Jest weekend, jest ciasto. Jest lato, są jagody. I dlatego korzystam do woli – z lata i z jagód. Tym razem upiekłam drożdżowe buchty z jagodami. Wyszły puszyste, mięciutkie i pełne jagodowego szczęścia. W sam raz na podwieczorek w ogrodzie, na wycieczkę lub wyjazd na wakacje. Delektujmy się!
500 g mąki tortowej orkiszowej
20 g świeżych drożdży
ok. 300 ml letniego mleka
60 g roztopionego masła
1 jajko M
2 łyżki cukru
szczypta soli
skórka otarta z cytryny eko
300 g świeżych jagód
masło do posmarowania ciasta
kruszonka
50 g masła
25 g mąki pszennej
25 g mąki migdałowej
50 g cukru
Przygotuj papierową formę do wypieków lub tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowaną masłem.
Zrób rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Zostaw aż drożdże ruszą – ok. 15 minut. Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj rozczyn. Połącz na najniższych obrotach, dodaj pozostały cukier, sól, jajko, skórkę z cytryny, mleko i miksuj ok. 10 minut. Miksując dalej, wlewaj po trochu roztopione masło i wyrabiaj ciasto tak długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić objętość – u mnie trwa to od 1 godziny do 1,5 godziny, w zależności od temperatury.
Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrób i podziel na 6 kawałków. Z każdego uformuj kulę i rozwałkuj, na środek nałóż solidną porcję jagód i zrób rolkę. Układaj rolki blisko siebie w formie. Przykryj je ściereczką lub folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Zrób kruszonkę łącząc jej składniki w okruchy.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C bez termoobiegu. Przed pieczeniem posmaruj buchty roztopionym masłem i posyp kruszonką. Piecz około30 minut. Wyjmij formę z buchtami i wystudź je na kratce.
Sezon jagodowy wykorzystujesz w tak smaczny sposób, że mimo upału skuszę, się i upiekę z Twojego przepisu
Cztery fajery, piekę nawet w upał. Inaczej ominą mnie sezonowe rarytasy.
Jagód nie lubię, ale zastąpię je innym owocem i na pewno spróbuję tego przepisu 🙂
Aga, owoce mogą być dowolne. Ktoś nie lubi jagód…
Uwielbiam jagody.
Buchty jadłam w dzieciństwie, robiła je Mama, ale troszkę inaczej wyglądały, też były na drożdżach. Nie miały kruszonki.
Twoje super wyglądają, bardzo apetycznie. Przepis na buchty znakomity 🙂
Irenko, dziękuje. I ja uwielbiam jagody. Nie mogę się nimi nacieszyć latem.
Wspaniałe masz jagodowe wspomnienia.
Uwielbiam drożdżowe wypieki z jagodami, już nie mogę doczekać się tych przysmaków.
Pojedztam, sezon na jagody w pełni, więc nie ma na co czekać.
Nie slyszalam slowa buchta, ale wypiek prezentuje sie wspaniale. Lubie ciasta z jagodami.
Anna, buchta to – słodki wyrób piekarniczy: połączone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem. Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Bucht nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem.
Buchty uwielbiam , jagody tym bardziej ,,bardzo udany duet stworzyłaś Aniu
Dziękuję Alu. To pyszny duet.
Przepis wydaje się prosty, ale jakoś ciągle mi nie po drodze z drożdżami, trochę się ich boję, ale może to też dlatego że wiem iż nie dorównam mamie w tej konkurencji .
Marysiu, nie ma się czego bać. Nie spróbujesz, nie będziesz dalej umiała się z nimi obchodzić.
Layo bez jagód i wypieków z nimi nie istnieje. To najlepszy nasz rodzimy letni owoc. Trzeba sie cieszyć i korzystać na maksa poki są. Buchty wyglądają cudnie.
Bernadeta, w zupłeności się zgadzam. Polskie lato bez jagód nie istnieje.
Buchty bardzo Ci polecam.
Wyglądają bosko.
Agato, smakują także bosko.
Nie do końca rozumiem, co dzieje się po podzieleniu ciasta na 6 kul. Co z tymi rulonami? Robię z nich 6 zamkniętych bułek? Przepraszam za takie podstawowe pytania, ale nie wiem co to dokładnie są buchty
Basiu, przecież wszystko opisałam i widzisz jak wygląda po upieczeniu. Cytat z mojego przepisu – Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrób i podziel na 6 kawałków. Z każdego uformuj kulę i rozwałkuj, na środek nałóż solidną porcję jagód i zrób rolkę. Układaj rolki blisko siebie w formie.
Buchty to połączone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem. Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Bucht nie lukruje się, często natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem.
Coś absolutnie fantastycznego takie buchty i uwielbiam takowe 🙂
Beata Herbata, bardzo się cieszę.
Jestem tez w pracy i aż mnie skręca jak patrzę na te pyszności. Do tego kawka i uczta gotowa. świetny pomysł na wykorzystanie jagód.
Spirulina, jak wrócisz do domu to zabieraj się za ten przepis.
Jagody królują:-) Pięknie wykorzystałaś je w swoim wypieku. Wyobrażam sobie jak smakuje:-)
Marzena, oj tak. To letni comford food.
Oj tak lato i dzieciństwo 🙂
Moniko, trzeba w takim razie to zachować w kubkach smakowych.
Oj takie domowe Buchty to rarytas.
Olgo, dokładnie. Polecam.