Te pyszne jajka podawałam już kilka razy na śniadanie. Są wyjątkowo smakowite i oryginalne. Na pewno warto zainspirować się przepisem i może podać je na wielkanocne śniadanie?
Przepis pochodzi z książki Palestyna Sami Tamimi i Tary Wigley. I jest wspomnieniem dzieciństwa Samiego, kiedy to jego ojciec robił wszystkim dzieciom weekendowe śniadanie. I podawał te jajka z kawałkiem ciepłej pity.
Można dodać do tych jajek kostki awokado, za’atar zastąpić sumakiem, a chili ufra ulubioną papryką w płatkach. Absolutnie pyszne!
Jajka z za’atarem i cytryną według Hassana
składniki na 4 porcje
6 jajek
1 1/2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka za’ataru
2 dymki
1/8 łyżeczki chili aleppo lub innej w płatkach
sól i czarny pieprz
W średnim garnku zagotuj wodę, a kiedy zawrze, włóż delikatnie jajka i gotuj 5-6 minut. Wstaw je pod strumień z zimną wodą. W tym czasie za pomocą trzepaczki wymieszaj sok cytrynowy z oliwą i za’atarem i odstaw. Jajka obierz, palcami podziel je na połówki i ułóż na półmisku. Posyp solą i pieprzem i skrop sosem z oliwą i za’atarem. Posyp szczypiorkiem i chili. Od razu podaj.
Pomysł warty wykorzystania, nie tylko na wielkanocne śniadanie. 🙂
Cztery fajery, pewnie, napisałam przecież, że podawałam je już kilka razy na śniadanie.
Smakowita propozycja. Na pewno spróbuję ☺️
Marzena, świetnie. Jajka są pyyyyszne.
jajka nie są moim ulubionym produktem, jedna nadchodzące święta obfitują w dania z nimi w roli głównej, więc warto je trochę urozmaicić 🙂
Koralina,
jajka nie muszą być ulubionym jedzeniem. Są świetnym dodatkiem i źródłem dobrych witamin.
Bardzo ciekawa ta wersja jajek , prosta, a jednak zaskakująca
Margot, i bardzo pyszna. Polecam.
Tyle czytałam o tym zaatarze, dużo go w literaturze, ale nigdy nie próbowałam, ciekaw czy by mi podeszło i czy to coś co da się jakoś gdzieś u nas zdobyć. W powieściach dotyczących niektórych rejonów jest opisywane jako coś przepysznego, więc aż ślinka mi cieknie.
Iwona, za’atar można kupić przez internet lub w sklepach ze zdrowa żywnością czy w kuchniach świata. Można też zrobić samemu, to bardzo łatwe.
Jajka od szczęśliwych kur, aromatyczny za’atar i cebulka, bardzo prosto a jak pysznie.
Miłego przedświątecznego czasu!
Kamila, o tak. To bardzo komfortowe smaki.
Niby takie proste a takie nieoczywiste. Super pomysł na świąteczne jajeczka.
Bernadeta, a jakie pyszne.
Żadne tam majonezy, tylko lekki sos z przyprawami.
Kolejny ciekawy pomysł na pyszne danie Koniecznie muszę wypróbować
Edyta, koniecznie spróbuj. U mnie te jajka weszły na stałe do menu.
Jajka uwielbiam, szczególnie ugotowane własnie tak jak na zdjęciu 🙂 Już bym zjadła 🙂
Wędrówki po…, bo to najlepsze jajka. No i pysznie przyprawione.
U nas jajka je się kazdego dnia. Moja maz nie wyobraża sobie dnia bez jajek. Mozna by żec że Wielkanoc jest codziennie 🙂 ciekawa jestem tego za’ataru i powiem ze pierwszy raz słyszę o czymś takim 🙂
Aniu, u mnie też jajka są bardzo popularne. A te szczególnie Ci polecam. Za’atar to arabska przyprawa. Można ją zrobić samodzielnie.
Bardzo pysznie zapowiadają się te jajka. W takiej wersji nie próbowałam, więc pora to nadrobić. Święta to doskonała okazja 🙂
Małgorzata, żegnaj majonezie! Są świetne.
Musiałam sobie wygooglować cóż to za przyprawa i już wiem, że jajka by mi smakowały.
Akacja, przyprawę zrobisz sama w domu. Polecam za, atar nie tylko do jajek.
Ja się czuję bardzo mocno zainspirowana. Jaja robiłam na mnóstwo sposobów, ale takiego jeszcze nie próbowałam. Pięknie i pysznie to brzmi i wygląda.
Kasiu, warto spróbować i odejść od jaj z majonezem.
Świetny pomysł! Myślę, że posmakuje to szczególnie Panom przy % 😀
Pieprzyć z ….,
smakuje wszystkim. Polecam.
Lubię jajka i to nie tylko od święta.
Są uzupełnieniem codziennej diety.
W takiej wersji nie jadłam i bardzo chętnie wypróbuję, bo lubię różne ciekawe pomysły i zmiany. Bardzo interesujący i smaczny przepis.
Fajne składniki, a na zdjęciu wyglądają pysznie !
Irenko, na pewno będą Ci smakowały. Są wyjątkowo pyszne.
Ciekawy przepis,ciekawa jestem gdzie zaopatrujesz się w zaatar bo raczej nie kupisz go w przeciętnym,polskim spozywczaku. U nas to pewnie musiałabym szukać online lub w sklepie z orientalną żywnością.
Viola, jajka polecam. Za’atar robię sama, to bardzo proste. Ale można go kupić w wielu sklepach, także on-line.
Bardzo smacznie zapowiada się ta wersja jajek. Lubię je pod każdą postacią więc pewnie by mi posmakowały
Wędrówki po…, na pewno . Są wyjątkowo pyszne. Polecam.