Dyniowe ciasto z korzennymi przyprawami to najlepszy smak jesieni. Wypełnione jest pysznym smakiem dyni i zwieńczone pyszną kawową pomadą. Idealnie na jesienne śniadanie lub specjalną jesienną ucztę. Jeśli kochasz dynię i kawę, to takie połączenie z pewnością stanie się Twoim ulubionym.
ciasto
300 g mąki orkiszowej T550
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
100 g cukru trzcinowego
60 g miękkiego masła
200 g puree z dyni
125 ml mleka
1 duże jajko
kawowa pomada
70 ml espresso – u mnie z doskonałych ziaren Audun Coffee *
150 g mascarpone
Piekarnik rozgrzej do 180° C. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. W osobnej misce wymieszaj masło i trzcinowy cukier, dodaj puree z dyni, mleko i jajko, i dokładnie połącz łyżką.
Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż się dobrze połączą. Przełóż do foremki i wyrównaj wierzch. Piecz ciasto przez około 50 minut.
Kiedy ciasto się piecze, w kielichu blendera zmiksuj mascarpone z wystudzonym espresso. 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj wierz ciasta pomadą. Włóż patyczek w środek ciasta i kiedy wyjdzie suchy, wyjmij formę na kratkę. Kiedy ciasto prawie wystygnie, znowu polej je kawową pomadą, pokrój na porcje i podawaj.
* Cuba Espresso to doskonała mieszanka kaw ziarnistych z Kuby i z Afryki. O gładkim czekoladowym smaku i małej kwasowości. Ziarna kubańskie i afrykańskie są oddzielnie wypalane, a potem mieszane i powstaje blend idealny do zaparzania espresso, świetnie sprawdzi się również zaparzany w kawiarce, a także w połączeniu z mlekiem.
Kawę można kupić w Coffeedesk.
Ciasto szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a to duży plus!
Wędrówki po…, jeżeli masz przygotowane puree z dyni, to tak.
Bardzo podoba mi się to ciasto i jeszcze kusi aromatem
mojego ulubionego napoju 🙂
Pozdrawiam
Kamila, jest idealnym deserem na jesienną dekadencję.
Zrobiłam się głodna. Jak ja lubię takie proste przepisy!
Toksyczna…, zatem do dzieła. Warto upiec to ciasto.
Zabiorę się za nie w weekend. Możesz byc tego pewna 🙂
Toksyczna, świetnie. Pochwal się ciastem.
ciekawe połączenie, bardzo ciekawi mnie w smaku ta kawowa pomada
Karolina, kawowa pomada pasuje do wielu deserów. Cudownie podnosi smak.
Ulubiony napój z ulubionym ciastem nie mogło być inaczej! Kusisz ciastem! Jest bardzo proste nieskomplikowane i pyszne. Jesienne sezonowe ciasta są najlepsze. Otulają naszą zmarzniętą osobowość i dodają otuchy. Wydrukuję przepis i działam!
Kasiu, a jakże inaczej dekadencką jesienią…tylko dobre ciasto i kawa. Musimy ukoić duszę.
Na pewno dobre ciasto, chetnie sprobuje.
Anna, zapraszam na ciasto i kawę.
Dynia w połączeniu z kawą tworzy naprawdę pyszny duet 😉
Candy, naprawdę.
Idealne jesienne ciacho. Niestety w moim domu nie ma miłośników dyni.
Agata, w tym cieście dyni wcale nie czuć. Polecam.
Lubię takie proste, sezonowe ciasta, i im mniej pracy tym lepiej mi smakują. A dynia o kawa to brzmi pysznie.
Bernadeta,
to ciasto z kawowym dodatkiem jest idealne na jesień.
Właśnie kupiłam piękną dynię I zastanawiałam się co z niej zrobić oprócz zupy. No I mam już pomysł Dziękuję Ci bardzo za inspirację
Edyta,
w takim razie będzie pysznie.
Dynię czasem dodaję do galaretki do ciast, ale typowo dyniowego nigdy nie robiłam.
Pojedztam, to spróbuj ciasta dyniowego.
Oj tak, ciasto dniowe uwielbiam 🙂 mam jeszcze dynię to kto wie moze będzie cały zestaw na niedzielę 🙂
Aniu, wspaniale. Warto upiec
Genialny pomysł z tą kawową polewą!
Blogierka, ta pomada bardzo podnosi smak.
To ciasto to wspaniała jesienna propozycja na deser. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem dyni i korzennej przyprawy,tak więc zapisuje przepis w zeszyciku i na pewno przygotuje go jeszcze w tym roku.
Violu, bardzo i miło. Życzę Ci smacznego ciasta.
Alternatywa dla mascarpone?
chcę kupić mniesze opakowanie serka -takie na raz do ciasta. Najlepiej bez laktozy 🙂
Sayurii.
mascarpone ma też mniejsze pojemności. Zamiast może być serek Philadelphia. Bez laktozy nie robiłam. Musisz poszukać wśród takich produktów.
Czy zwykła mąka typ 550 będzie o takiej samej gramaturze?
Glazura kawowa na koniec zasycha czy jest mokra?
Sayurii, tak, będzie dobra.
Już nie pamiętam, czy zasycha, bo zaraz ciasto pokroiłam i zostało zjedzone. Ale jest w pomadzie mascarpone, więc nie może zaschnąć do końca. Możesz też polać ciasto lukrem z cytryną.
Czy ciasto powinno być tak gęste ze trudno rozprowadzić w foremce?
Sayurii,
piekłam to ciasto dawno i już nie pamiętam…Zresztą każdy używa innych składników i konsystencja będzie inna. Ma na to wpływ jakość mąki, wielkość jajek…
Choć wyszedl zakalec
to w smaku przepyszne, wilgotne.
Po fakcie wyczytałam z innego bloga, że hokkaido ma gęsty zwarty miąższ więc mocno zagęszcza w przeciwieństwie do innych odmian.
Może kiedyś spróbuję dodając więcej wody do puree. Cukier zmniejszyłam o 50%, szczególnie że ciasto polane jest lukrem kawowym.
Sayurii,
tak, Hokkaido daje zwarty miąższ i piękny kolor. Ilość cukru to indywidualna sprawa.