Przygotowanie Cold Brew w domu jest bardzo proste. Grubo zmieloną kawę zostawiamy w zimnej wodzie przez 8, 12 lub więcej godzin, a następnie ją odcedzamy. Otrzymujemy koncentrat kawowy, który nadaje się do wypicia przynajmniej przez tydzień.
Ideą Cold Brew jest bowiem wyciągnięcie smaku ze zmielonej kawy poprzez jej namaczanie w zimnej wodzie.
Proces moczenia kawy w zimnej wodzie zamiast parzenia ma wiele zalet. Zmniejsza kwasowość nawet o 70%, jest dla osób, które nie lubią kawowej gryczki, albo dla tych, którym kawa podrażnia żołądek. Ten sposób poprawia również smak ziaren kawy.
Aby zrobić dobrą kawę Cold Brew najlepiej wykorzystać ziarna pochodzące z Kenii, Etiopii, Burundi czy Kolumbii. Kawy z tych regionów charakteryzują się lekkim, owocowym i rześkim smakiem, dzięki czemu świetnie nadają się do zrobienia orzeźwiającego, letniego i zimnego kawowego napoju.
Jak zrobić kawową Cold Brew?
Nie ma jednego przepisu na ten napój. Ilość kawy i wody dobieramy do własnych preferencji smakowych i upodobań.
Przepis na kawową Cold Brew
1 szklanka świeżo mielonej kawy ( grube mielenie)
4 szklanki filtrowanej wody
Wsyp kawę do specjalnej prasy lub do słoika i dobrze wymieszaj. Zakręć słoik i pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 8 godzin lub najdłużej na 24 godziny.
Umieść filtr do kawy w sitku nad dużym słoikiem i powoli przecedź kawę przez filtr.
Otrzymany koncentrat przechowuj w lodówce. Przed podaniem rozcieńcz go według uznania.
Najpopularniejsze proporcje to 1/3 koncentratu i 2/3 wody. Aby uzyskać mocniejszą kawę, wymieszaj koncentrat z wodą w stosunku 1:1.
Koncentrat można przechowywać w lodówce przynajmniej przez tydzień.
Podając kawową Cold Brew można dodać kostki lodu, schłodzone mleko, ekstrakt waniliowy, syrop, alkohol. Możliwości są nieograniczone.
Chętnie spróbuję. Czytałam o tej metodzie, ale jeszcze nie miałam okazji przetestować.
Marzena, bardzo Ci polecam . U mnie na bieżąco czeka w lodówce.
Najlepsza kawa na upały, uwielbiam Cold Brew.
Cztery fajery, tak, a poza tym to kawa dla tych, którzy kawy nie mogą pić lub nie lubią jej gorzkiego smaku.
Piję kawę bardzo okazyjnie, ale jeśli już piję to musi być wypaśna 😉 Na pewno wypróbuję przepis!
Sprytna chochla, zdecydowanie cold brew polecam.
Jestem fanką kawy, ale zdecydowanie lubię gorący napój. Nie mniej ten sposób przygotowania będzie odpowiadał mojemu Ślubnemu.
Akacja, a próbowałaś? Czy tak z góry wiesz, że nie?
Przepis podrzucę mężowi, to on jest smakoszem kawy, mnie już jej nie wolno pić, ale i tak łyczka zawsze z jego filiżanki podkradam. 🙂
Izabela, a może cold brew możesz. To kawa dla tych, którzy nie mogą klasycznej.
Dla miłośników kawy idealna na upały. Ja osobiście kawy nie pijam już od dawna
Wędrówki po…,
nie wyobrażam sobie życia bez kawy…
Przepiękne zdjęcia, robią smaka!
Kaju, dziękuję.
W ostatnich dniach to moja ulubiona kawa, bez której nie wyobrażam sobie dnia!
Delektujemy, całe lato mam ją stale w lodówce.