Ciągle mam wiosnę…w głowie. Trudno znaleźć ją za drzwiami domu. Jest raczej jesiennie. I nie cierpię, kiedy ktoś mówi, że lubi każdą pogodę. Naprawdę?
Na talerzach wiosna w każdym daniu, bo tak bardzo chce się nowego i świeżego. Chwała tym, którzy hodują pod folią i w dodatku organicznie. Inaczej dojadalibyśmy mało już apetyczne resztki z poprzedniego sezonu. Wiosenna sałatka poleca się na dzisiaj.
dla dwóch osób
1 główka sałaty rzymskiej lub liście różnych sałat
200 g pieczonego łososia
1 pęczek szparagów eko
4 rzodkiewki
1 eko ogórek
1 cebula dymka
gałązki kopru i natki pietruszki
sos
50 ml oleju z wiesiołka z Pasieki Sadowskich
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu z Pasieki Sadowskich
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotuj sos. Posiekaj drobno czosnek i umieść wraz z innymi składnikami sosu w słoiku, zakręć szczelnie i energicznie potrząsaj przez ok 1 minutę. Odstaw.
Szparagi odłam od zdrewniałych części i ugotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Zahartuj zimną wodą. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Umyj pozostałe warzywa. Ogórek i rzodkiewki pokrój na plasterki. Posiekaj dymkę. Do miski włóż sałatę, rzodkiewkę, ogórek i cebulę. Łososia podziel na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Gotowym sosem polej sałatkę, udekoruj koprem i posyp pieprzem.
Fajny pomysł na sałatkę, olej z wiesiołka z pewnością dodał jej niepowtarzalnego smaku
Cztery fajery,
olej i miód. Są wyjątkowe.
Lubię takie sałatki, co prawda nie dodaję miodu jako składnika, ale i tak wychodzą pyszne. 🙂
Izabela, cieszę się. Spróbuj jednak dodać miód.
Szparagi kojarzą mi się typowo z wiosenną porą, z chęcią skuszę się na tę sałatkę.
Pojedztam, bo to wiosenne warzywo.
Sałatka jest pyszna.
No pogoda iście jesienna tej wiosny ;-( Ale sałatka zielona i nastraja pozytywnie. Jestem pewna, że jest bardzo smaczna. Przygotuję prxy okazji.
Marzena, no taką zrobiłam, aby dawała dobrą energię.
Polecam.
Nigdy w życiu szparagów nie jadłem, nie wiem jak smakują. Jeśli sobie kupię, to spróbuję Twój przepis. Oby mi smakowało. Pozdrawiam. 😉
Misiu, no cóż. Ten smak przed Tobą.
Nie mogę gwarantować, że szparagi będą Ci smakowały, bo to jak je przygotujesz zależy od Ciebie.
W tej sałatce smakują pysznie.
Łosoś i szparagi…. oj kaj ka uwielbiam ale w połączeniu nigdy nie jadłam. Szkoda że szpaagi takie drogie, ale czasem uda mi się taniej kupić.
Czerwona filiżanka, to połączenie jest wyjątkowo pyszne.
czuć wiosnę na talerzu 🙂
Lena, to dobrze.
Miseczka wiosennych dobroci, mniam!
Kamila,
o tak, to samo dobro.