – po szwedzku gravad lax, w duśkim gravad laks, norweski gravlaks, fiński graavilohi, estoński graavilõhe, w islandzkim graflax. To tradycyjny w Skandynawii sposób przyrządzania surowego łososia, który pekluje się w soli z dodatkiem cukru i kopru.
Podawany jest najczęściej jako przekąska. Krojony na plastry gravlax podaje się w Skandynawii z ziemniakami lub na chlebie, z dodatkiem specjalnego sosu hovmästarsås (gravlaxsås). Nazwa dania – dosłownie pogrzebany łosoś, wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu gdzie napływały fale morskie, aby ryby lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji łososia. Ryby przyrządza się w specjalnej marynacie w ciągu kilku dni.
Gravlax
1 filet surowego dzikiego łososia ze skórą, ok. 1kg
3 łyżki płaskie soli morskiej
3 łyżki płaskie białego cukru
ważna jest proporcja: 1 część soli i 1 część cukru
3 łyżeczki musztardy angielskiej
3 łyżki ginu
1 pęczek kopru grubo pokrojonego
Na szerokim płaskim półmisku kładę filet łososia skórą do dołu. W kubku mieszam sól, cukier, musztarde i gin, aż powstanie gładki krem. Rozprowadzam go równomiernie po całej rybie. Teraz posypuję łososia koprem. Teraz przekładam rybę skórą do góry i posypuję resztą kopru. Przykrywam dokładnie folią spożywczą. Obciążam rybę deską kuchenną lub drugim półmiskiem i wstawiam do lodówki na trzy dni. Wyjmuję Łososia z półmiska na deskę skórą do dołu i dokładnie zdejmuję marynatę. Ostrym nożem kroję na cienkie plastry. Podaję rybę na talerzu tradycyjnie posypaną koprem z sosem obok lub domowym majonezem i pieczywem.
Jak podam gravlaxa dzisiaj wieczorem ?
Plastry gravlaxa poleję najlepszą oliwą, posypię koprem i pieprzem. Ułożę na wierzchu kapary, obok połówki jajek ugotowanych na półtwardo. W kieliszkach może nam towarzyszyć szampan, riesling, Sauvignon blanc, Cava.
To musi być pyszne 🙂 Idealna przekąska na sylwestrową noc.
Cztery fajery, idealne do szampańskich trunków i lekkostrawne.
Dziękuję.
Wygląda pięknie! Uwielbiam!
Czyli rybami żegnamy stary rok. 🙂
Aniu, dziękuję za smakowite spotkania, za inspirację i motywację w mijającym roku.
Z niecierpliwością czekam na to, co przyniesie nowy.
Szczęśliwego, cudownego i niepowtarzalnego Nowego Roku!
Magda, bardzo dziękuję. Niech wszystko się spełni. Do ugotowania w 2022 !
U nas nikt nie jest miłośnikiem łososia, ale gościom może zasmakować.
Pojedztam, może. Nam smakuje bardzo.
Łososia uwielbiam pod każdą postacią
wędrówki po…, to wspaniale.
O, a gdzie się to tradycyjnie podaje? 🙂
blogierka, napisałam we wpisie.
Taki łosoś zawsze się sprawdza i na zakończenie roku staje się wspaniałą przystawką.
Najlepszego w Nowym Roku. Spokoju, zdrowia i wielu kulinarnych inspiracji.
Pozdrawiam
Kamila, dokładnie tak. Samego dobra dla Ciebie w 2022.
Wygląda bardzo apetycznie i chętnie byśmy spróbowały go podanego z ziemniakami 😉
candy Pandas, bierzcie więc przepis i jedzcie gravlaxa po swojemu.