Rogaliki bardzo kruche z powidłami śliwkowymi

 

Te maleńkie, cudownie kruche i delikatne rogaliki rozpływają się w ustach. Zrobiłam je z dodatkiem tegorocznych już powideł śliwkowych. Uwielbiam je, choć nigdy nie mogę upiec wystarczającej ilości. Znikają w zawrotnym tempie, jeszcze ciepłe i tak kruche, że rozpadają się zanim zostaną zjedzone. Z trudem udało mi się ocalić niewielką ich ilość do zdjęcia. Dlatego radzę podwoić ilość składników, aby uniknąć zawodu z barku tych rozkosznych maleństw.

 

 

na 50 rogalików

400 g mąki tortowej orkiszowej
250 g masła
70 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka ze szczęśliwych jaj
2 łyżki śmietany 18%
200 g gęstych powideł śliwkowych

Mąkę, masło i cukier siekam nożem na blacie. Dodaję żółtka i śmietanę i łączę nożem. Przekładam do misy miksera i za pomocą haka zagniatam ciasto. Formuje je w kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na noc ( albo do zamrażarki na 40 minut). Piekarnik nagrzewam do 185 st. C. Ciasto dzielę na 6 równych części, jedną wyjmuję na blat oprószony lekko mąką (pozostałe trzymam w lodówce), wałkuję bardzo cienko w koło i dzielę nożem na osiem trójkątów. Na każdym kładę 1 łyżeczkę konfitur i zwijam, formując rogalik. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie rogaliki smaruję mlekiem i posypuję grubym cukrem. Piekę 15-20 minut, aż będą złote. Studzę na kratce. Uwaga, rogaliki szybko znikają!

32 thoughts on “Rogaliki bardzo kruche z powidłami śliwkowymi

  1. Uwielbiam powidła śliwkowe, a w połączeniu z rogalikami muszą smakować nieziemsko.

  2. Powidła śliwkowe i rogaliki to musi smakować super. Wspaniały pomysł na słodki podwieczorek

  3. Witam, czy zwykła mąka tortowa też będzie ok czy musi być orkiszowa?

  4. Dawno nie robiłam w domu rogalików. Z powidłami śliwkowymi brzmi prze-pysznie! 🙂

  5. Rogaliki na pewno pyszne, już patrząc na nie na zdjęciach, widać, że są niesamowicie chrupiące, a ja takie uwielbiam :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  6. Tak, to połączenie jest genialne, przydałyby mi się do kawki. I ta obłędna kruchość 🙂 wspaniałe rogaliki, przesmaczne zdjęcie 🙂

  7. Ach ja uwielbiam rogaliki z powidłami! Co roku robię I innych w zasadzie nie jem. W tym roku zrobię z domowymi powidłami I to dopiero będzie pycha! Chętnie przygotuję z Twojego przepisu dla odmiany, bo najczęściej robię drożdżowe.

  8. Co ja mam napisać, cuda u Ciebie.
    Zaskakujesz mnie, kocham rogaliki, powidła śliwkowe do tego to tylko rozkosz 🙂
    Zdjęcia jak zawsze super !

  9. Rogaliki i powidła to idealne małżeństwo. Bardzo lubię to połączenie.

  10. Zapachniało i pobudziło wyobraznię. Fantastyczny pomysł na podwieczorek. Dziękuję za ten pyszny przepis, uwielbiam piec słodkości.

  11. Powidla śliwkowe plus rogaliki to idealne połączenie 🙂 też bym takie zjadła jeszcze ciepłe… aż tu mi pachną…

  12. to jedno z tych dań, które strasznie uzależnia, jak się postawi na stole to zawsze znikają, chociaż oficjalnie nikt nie ma ochoty 😉

  13. Wydaje mi się że tutaj trzeba jednak potroić ilość składników gdyż Pierwsza tura znika zazwyczaj ciepła i na początkową degustację. Druga znika z powodu tego że trzeba wiedzieć jak to wszystko smakuje kiedy jest chłodne…. a następnie zostajemy z niczym gdzie jeszcze by się zjadło. Przepis wydrukuję położę sobie w kuchni przypnę do tablicy i będzie mnie tak po prostu prześladował

  14. Idealnie wpasowujesz mi się w jesienne klimaty,takie przytulne z rogalikami,śliwkowymi powidłami,dyniową latte i ksiazka pod kocykiem. Ten weekend ma być deszczowy,już wiem co bede robić.

  15. Te Twoje rogaliki to takie maleńkie przyjemności, tak bym je nazwała. I tak jak pisałam na fb, myślę, ze podwójna porcja to i tak zbyt mało 😉

  16. Widzialam te rogaliki na FB i nabralam na nie szaloej ochoty. Wygladaja tak, ze zdecydowanie ma sie chote po nie siegnac. I celowo pisze w liczbie mnogiej, bo nie wierze ze na jednym by sie skonczylo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *