Drodzy- Piekarki i Piekarze,
maj wita nas…deszczem. Ale liczę na to, że kiedy będziemy razem piekli, będzie już słonecznie i ciepło. Proponuję bowiem tradycyjny wypiek z włoskiej części Szwajcarii – kantonu Ticino.
Ten chleb ma charakterystyczny kształt i składa się z kilku bułek, które są przecięte przez środek. Chleb przeznaczony jest do odrywania i dzielenia się nim przy wspólnym stole. Możemy upiec go na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Ważne jest użycie mocnej mąki – proponuję Manitobę.
Kiedy pieczemy?
W weekend 7, 8, 9 maja
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 10 maja o 20.00
Niech nam się upiecze!
Chleb Ticino
przepis z bloga – klik
składniki na dwa chleby
500 g mąki pszennej typ 0
5 g słodu jęczmiennego lub miodu
250 g wody
100 g pasta madre lub bigi
30 g oliwy z pierwszego tłoczenia
7 g soli
mleko do posmarowania
Aby przygotować bigę, trzeba wziąć 2/3 g suchych drożdży lub 5 g świeżych, 100 g mąki 0 i 50 g wody. Zaczyn wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
W misie miksera rozerwij na kawałki pasta madre ( lub włóż bigę), dodaj wodę i słód jęczmienny ( miód) i zostaw na godzinę. Zamontuj hak do ciasta i wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę i połącz w jednolite ciasto. Dodaj sól i oliwę i mieszaj, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyłóż je na blat i uformuj w kulę.
Dużą miskę posmaruj oliwą (weź pod uwagę, że ciasto potroi swoją objętość), przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do piekarnika na około 6/8 godzin lub na noc (w zależności od temperatury) w każdym przypadku aż do podwojenia ciasta.
Po optymalnym wyrośnięciu przełóż ciasto na blat, lekko odgazuj i podziel na 10 równych kawałków. Uformuj 10 bułek.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układając je blisko siebie w dwóch rzędach po 5 sztuk.
Zostaw do wyrastania przez około 2 godziny lub do podwojenia ciasta.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
Przed pieczeniem posmaruj chlebki ciepłym mlekiem i wykonaj cięcie wzdłuż chleba żyletką lub ostrym nożem, nie przekrawaj chleba do końca.
Piecz chleb Ticino przez 20/25 minut, aż uzyska złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia na kratce.
- zdjęcie z bloga lalunasulcucchiaio.it
Super pomysł 🙂
Pytanie dodatkowe? czemu nie mogę zapisać się na newsletter? próbowałam kilka razy i nie mogę.
Dorota, dziękuję za uwagę. Zgłoszę to mojemu informatykowi.
Super przepis i pieczemy!!!
Guciu, wspaniale!
Dzień dobry. Piekę z Wami.
Pozradrawiam
Basiu, zapraszamy!
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2021/05/chleb-ticino.html