To ciasto jadłam wiele razy w Hiszpanii. Moja serdeczna znajoma Irene pamięta je z dzieciństwa. Jej mama zwykle robiła je latem. Jest niezwykle proste w wykonaniu, ma bardzo aromatyczny i świeży smak.
W przepisie użyta jest skrobia kukurydziana, co sprawia, że ciasto jest bezglutenowe, ale można ją również zastąpić taką samą ilością zwykłej mąki.
Ciasto to zwykle je się na zimno, więc idealnie nadaje się do podania latem lub po obfitym posiłku.
3 czerwone jabłka Grójeckie
2 jogurty greckie o wadze 200 g
5 jajek
skórka z cytryny bio
100 g białego cukru
75 g skrobi kukurydzianej ( dodałam maizenę)
1 łyżeczka cynamonu
Dżem morelowy lub brzoskwiniowy do posmarowania
1 wiśnia w syropie do dekoracji (opcjonalnie)
Najpierw ubij w misie miksera jajka i cukier, aż masa będzie biała i podwoi swoją objętość.
Nadal miksując dodaj jogurty greckie.
Przesiej do masy mąkę kukurydzianą i cynamon. Zmiksuj. Zetrzyj skórkę z cytryny. Jedno z jabłek obierz i zetrzyj na tarce.
Wyłącz mikser. Dodaj do ciasta skórkę i starte jabłko, łyżką wymieszaj z resztą ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 180º C.
Obierz pozostałe dwa jabłka i pokrój cienkie plasterki. Nasmaruj formę do pieczenia masłem klarowanym lub wyłóż papierem do wypieków, wlej ciasto i połóż na wierzchu plasterki jabłka.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut. Ostudź je, a następnie posmaruj dżemem morelowym lub brzoskwiniowym.
Jeżeli chcesz, na koniec umieść wiśnię w syropie na środku ciasta. Zostaw je do całkowitego ostygnięcia w lodówce, a potem możesz je już podać.
Wygląda świetnie, Twoje ciasta mogłabym jeść wprost z ekranu
Olu, jak mi miło. DZiękuję.
Bardzo apetyczne, jestem ciekawa jak wygląda w przekroju :)Pozdrawiam
Małgosiu, dziękuję.
Zdjęcia robiłam zaraz po wyjęciu z piekarnika, a ciasto jest delikatne. Jak wyjmę je z lodówki, wyślę Ci przekrój.
o to cieszę się 🙂 z góry dziękuję
Małgosiu, bardzo proszę.
Aniu, a gdzie mam szukać wiadomości od Ciebie?
Witaj Amber
“2 jogurty greckie”-o jakiej wadze lub pojemnosci?
Pozdrawiam
Anna
Dzień dobry,
to domowe ciasto i taki dostałam przepis. Dodałam jogurty greckie o pojemności 200 g.
Niezwykle apetyczne to ciasto
Spróbuj Alu. Jest przepyszne.
Uwielbiam ciasto z jabłkami, więc na pewno skuszę się na tę bezglutenową propozycję.
POjedztam, wspaniale.
wygląda niesamowicie dobrze. Przepis podeślę mojej siotrze, która jest zdeycdownie lepsza w pieczenie niż ja 😀 ale kosztowac też lubie 😀
Kinga, mam nadzieję, że będzie smakowało. Jest naprawdę świetne.
Uwielbiam jabłeczniki, więc taki przepis mógłby mi przypasować!
Adrianna,
to ciasto smakuje wszystkim.
Bardzo lubię ciasta z jabłkami, ten przepis wydaje się prosty więc chętnie spróbuję upiec w przyszły weekend
Marysiu, wspaniale. Ciasto jest łatwe i pyszne.
Jabłka to moje ulubione owoce. Chętnie bym spróbowała!
Adrianna, nic nie stoi na przeszkodzie.
Zapisuje przepis. W weekend zapraszam gości i spróbuje go odtworzyć!
Julio, wspaniale. Niech smakuje.