Takim makaronem można się delektować przez cały rok, bo połączenie kiełbasy, jabłek i gorgonzoli jest uniwersalne. To świetne, obfite danie z makaronu jest idealne na chłodniejsze dni lub na kolację na tarasie. Jego piękno polega na tym, że bardzo szybko się je komponuje. Całą potrawę można zrobić w 20 minut. Uwielbiam ten prosty sposób na niebanalne jedzenie i to jak pysznie topi się gorgonzola, tworząc kremowy, aromatyczny sos, który otula makaron. Rukola i jabłka dodają fantastycznej świeżości. Jeżeli coś zostanie na drugi dzień, można odgrzać resztę potrawy na lunch.
1 szklanka krótkiego makaronu – rigatoni, penne lub cavatelli
2 łyżki oliwy
2 słodkie lub pikantne włoskie kiełbasy ( ewentualnie polska surowa biała kiełbasa)
1 mała czerwona cebula
1 łyżeczka soli
2 jabłka Grójeckie
100 g gorgonzoli picante
garść rukoli
Rukolę opłucz na sicie. Kiełbaski obierz z osłonki. Cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pokrusz gorgonzolę. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój je na plasterki. Wodę w dużym garnku doprowadź do wrzenia. Wsyp sól, dodaj makaron i gotuj 2 minuty krócej niż wskazano na opakowaniu.
W międzyczasie podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Wlej oliwę i kiedy się podgrzeje dodaj kiełbasę i od razu podziel ją łopatką na małe kawałki. Smaż mieszając przez około 10 minut, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Dodaj wtedy cebulę i sól i smaż kolejne 3 minuty, aż cebula będzie miękka. Dodaj teraz jabłka i smaż przez kolejne 4 minuty, aby jabłka lekko zmiękły. Odcedź makaron, zachowując 4 łyżki wody z jego gotowania. Dodaj makaron na patelnię i połowę pokruszonej gorgonzoli oraz wodę z makaronu. Dobrze wymieszaj całość. Kiedy ser utworzy lekki kremowy sos, dodaj rukolę i dobrze wymieszaj, aż rukola lekko zwiędnie. Na wierzchu posyp pozostałym serem i od razu podawaj.
Bardzo fajny przepis na szybki obiad, połączenie sera gorgonzola i jabłek, to super pomysł, chętnie z niego skorzystam
Cztery fajery, zachęcam do spróbowania.
Smakowo bardzo ciekawe polączenie, no, no:-) Aż muszę spróbować. To jabłko na pewno z serem komponuje się świetnie.
Marzena, jabłko komponuje się pysznie ze wszystkim w tym daniu. Polecam spróbować.
Takiego połączenia się nie spodziewałam. Jabłko musi idealnie łamać smak w tym daniu!
Anno, tak. Jabłko jest wisienką na torcie.
Zauważyłam ze gorgonzola kocha jabłka z wzajemnością. Proszę kilka prostych składników i taka pyszna patelnia.
Bernadeta, dokładnie tak. Patelnia super pyszna.
Pyszności! Ja podziękuję za talerz i wezmę od razu za naczynie, w którym się to działało! Proste a zarazem bardzo eleganckie. Niesamowite jest to że można połączyć ze sobą wbrew pozorom parę niepasujących do siebie składników. Rewelacja moje smaki! Chętnie porwała bym całą porcję!
Kasiu, bardzo mi miło. A zaskoczę Cię, bo wszystkie te składniki do siebie bardzo pasują. Przekonaj się sama.
Bardzo ciekawy przepis. Szczególnie przekonuje mnie połączenie gorgonzoli I jabłek Myślę, że nawet wcwersji bez kiełbasy smakowałoby obłędnie
Edyta,
z pewnością bez kiełbasy też smakuje bardzo dobrze.
Wow! Jakie ciekawe i nieoczywiste połączenie smaków. Bardzo mnie zainspirowałaś i już zapisałam sobie przepis, koniecznie do wypróbowania.
Kasiu, to świetna kompozycja smaków. Sama byłam zaskoczona.
Rewelacyjny przepis, takie połączenie smaków lubię
Niby proste składniki, a wygląda to niezwykle apetycznie i kolorowo.
Bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
Zaskakujesz mnie ciągle Aniu swoimi pysznościami 🙂
Irenko, nie lubię w kuchni nudy. A ten makaron to naprawdę pyszny posiłek.
Super pomysł na makaron. Bardzo lubię takie szybkie a pyszne potrawy. Na pewno wykorzystam pomysł, dziękuję i ciepło pozdrawiam , Agness:)
Agness, bardzo się cieszę, że Ci posmakował już sam przepis. Całość jest naprawdę super.
Już dość dawno zauważyłam, że jabłka do mięsa naprawdę dobrze smakują, ale w takim układzie jeszcze nie próbowałam, u mnie nie zdobędę włoskich kiełbasek, a białej nie lubię, ale zawsze mogę jakoś pokombinować, fajny pomysł z tym makaronem, bo to kolejne, ciekawe “nieopatrzone” danie. Zrobię na sto procent!
Iwona, w takim razie spróbuj. Tutaj biała kiełbasa to po prostu mięso z niej wyjęte. Jest szansa, że polubisz.
Przepis kuszący, lubię wszystko co w nim jest i chętnie zrobię takie cudeńko. Mam nadzieję ze wszystkim moim domownikom również bedzie wszystko smakowało 🙂
Aniu, wszystko tutaj jest pyszne, no chyba, że ktoś czegoś nie jada…
Ale chyba wiesz co lubią Twoi domownicy?
Uwielbiam czytać przepisy, bo zawsze się czegoś nauczę, albo zainspiruję. No i kolejne pyszne danie trafia do kolekcji. Myślę, że kiełbasę można spokojnie zastąpić kurczakiem i też będzie pyszne, dziękuję za podzielenie się:)
Mario,
to bardzo miłe dla mnie. Dziękuję.
Może być kurczak, tylko takie mięso z kiełbasek jest bardziej wyraziste. Ale na pewno warto spróbować.
Makaron otulony serem, owoce i włoska kiełbasa, to jest to!
Mniam!
Kamila, to jest to!
Spodobał nam się ten przepis tak bardzo, że jutro będzie powtórka 🙂
Cztery fajery, to miło.
Smacznego.
ależ pysznie wygląda to danie
Dziękuję Iza.