Te chrupiące łatwe bułki upiec może każdy. Bez wymówek, że boisz się zakwasu albo że to zbyt skomplikowana receptura. Po prostu mieszasz wszystkie składniki ciasta, zostawiasz je na noc, a potem dzielisz na sześć kawałków i pieczesz.
Bułki są pyszne, doskonałe na śniadanie. My rozpieszczaliśmy się nimi w niedzielny poranek.
Domowe pieczywo to comfort foods.
Nocne bułki śniadaniowe z maślanką, za’atarem i ostropestem
przepis Zorra
1,5 g świeżych drożdży
240 g zimnej maślanki
20 g mąki żytniej razowej
280 g mąki orkiszowej typ 550
1 łyżka za’ataru
1/2 łyżki mielonego ostropestu
6,5 g soli
Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę wlej do miski i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto jest dość jędrne. Przykryj miskę i pozwól, aby ciasto fermentowało przez noc w temperaturze pokojowej.
Następnego ranka wyłóż ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i wyciągnij je ręcznie na prostokąt o grubości około 2 cm. Wytnij z niego 6 prostokątnych bułek za pomocą szpatułki. Zostaw na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 230°C z termoobiegiem.
Uformuj bułki zgodnie z potrzebami i ułóż je na blasze. Wsuń blachę na środkowy ruszt, dodaj strumień pary przez 3 minuty i piecz przez około 25 minut. Odwróć tacę po 15 minutach, aby bułki równomiernie się zrumieniły. Wyjmij ostrożnie upieczone bułki z piekarnika i wystudź je na kratce.
Bułki na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Te bułeczki są fantastyczne i bardzo proste. Cieszę się, że tym razem mogłam wziąć udział we wspólnym pieczeniu, pozdrawiam!
Kamila, o tak, proste, ale niezwykle pyszne.
Dawno nie piekłem tak aromatycznych bułeczek a Twoje są wspaniale zakręcone. Dziękuję za przepis i do kolejnego wypiekania.
Guciu, to świetnie, że je upiekłeś z nami!
Proste i bardzo smaczne, a z za’atarem zrobię następnym razem. 🙂
Dziękuję za ten październikowy czas!
Magda, świetnie, że Tobie też smakowały. Z za’atarem bardzo polecam.
Super bułki. Bardzo się cieszę.że dołączyłam. Twoje Aniu wyglądają rewelacyjnie.
https://www.zaciszekuchenne.pl/2021/10/httpswww.zaciszekuchenne.pl202110nocne-bulki-sniadaniowe-z-maslanka.html.html?m=1
Marzena, zawsze warto razem piec. Dziękuję.
Skoro te bułki są z zaatarem to muszę je zrobić. Wyglądają obłędnie, a z tą przyprawą muszą być mega smaczne
Cztery fajery, dziękuję. Zapewniam Cię, że za’atar zrobił tu wspaniałą robotę.
Z małym poślizgiem, ale jestem i ja.
Bułeczki są pyszne i banalnie proste, na pewno będziemy je powtarzać.
Dziękuję za wspólne pieczenie!
https://rodzinnieroslinnie.blogspot.com/2021/10/nocne-buki-sniadaniowe-z-maslanka-i.html
Beata, jak miło, że z nami piekłaś. A wegańska opcja bardzo mi się podoba.
Mnie również było miło 🙂 i dziękuję!
Beata, do listopadowego pieczenia.
Takie proste bułeczki na pewno podbiją moje serce, dziękuję za przepis.
Pojedztam, na pewno. Niech Ci smakują.
Lubię zrobić domowy chleb, może warto spróbować teraz zrobić bułeczki 😉
Bielecki, zdecydowanie tak!
Upiekły się! Bez wymówek 😉 Pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu bułeczki 🙂
Aniu, wymówek nie przyjmujemy. Bułki z tych bezproblemowych a pysznych.
trochę szkoda, ze na takie bułki trzeba czekać do rana, ale skoro tak smacznie wyglądają to warto poczekać 🙂
Koralina, przefermentowane ciasto jest lepsze i zdrowsze. Nie musisz czekać, jak wyrośnie to piecz, ale Twoje jelita podziękują Ci za to czekanie.
kiedyś piekłam podobne pyszne są
Iza, tak, to pyszne bułki.
Nie ma jak domowe bułeczki, smak zapach i takie nieregularne kształty. 😉
Magda, te bułki bez wyrabiania i bez formowania, więc mają rustykalne kształty.
Domowe pieczywo to jest to! I ten zapach unoszący się w całym domu…
Wędrówki po…, najważniejszy jest dobry skład domowego pieczywa.