Bajgle jerozolimskie. Uliczna przekąska świętego miasta

 

Bajgle jerozolimskie to bułki pokryte sezamem z ciasta drożdżowego. Pieczone są w piecach opalanych drewnem i sprzedawane na ulicach Starego Miasta w Jerozolimie. Są odmianą pieczywa zwanego ka’ak, popularnego w całym regionie.

To lekko słodkie i delikatne pieczywo jest wspaniałym dodatkiem na śniadanie. Idealnie smakuje z każdym rodzajem sera, klasycznym hummusem, jajkiem czy warzywami.

Bajgle jerozolimskie są także świetną przekąską podczas zwiedzania Starego Miasta w Jerozolimie. Można je kupić na każdym kroku, w niskiej cenie  i jedząc,  spacerować uliczkami Starówki.

W wielu miejscach w Jerozolimie do bajgla dostaniemy zawiniętą w skrawek papieru, aromatyczną mieszankę przypraw – zatar, którą możemy posypać bułkę. Oba smaki zachwycą podniebienie każdego smakosza i staną się ulubioną przekąską.

W Izraelu bajgle sprzedawane są wszędzie –  w piekarniach, na targach, w kioskach. W wielu miastach można je kupić po prostu na skrzyżowaniu, czekając na zmianę światła. Jednak każdy przyzna, że autentyczne bajgle jerozolimskie najlepiej smakują na Starym Mieście w Jerozolimie.

Podobno oryginalny przepis na te wyjątkowe bułki z sezamem znajduje się w sercach ulicznych sprzedawców z Jerozolimy, a wiedza ich przygotowania przekazywana jest z ojca na syna.

 

 

Kształt bajgli może być różny. Na ulicach Jerozolimy spotkamy najczęściej bardzo długie obwarzanki. Bajgle pieczone w domu są mniejsze, okrągłe i mają w środku otwór lub są  okrągłe i płaskie tylko z małą dziurką w środku.

Tradycyjne bajgle jerozolimskie
500g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka
60 ml wody
60 ml oliwy
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
jajko do posmarowania, sezam do posypania

W garnku rozrabiamy drożdże z cukrem, dodajemy do nich ciepłe mleko i wodę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej przygotowane wcześniej mleko z drożdżami, dodajemy sól i olej, wyrabiamy ciasto (dłuższą chwilę).
Z ciasta formujemy kulę i pozostawiamy ją, najlepiej przykrytą ściereczką, na 45 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formujemy wałek z ciasta i dzielimy go na 6 części, w których robimy dziurę i formujemy ciasto do osiągnięcia podłużnego lub okrągłego kształtu.
Bajgle przykryte ściereczką pozostawiamy na kolejne 40 minut.
Smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy obficie sezamem.
Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

20 thoughts on “Bajgle jerozolimskie. Uliczna przekąska świętego miasta

  1. Już sobie wyobraziłam te narożne, uliczne stoiska. Na pewno tam smakują najlepiej. Fajny przepis, na pewno do wypróbowania 🙂

  2. Wyglądają tak kusząco, że skuszę się aby je zrobić w weekend

  3. Bajgli jeszcze nie robiłam, może dlatego ze jakoś nie przepadam za nimi, a szkoda bo twoje pięknie i kusząco wyglądają.

    • Post Author Amber

      Bernadeta, bajgle to jedne z najpyszniejszych bułek na świecie.
      Polecam Ci spróbować je upiec i na pewno zmienisz zdanie.

  4. Wędrówki po kuchni

    Jadłam w życiu ich wiele, ale najlepsze bajgle robi mój tata -Jest mistrzem bajgli! ale ma jakiś sekretny przepis, który obiecał mi przekazać

  5. Moja córka uwielbia, do tego stopnia, że sama je piecze, a my tylko na tym korzystamy podpinając się pod smakowanie. 🙂

  6. Uwielbiam bajgle, jak upiekę to jem i jem aż się skończą
    A te tu wydają się bardzo proste,a przez sezam szczególnie atrakcyjne

  7. aż bym chciała kilka porwać!

  8. Nigdy nie jadłam. Myślę, że z czasem odważę się zrobić.

  9. Trochę podobne do tureckich “simitów” 🙂 Je też można dostać na każdym kroku od ulicznych sprzedawców. Najczęściej jeszcze ciepłe…

  10. Jerozolima to dla mnie chałki i pyszne drożdżowe mini bułeczki. Bajgle kojarzą mi się niezmiennie z Nowym Jorkiem. Bez względu jednak na skojarzenia – Twoje Aniu bajgle wyglądają pysznie 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    • Post Author Amber

      Małgosiu, ale bajgle w Nowym Jorku są zupełnie inne.
      Dla mnie Jerozolima to bajgle właśnie. Są na każdym kroku i trudno ich nie zauważyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *