Uwielbiam sosy z tahini. Są niezwykle bogate w smaki i aromaty. Łączę w nich różne składniki, ale smak tahini musi być dominujący. Ten zielony sos tahini jest lekko pikantny, orzechowy, ziołowy i kremowy. Podaję go do potraw z Bliskiego Wschodu, pieczonego kurczaka, sałatek, ryby z grilla, pieczonych warzyw i jajek. Sezonowy, wiosenny i aksamitny dodatek.
1/2 szklanki dobrej pasty tahini
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 szklanka świeżych ziół – kolendra, czosnek niedźwiedzi, koper
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
za’atar – opcjonalnie
Wszystkie składniki za wyjątkiem pasty tahini włóż do kielicha blendera i miksuj do połączenia, ale tak, aby zioła nie były miazgą . Dodaj pastę tahini i miksuj do kremowej konsystencji.
Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz mieć rzadszy sos, dodaj trochę więcej wody. Podawaj posypany za’atarem (opcjonalnie). Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Uwielbiam wszystko co ma w swoim składzie pastę tahini, chętnie wypróbuję i Twój przepis 🙂
Cztery fajery, proszę bardzo. Wiosenna wersja nam bardzo smakuje.
Nie miałam okazji jeszcze jeść żadnego z tych sosów. Do czego ich głownie używasz?
Kinga, napisałam o tym we wstępie…
Polecam poza tym do wszystkiego.
Świetne połączenie, arabskie nuty i rodzimy czosnek.
Bernadeta, polecam. To mega pyszny sos.
Nigdy jeszcze nie próbowałam pasty tahini. Kolor ma niesamowity. Zaintrygowałaś mnie, muszę poszukać w sklepie I przygotować taki sosik.
Edyta, tahini to wspaniała rzecz. Do ciasta, do sosu, do lodów.
Mnam 😀 ale to pysznie wygląda 🙂 Rozumie, że to takie ala pesto ?
Marzena, dziękuję. Nie, to nie jest pesto.
Czytałaś przepis?
Oczywiście że czytałam przepis, jak tutaj nie oprzeć się jak takie ładne zdjęcie ? Tylko grzecznie zapytałam. Wybacz ale od razu mnie naszło że to coś w stylu pesto jest 🙂 Przynajmniej ja robiłam kiedyś podobne ale z samego sezamu i a tahini to przecież robi się z sezamu.
Marzena, miło mi, że przeczytałaś przepis. Pesto nie robi się z dodatkiem tahini.
A sama pasta tahini to kuchnia arabska.
Chętnie wypróbuję, bo wygląda cudownie. Mimo, że nie przepadam za tahini, to jestem skłonna go zrobić. Naprawdę wygląda cudnie:-)
Marzena, ale tahini tutaj nie jest bardzo wyczuwalne. Spróbuj.
Tahini zazwyczaj robię sama, łatwo jest to zepsuć, ale z czasem można opanować 😀
Przepis na zielone tahini bardzo smaczny i warty wypróbowania we własnej kuchni.
Pieprzyć z…,
czasami też, ale lubię dobrą syryjską tahini, której nie można podrobić. Sos pyszny.
This looks so good. Wonderful recipe!
ellie, thank you very much.
Wygląda bardzo pysznie i zachęcająco 🙂 Z pewnością spróbuję, lubię wszystko co zielone 🙂
Kasiak, wspaniale. Polecam.
bardzo ciekawy sos, takiego jeszcze nie próbowałam!
Magdalena, spróbuj.
Super, z pewnością w wielu potrawach się sprawdzi jako dodatek
Olu, sprawdza się na bieżąco!
Pasta tahini to chyba z sezamu, prawda? Sezam uwielbiam. 😉
Misiu, dokładnie tak.
Ten sos to wspaniała porcja zdrowia, już go uwielbiam za kolor i składniki!
Pozdrawiam
Kamila, dokładnie. Uwielbiam go do tego stopnia, że wyjadam łyżeczką…
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie zrobię
Alu, jest pyszny. Polecam bardzo.
Przepis chętnie wykorzystam, taki sos może spodobać się smakowo zwłaszcza mojemu synowi, a ja skosztuję go jako dodatek do ryb. 🙂
Izabela, na pewno się spodoba.