Te proste i pyszne ciasteczka z jabłkami są z wierzchu bardzo chrupiące, natomiast w środku znajduje się delikatne, rozpływające się w ustach nadzienie z jabłek. Idealne do kawy lub herbaty, kiedy goście prawie już za progiem, a Ty nie masz w domu nawet przysłowiowych paluszków…
Za to jabłka i ciasto francuskie ( z masłem!) masz zawsze. Deser doskonale wypełnia też słodką lukę, kiedy bardzo pragniesz czegoś pysznego na zaraz.
2 jabłka Grójeckie
sok z połowy cytryny
2 opakowania ciasta francuskiego z masłem
2 łyżki cukru trzcinowego
cynamon
2 jajka do posmarowania
Jabłka myję i obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję je na ćwiartki a potem na plasterki i skrapiam sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewam na 200 st. C.
Rozwijam arkusz ciasta francuskiego i kroję go na 6 równych kwadratów.
Zaznaczam nożem ukośną linię na każdym kwadracie i jedną połówkę ciasta nacinam kilka razy.
Do pokrojonych jabłek dodaję cukier, cynamon i mieszam. Na każdą nie pociętą połówkę kwadratu ciasta kładę sporą porcję jabłek.
Jajko roztrzepuję widelcem w miseczce i pędzelkiem smaruję nim dwa brzegi każdego ciastka wokół nadzienia z jabłek. Przeciwległy róg kwadratu ciasta składam wzdłuż przekątnej i dociskam dokładnie brzegi(dodatkowo można je przycisnąć jeszcze widelcem).
Trójkąty ciasta ostrożnie przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciastkami zostawiam przerwy, ponieważ ciasto w czasie pieczenia trochę urośnie. Każde ciastko smaruję z wierzchu jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Kiedy ciastka będą złote, wyjmuję je z piekarnika. Kiedy przestygną, można posypać je dodatkowo cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Taki pomysł na deser mi się podoba 🙂 Idealny na weekend
Cztery fajer, tak. Szybki i pyszny deser.
Uśmiechają się do mnie:-) Ależ smakowicie się prezentują, mniam:-)
Marzena, no to działaj.
Pyszne są.
Bardzo lubię jabłka na wszystkie sposoby, więc i na ciepło chętnie je jadam 🙂
Brzuchomechanika, to dobrze.
Często przygotowuję tego typu smakołyki deserowe, jabłka z cynamonem, wanilią i miodem zamiast cukru. 🙂
Izabela,
czasami wolę naturalny cukier trzcinowy zamiast miodu…
bardzo takie lubię 😉 zrobiłas mi smaku
Iza,
cieszę się, że je lubisz. Są naprawdę pyszne.
lubię, jak nie mam pomysłu na deser:)
Lena, a ja czasami je piekę specjalnie.
Ale pychota! Chyba nie wyjdą mi z głowy te ciasteczka 🙂
Moniko, w takim razie musisz je upiec.
Bardzo podoba mi się opcja takiego deseru, tym bardziej, że jabłka i ciasto francuskie bardzo lubię.
Pojedztam, cieszę się. A poza tym te ciastka są bardzo pyszne.
Bardzo smaczna przekąska. Wielokrotnie jadłam, wielokrotnie robiłam. Polecam każdemu!
Amanda, mnie nie musisz polecać, bo u mnie jak na załączonym obrazku.