Za co kochasz maj? Ja za bzy, zielone nowości na talerzu i szparagi! Szparagi to wyczekiwane przeze mnie warzywo odkąd kończy się poprzedni sezon. Tak, jestem szparagożercą i kocham je wszystkimi kubkami smakowymi. Tarta ze szparagami to obowiązkowy punkt majowego menu. Uwielbiam połączenie zielonych szparagów z pysznym mascarpone i cieniutkim maślanym kruchym ciastem. Spróbuj koniecznie.
ciasto
250 g mąki pszennej tortowej
125 g zimnego masła 82% tłuszczu
2 szczęśliwe żółtka
1 łyżeczka soli
1 – 2 łyżki lodowatej wody ( wstawiam wodę do zamrażarki)
nadzienie
200 g mascarpone z Włoch
2 jajka
pęczek szczypiorku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 pęczek zielonych szparagów
Do misy robota przesiej mąkę. Masło pokrój w kostkę – nożem i przełóż do misy z mąką. Dodaj żółtka i sól i zacznij miksować dopóki całość nie zamieni się w okruchy ciasta. Wtedy, cały czas miksując, dodaj ostrożnie łyżkę lodowatej wody i miksuj. Dodaj teraz drugą łyżkę wody lub pół łyżki. Miksuj chwilę, przełóż ciasto na posypaną delikatnie deskę i szybko zagnieć w kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Formę na tartę wysmaruj masłem lub papier do pieczenia. Posyp deskę mąką, wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj ( nie dotykaj ciasta) na średnicę swojej formy.
Za pomocą wałka przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy do tarty, dociśnij przy brzegach, nakłuj widelcem. Piecz 15 – 20 minut, wyjmij z piekarnika.
Szparagi umyj i odłam końcówki, odsącz na sicie. Mascarpone przełóż do miski, dodaj jajka i wymieszaj. Posiekaj szczypiorek i dodaj do sera. Dopraw gałką, solą i pieprzem.
Nadzienie wyłóż na podpieczony spód i ułóż szparagi. Wstaw do piekarnika i piecz aż nadzienie się zetnie – ok. 20 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, zostaw aby przestygła. Krój i podawaj.
Przepis dołączam do akcji Es ist Spargelzeit! , którego gospodynią jest także blog – Food for the soul.
Ta tarta ze szparagami wygląda obłędnie, aż chciałoby się zjeść całą od razu
Cztery fajery, i od razu została zjedzona!
Dla mnie Szparagi i botwinka to dwie rzeczy bez których wiosna i lato nie istnieje.
Bernadeta, o tak. Botwinka u mnie też już była
Dawno nie robiłam takiej wytrawnej tarty, a ta wygląda obłędnie.
Pojedztam, dziękuję. I koniecznie zrób.
Wygląda rewelacyjnie. Też myślałam o tarcie ze szparagami. Pysznie Aniu.
Marzena, dziękuje. Tarta ze szparagami u mnie jak zawsze w maju.
o jejku jak ja kocham szparagi, po prostu j uwielbiam. Taka tarta to na pewno palce lizać
Czerwona filiżanka, wspaniale. Tarta ze szparagami jest fantastyczna.
Pomysł już wcześniej wyhaczyłam u “Wędrówki po kuchni”, ale i Twój pomysł na tartę ze szparagami chętnie podłapuję. 🙂
Bookendorfina,
przepisów na tartę ze szparagami jest wiele. U mnie co roku w sezonie.
Mniam, wygląda wspaniale 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję Małgosiu.
A to wspaniały sposób na wspaniałe szparagi
Alu, oczywiście potwierdzam, że tak.
Mniam, i ja dołączam do klubu i nie zamierzam się wcale z tego leczyć 🙂
Kamila, oj nie lecz się, tylko delektuj.