Świeży smak, aromat i tę niepowtarzalną nutę soku zapewni nam zielony ogórek z dobrego źródła. Na pewno nie taki z foliowego opakowania czy z marketu. Ale taki prawdziwie świeży z uprawy ekologicznej. Uwielbiam miejsca, gdzie właściciele dbają o najwyższą jakość jedzenia. Kiedy już mam taki pachnący wiosną obiekt, wodze kulinarnej fantazji są nieograniczone. Dzisiaj podaję ogórki z azjatycką nutą. Albo mizerię w nowym wydaniu, jak nazwał je J.
4 świeże ogórki eko
1 łyżka soli morskiej
sos
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka papryki gochugaru plus do posypania
świeży koper do podania
Ogórki obierz i pokrój na plasterki (można zetrzeć na tarce), posól, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
W tym czasie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
Odcedź wodę z ogórków, ewentualnie wypłucz nadmiar soli pod bieżącą wodą i odciśnij ogórki.
Polej ogórki sosem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj ze świeżym koprem.
Ta sałatka z ogórków świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonej ryby, azjatyckich naleśników, kotletów z warzyw.
Mam tę paprykę i na pewno spróbuję Twojej sałatki. Nawet dziś zrobię:-)
Marzena, to świetnie. Jest pyszna.
Takie sałatki / surówki rewelacyjnym dodatkiem do niemal każdego posiłku.
Cztery fajery, tak. Poprawiają smak i bardzo urozmaicają.
Kocham wszystko co azjatyckie wiec i te ogórki kupuje.
Bernadeta, bierz przepis i rób.
bardzo lubię azjatyckie smaki, także na pewno zrobię, na zbliżająca się majówkę 🙂
Koralina, bardzo się cieszę. Mam nadzieję, ze będzie Ci smakowało.
Moja mama ostatnio zaczęła sporo ogórków jadać więc pokażę jej ten sposób w jaki może sobie urozmaicić:)
Czerwona filiżanka, wspaniale. Pozdrowienia dla mamy.
Ogórki mogę jeść w każdej postaci, ciekawy pomysł
Miye, w takim razie zrób i ciesz się świetną sałatką.
muszę zrobić taką wersję:)
Magdalena, będzie Ci smakowało!
Teraz jest świetny czas na ogórkowe wariacje, Twoja bardzo mi przypadła do gustu!
Mniam!
Kamila, dziękuję. Zrób i polub.
Ogórki są pyszne nawet solo, a takie na bardziej ostro będą idealne jako dodatek do wege kotletów
Wykorzystam ten kolorowy przepis na pewno
Margot, tak, pyszne są solo, ale takie z charakterem smakują ciekawiej. Akurat te pasują do wszystkiego.