Śliwki pieczone w boczku. Klasyczna przekąska na Sylwestra

 

Jeżeli gorączkowo poszukujesz nowych przepisów na sylwestrowy wieczór, pamiętaj żeby zachować umiar.  Postaw na jakość zamiast ilości. Dobrze jest zaskakiwać siebie, domowników i gości, ale u mnie od lat sprawdza się sushi z dostawy do domu, ostrygi z cytryną, gravlax i klasyczne koreczki ze śliwek pieczonych w boczku. I to właśnie one znikają w pierwszej kolejności. Pasują do nich wina białe, czerwone i musujące. Przypominam więc ten stary ale wciąż doskonały przepis.

 

 

plastry chudego wędzonego boczku
suszone śliwki bez pestek – u mnie suska Sechlońska
wykałaczki
opcjonalnie igiełki rozmarynu

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Śliwki dokładnie zawiń w plastry boczku i zepnij wykałaczkami.
Ułóż obok siebie w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Boczek powinien się w tym czasie dobrze zrumienić. Podaj gorące ( na zimno też pysznie smakują).

18 thoughts on “Śliwki pieczone w boczku. Klasyczna przekąska na Sylwestra

  1. Świetny pomysł nie tylko na Sylwestra. Takie przekąski uwielbiam, smaczne i pasują na każdą okazję.

  2. widziałam już zdjęcia na instagramie i musze przyznać, ze bardzo mnie zainspirowałaś i już wiem, co zaserwuję w sylwestra 🙂

  3. Wędrówki po kuchni

    Fajna i bardzo smaczna przekąska na każdą okazję. Kiedyś bardzo często robiłam 🙂

  4. Uwielbiam śliwki lub morele pieczone w boczku, są naprawdę świetne.

  5. Moja babcia kiedyś robiła identyczne. Bardzo mi smakowały!

  6. Pycha, choć to taka mała bomba kaloryczna

  7. Na pewno do drinków smakuje świetnie 😉

  8. Pamiętam z wczesnej młodości, że moja mama robiła taką przekąskę. Pyszne to było

  9. Takie przekąski zawsze się sprawdzają, bardzo lubię takie śliwki otulone boczkiem 🙂
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *