Pieczona dynia i pomidory.Zupa.Sezonowo od A do M

 

 

DSC_0008
 

Królowa jesieni.
Dostojna,obfita i pysznie kolorowa.
Wielka,duża i mała.
Sam jej widok nastraja ciepło i optymistycznie.
Mam swoje dyniowe sympatie.
Makaronowa,butternut,hokkaido i piżmowa.
Wylegują się na moim tarasie.
Każda czeka na swoją pyszną kulinarną historię.
Pieczona,gotowana,surowa.
Na słodko i słono.
Dziś ma swój debiut w Sezonowo od A do M.
Dynia.
Pieczona z pomidorami.
W zupie.

2013-09-28
 

DSC_0037-001
 

Zupa z dyni i pieczonych pomidorów

mała dynia butternut – moja ważyła 580 g
pomidory cherry czerwone i żółte – 500 g
słodka cebula
kilka ząbków czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
szklanka bulionu z warzyw
oliwa Ev
sól wędzona
pieprz

Naczynie do pieczenia posmarować oliwą.
Dynię pokroić na cztrey części i wyjąć pestki.
Ułożyć w formie,dodać cebulę,czosnek i gałązkę rozmarynu.
Pokropić oliwą,posypać solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.
Piec 15 minut i dołożyć pomidory.
Zapiekać wszystko razem jeszcze 20 -25 minut.
Uwaga! warzywa nie powinny się przypalić.
Wyjąć formę z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
Zdjąć skórę z dyni i pomidorów i wszystko,razem z sosem z pieczenia przełożyć do kielicha blendera.
Zmiksować.Masę warzywną przełozyć do garnka,dodać bulion z warzyw i podgrzać.
Doprawić solą i pieprzem.
Można udekorować zupę kleksem śmietany lub świeżymi ziołami.

 

DSC_0039-001
 

Sezonowo z Konwaliami w kuchni.
Zapraszam!

53 thoughts on “Pieczona dynia i pomidory.Zupa.Sezonowo od A do M

  1. A jednak nam się udało:)
    Pysznie rozpoczęty sezon dyniowy!
    Wyborna zupa i pięknie wygląda w tych promieniach słońca.
    Dziękuję za dyniowe popołudnie:)

  2. Bardzo lubię ten gatunek dyni – właśnie czeka jedna taka w kuchni na przerobienie na pyszne potrawy. Zabiorę się za nią, jak skończę przerabiać melonową.

    Fajna wersja zupy z dyni.

  3. Zanurzyłam się w pierwszym zdjęciu – nie ma nic piękniejszego niż duet pomarańczowo-fioletowy. Ja też już piekłam, ale zupy w tym sezonie jeszcze nie było. piękny początek dyniowego sezonu, choć u Majlertów szaleństwo – sezon zaczął się w tym roku już 1 sierpnia!!

    • Aga,
      miło,że się zanurzyłaś.
      A dynie wyrastają co roku wcześniej.
      Mam nadzieję,że w maju nie będzie ich na straganach?
      Ten butternut jest od Majlertów,zakupiony był w ostatni weeekend Zielonego Jazdowa.
      Wszystkiego miłego!

  4. Cudna zupa! Dyniowa jest pyszna.
    Mnie w końcu udało się kupić hokkaido z czego niezmiernie się cieszę. Jeszcze nie wiem, co z niej zrobię.
    Pozdrowienia Aniu:)

  5. Hokkaido, co prawda u nas nie widziałam (dziwne, prawda? tak orientalnie się nazwywa), ale coś dyniowego zdecydownanie czai się za rogiem i u nas. Pozdrawiam jesiennie 🙂

  6. oj jak ja pragnę takiej zupy ….. w końcu muszę dorwać dynię ! teraz się trochę grzybami zarzuciłam i wykorzystuję wszystko co mam
    ale obiad dyniowy czeka w kolejce 🙂
    WYGLĄDA PYSZNIE!

  7. uwielbiam takie zupy <3

    dzisiaj tez planuje zrobic dyniowa 🙂

    buziaki ;*

  8. Piękna zupa. Ja jeszcze nie miałam okazji w tym sezonie zabrać się bardziej konkretnie za dynię.

  9. Pyszne rozpoczęcie dyniowego sezonu! Och ten kolor i smak 🙂 Pozdrawiam

  10. Twoje zdjęcia kuszą, by zrobić taką zupkę 🙂 kolorek piękny, jesienny!

  11. o tak tak , taka zupę to bardzo chętnie i bardzo dużo , poproszę

  12. Robiłam niedawno bardzo podobna 🙂 oj pyszna była to fakt! jesień i dynie, idealne połączenie 🙂

  13. Codziennie mogę ją mieć:)

  14. Znakomity krem z mojej ulubionej dyni, mmmm. I tak pięknie sie prezentuje w towarzystwie wrzosów, w jesiennym słońcu.

  15. Pusty talerzyk na ostatnim zdjęciu mówi wszystko. Wyśmienita!

  16. Aniu, bardzo udany i smaczny debiut sezonowy .
    Zazdroszczę Ci zapasu dyni na tarasie.
    Może jutro uda mi się przytargać chociaż dwa rodzaje.
    Pozdrawiam.

  17. No i nastał czas dyni…a Ja jakoś dalej tylko na słodko jadam.Może kiedyś się przekonam

  18. Swój sezon dyniowy już rozpoczęłam. Zaciekawiłaś mnie dodatkiem pomidorów, może pora na urozmaicić standardową zupę dyniową?

  19. Mzam przygotowaną właśnie niemalże identyczną zupkę:) Rzeczywiście jest pyszna 🙂

  20. Ależ zachwycająca i zachęcająca…:-))

  21. piękny kolor zupy, a te zdjęcia, można się rozmarzyć:)

  22. mam juz dynie pieczona juz w sloiczkach to tylko dopieke sobie pomidorki i taka zupke pyszna na jutro przygotuje:)))) piekna inspiracja:)))) pozdrawiam serdecznie agata

  23. Z pomidorami nie jadłam. Musi być jeszcze lepsza 🙂

  24. Uwielbiam dynię. To jedna z niewielu radości jakie przynosi mi jesień. Na zupkę dyniowo-pomidorową już się więc szykuję 🙂

  25. Krem z dyni uwielbiam w każdej odsłonie… a w tej chwili mam właśnie 4 dynie butternut czekające na weekendową obróbkę…. będzie się działo 😉 Piękne zdjęcia :)! Pozdrawiam!

  26. Nie znam tej odmiany dyni, ale domyślam się, że jest to piżmowa. Zupka wspaniała, a kolor przepiękny 😉 !

  27. Prześliczne zdjęcia, uwielbiam wszelkie przepisy dyniowe, a same dynie już znoszę do domu i będę pichcić 🙂

  28. U nas w tym roku rządzi hokkaido, bo innej raczej u siebie nie dostanę:)… ale hokkaido jest cudowna:). Uwielbiamy ją z Lili:). Twoja zupka jest cudowna:). Wprawdzie jeszcze nie łączyłam dyni z pomidorami, ale patrząc na to jak pyszne są pomidory to na pewno duet doskonały:) buziaki zasyłam

  29. I’m a sucker for these wow gold the greatest I actually have held, they works well high-quality.

  30. Hey I know this is off topic but I was wondering
    if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet
    my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was
    hoping maybe you would have some experience with something
    like this. Please let me know if you run into anything.

    I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new
    updates.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *