Kocham połączenie czekolady i kawy miłością wielką. A jak jeszcze kawa ma czekoladowy smak, moje hormony szczęścia szybują bardzo wysoko. Też tak macie?
Upiekłam więc babkę do kawy, z czekoladą i kawą. To jest naprawdę coś pysznego. Babka jest bardzo maślana i wilgotna, dzięki dodaniu śmietany i pieczeniu w niskiej temperaturze. Przyznam, że nie gustuję w suchych wypiekach i nie raz męczyłam się gdzieś będąc w gościach, kiedy częstowano mnie suchym ciastem…
Ta babka natomiast umili każdą jesienną porę dnia. Pieczcie, delektujcie się i pijcie kawę.
200 g miękkiego masła
100 g cukru
1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka O
1 łyżka rumu
150 g gęstej śmietany – dodałam Crème fraîche
70 g pełnego mleka
320 g mąki pszennej tortowej
8 g proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
1 łyżka drobno zmielonej kawy – u mnie aromatyczna PIAZZA D’ORO ESTREMO
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 160°C. Formę do babki z kominkiem wysmaruj masłem i oprósz mąką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
Do misy robota włóż masło, cukier i cukier waniliowy i mieszaj przez około 3 minuty.
Wlej rum i wymieszaj. Teraz dodawaj porcjami jajka . Miksuj energicznie przez około 2 minuty między dodawaniem jajek.
Cały czas miksując, dodawaj na przemian porcjami mąkę z proszkiem, śmietanę i mleko.
Odłóż z misy 500 g ciasta i odstaw. Pozostałe ciasto wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i kawą.
Do formy ostrożnie wlej ciasto czekoladowo-kawowe i na nie ciasto waniliowe.
włóż formę z ciastem do nagrzanego piekarnika na kratce na najniższej półce i piecz je przez 45 do 50 minut, aż wbity patyczek wyjdzie suchy. Po upieczeniu ostudź babkę na kratce. Posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Delektuj się babką z filiżanką doskonałej kawy PIAZZA D’ORO ESTREMO, która zaspokoi gusta najbardziej wybrednych kawoszy. Została skomponowana z ziaren Arabiki z Ameryki Środkowej i Robusty z plantacji kawy w Ugandzie. Dzięki temu kawa charakteryzuje się głębokimi nutami gorzkiej czekolady z akcentami owoców i migdałów. Ma idealną równowagę kwasowości, goryczy i słodyczy. Po zaparzeniu ma wspaniały głęboki smak i aromat.
Wpis powstał we współpracy z Cafitesse.pl.
Ta babka musi smakować jak milion dolarów. Uwielbiam połączenie kawy i czekolady
Cztery fajery, tak smakuje. Z kawą jeszcze lepiej.
To również moje ulubione połączenie, które jest wręcz idealne
Wędrówki po…, jest to super zestaw smaków.
Ale zrobiło się smakowicie, sama babka na zdjęciu prezentuje się cudownie! Uwielbiam takie przepisy dopracowane pod każdym względem 🙂
Patrycjo, bardzo Ci dziękuję Pozdrowienia.
Ciasto i kawa to połączenie doskonałe! Uwielbiam dobrą, świeżo mieloną kawę.
Akacja, wspaniale. Wszystko to znajduje się w tym wpisie.
babka to mój ulubiony rodzaj ciasta, więc na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Karolina, bardzo proszę. Ta babka jest pyszna.
Bardzo lubię w wypiekach nutę kawy, z czekoladą to już w ogóle idealnie!
Wędrówki po…, Kawa z czekoladą to świetna para.
Kawa i czekolada to przyjemność ogromna, aż sie rozmażyłam… chętnie spróbuję.
Czerwona filiżanka, dziękuję. Częstuj się.
Jak ja lubię babki, wszelakie, od piaskowej po panettone . Muszę wypróbować przepis
Irku, oj to koniecznie upiecz tę babkę. I zjedz w towarzystwie dobrej kawy.
Aniu, ależ smakowite połączenie. Wszystko to co lubię.
Marzena, świetnie. Dobrze jest zafundować sobie taki zestaw.