Magdalenki z borówkami. Letnie przyjemności

 

 

Magdalenki. Te biszkoptowe delikatne i miękkie ciasteczka wytwornie podkreślają każdy podwieczorek na tarasie.  Zaparzam najlepszą herbatę i stawiam na stole tacę pełną magdalenek. Tym razem w sezonowym wydaniu z borówkami. Zatracamy się sięgając po kolejne i kolejne ciastko. Letnie przyjemności.

 

 

Madeleines
Przepis z książki kucharskiej La bonne cuisine française Marie-Claude Bisson
20 – 24 ciasteczka

2 jajka
150 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej tortowej
125 g roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

świeże borówki amerykańskie

Do dużej miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i ucieramy przy pomocy miksera. Wciąż miksując, powoli dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Kiedy całość ładnie nam się połączy, dolewamy przestudzone masło oraz skórkę z cytryny. Całość mieszamy za pomocą łyżki i odkładamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki) na minimum 20 minut. Foremki nacieramy masłem, następnie wypełniamy przygotowanym ciastem i do każdej wkładamy po dwie borówki. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 °C. Wyciągamy z piekarnika, studzimy i zajadamy koniecznie popijając herbatą .

 

16 thoughts on “Magdalenki z borówkami. Letnie przyjemności

  1. Wyglądają na bardzo smaczne, chętnie bym się takimi poczęstowała.

  2. Wędrówki po kuchni

    Letnie, słodkie przyjemności? – jak najbardziej. Do tego filiżanka świeżo zaparzonej kawy…

  3. Borówek na działce mamy bardzo dużo, więc chętnie skorzystam z przepisu.

  4. Wyglądają bardzo kusząco, akurat mam borówkę w lodówce, bardzo zdrowy owoc.

  5. Te maluszki pewnie zniknęły pewnie w ekspresowym tempie? Uwielbiam!

  6. Ale pychota. Czym byłoby lato bez takich borówkowych przyjemności… 🙂

  7. Przepis wygląda interesująco, wystarczy to przygotować kupić jakieś kwiaty i udana randka gwarantowana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *