Biała kiełbasa to kultowy produkt w kuchni polskiej i jedna z najpopularniejszych kiełbas na naszych stołach. Dobra biała kiełbasa jest aromatyczna, soczysta, ma jasny kolor i robi się ją głównie z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny. Korzenie tego specjału tkwią w Wielkopolsce, gdzie zaczęto ją wyrabiać w XVII wieku. Biała kiełbasa ma wiele zastosowań w naszej kuchni, ale najczęściej jemy ją parzoną, grillowaną i pieczoną. Jest obowiązkowym dodatkiem do żuru, natomiast w czasie świąt Wielkiej Nocy jest królową wielkanocnego stołu.
Bardzo lubimy białą kiełbasę i mam swoje źródła, gdzie kupuję wyśmienitą. Ale raz w roku, właśnie przed Wielkanocą urządzamy sobie domową masarnię i robimy własną białą kiełbasę. To bardzo proste i daje wiele radości i satysfakcji.
Co jest potrzebne do zrobienia białej kiełbasy w domu?
-
- dobrej jakości mięso wieprzowe i wołowe
- jelita wieprzowe rozmiar 24/26 – do zrobienia standardowej kiełbasy
- jelita baranie rozmiar 22/24 – jeżeli chcemy zrobić cienką kiełbasę
- nakładka do kiełbas
Biała kiełbasa
składniki na 5 kg
1 kg szynki wieprzowej
3 kg karkówki wieprzowej
0,5 kg boczku wieprzowego
0,5 kg wołowiny gulaszowej
6 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonej gorczycy
1 łyżka pieprzu
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki wody
3 g saletry (opcjonalnie)
Jelita płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy wodą. Moczymy ok. 2 godziny. Łopatkę wieprzową rozdrabniamy w maszynce na grubym sitku. Karkówkę, boczek i wołowinę rozdrabniamy oddzielnie na małym sitku. W dużej misce dokładnie mieszamy zmieloną łopatkę z karkówką i boczkiem.
Potem dodajemy mieloną wołowinę i znowu dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, rozdrobniony w prasce czosnek, cukier, majeranek, pieprz, wodę i ewentualnie saletrę. Mieszamy wszystko do momentu, aż masa mięsna nabierze kleistości. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na ok. 5 godzin.
Wymoczone jelita naciągamy na nakładkę do kiełbas zamontowaną do maszynki. Do otworu w maszynce do mięsa wkładamy masę kiełbasianą i wolno napełniamy nią jelita, zakręcając je co 10-15 cm.
Kiedy napełnimy jelita całym mięsem, możemy kiełbaski zaparzyć, zamrozić lub od razu wykorzystać do żuru lub pieczenia. Świeże można przechowywać w lodówce do 2 dni.
Jak parzyć białą kiełbasę?
Aby biała kiełbasa zachowała aromat i smak, należy ją parzyć, nie gotować. Czas parzenia dla kiełbasy standardowej to 15-20 minut, dla cienkiej kiełbasy – 10 minut w temperaturze 90 st. C. Przed parzeniem należy każdą kiełbaskę nakłuć wykałaczką, aby podczas parzenia nie popękała.
Przepis na parzenie białej kiełbasy
Do garnka wlewamy wodę ( musi jej być tyle, aby przykryła kiełbasę), dodajemy na 1 litr wody – 1/2 łyżeczki soli, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1 zmiażdżony ząbek czosnku i stawiamy garnek na ogniu. Kiedy woda zbliża się do momentu wrzenia, wyłączamy grzanie i wkładamy surową białą kiełbasę, a garnek przykrywamy pokrywką. Po ok. 10-15 minutach standardowa kiełbasa powinna być gotowa, cienka natomiast po 10 minutach.
Tak sparzoną i ostudzoną kiełbasę można przechowywać w zamykanym pojemniku do żywności w lodówce lub też zamrozić. Przed użyciem trzeba ją podgrzać lub zapiec.
Uwielbiam białą kiełbasę, także robimy ją samodzielnie, taka domowa jest najlepsza
Cztery fajery,
własna zawsze jest najlepsza.
Białą kiełbasę jem tylko w wielkanocnym żurku. Ale ta Twoja wygląda tak, że skusiłabym się i bez okazji. Super!
Marzena,
a ja uwielbiam białą kiełbasę w wielu wariantach.
uwielbiam białą kielbaskę!
Magdalena, cudownie.
Nigdy nie jadłam takiej domowej kiełbasy. Jestem pewna, że jest sto razy lepsza od kupnych.
Łucjo, dokładnie tak.
Mistrzostwo!
Dziękuję Kamila.
to musi być niesamowity aromat. Jadłam takie swojskie kiełbasy, ale nigdy z majerankiem, muszę spróbować 🙂
Koralina, tak, ta kiełbasa jest wyjątkowo aromatyczna.
Wielkanoc bez białej kiełbaski to nie Wielkanoc. Uwielbiam
Instytut designu, dokładnie tak.
POzdrowienia.
Chciałabym taką spróbować. Domowa kiełbaska to smak dzieciństwa.
Moniko, najlepiej zrobić samemu i przypomnieć sobie ten smak…
Muszę przyznać, że jeszcze nie robiłam kielbasy. Nie wydaje się bardzo trudne, więc może się odważę dzięki Tobie
Edyta,
to naprawdę łatwe i masz pyszną, własną kiełbasę.
Nigdy sama nie robiłam białej kiełbasy, a bardzo ją lubię.
Tu jej praktycznie nie można dostać. W moich okolicach polskich sklepów nie ma.
Pozostaje mi pomarzyć. Robić dla siebie samej nie będę.
Smaku takiej kiełbasy nie da się zapomnieć.
Irenko,
takie rarytasy to nie tam gdzie mieszkasz…Dobrze, że jeszcze pamiętasz jej smak.
Kiedyś dodałam do białej kiełbasy odrobinę soku z ananasa, to zmiękcza mięso, naprawdę było pyszne, ale… się rozpadło. To fajny przepis, ten twój, ale dla mnie zbyt dużo, choć z pomysłu na parzenie skorzystam jak gdzieś kupie dobra.
Iwona, mięso z tego przepisu jest świetne. Nie potrzeba dodatkowo go zmiękczać. A poza tym kiełbasy nie je się na surowo, więc po obróbce jest akurat.
Wiedza o parzeniu kiełbasy też jest ważna.
Ulubiona kiełbasa mojego męża, a do tego podana z cebulką 🙂
Takiej białej nigdy nie robiliśmy ale zwykła tak i to kilka razy 🙂 przepis zapisuję
Aniu,
taka własna kiełbasa jest wyjątkowo pyszna. Polecam spróbować i ją zrobić, skoro już tradycyjną macie zaliczoną.
Nigdy samodzielnie nie robiłam wędlin, ale Twoja biała wygląda tak apetycznie, że muszę ją zrobić,
Fajnie, że opisałaś parzenie białej, bo niestety wiele osób po prostu ją gotuje.
Małgosiu, kiedyś zrób. Zobaczysz jakie to fajne i jak cieszy.
Tak, przeważnie się białą gotuje, zamiast parzyć.
Taka swoja, domowa kiełbasa jest o wiele lepsza od tej sklepowej i przynajmniej wiemy co jemy
Wędrówki po…,
jasne i oczywiste. Dlatego ją robimy sami.
Patrząc na tę kiełbasę to już nie mogę doczekać się świąt. Też będę robić swoją kiełbaskę, będzie pysznie 🙂
Małgorzata, pewnie. Własna najlepsza.
Raz w roku się poświęcamy i tez robimy biała kiełbasę. Najlepsza na święta, inna nie smakuje.
Bernadeta, to świetnie.
My tak samo. Biała kiełbasa musi być domowa.
Czasem mam chęć rzucić się na samodzielne przygotowanie, choćby białej kiełbasy, ale nie mam dostępu do wszystkich koniecznych produktów, jak znajdę dojście, to czemu nie. 🙂
Izabela, jak to nie masz. Można wszystko kupić w sklepie lub na targu/bazarze. Albo u masarza. Można też kupić w internecie.
Mieszkam w dużym mieście i wszystko jest, myślę, że w mniejszych miejscowościach ludzie robią więcej własnych wędlin.
Według mnie trzeba tylko poszukać.
Bardzo lubie białą kiełbasę i czasem gości na moim stole nie tylko w okresie Wielkanocy, w sumie to idealne danie na wielkanocne popołudnie bo jednak w tym dniu raczej nie robię typowego obiadu.
Viola, biała kiełbasa jest uniwersalna. Można podać ją na tysiąc sposobów. Również jako danie obiadowe.
Kiełbasa wygląda znakomicie i kiedyś taką także sobie zrobię.
Guciu, bardzo Ci polecam. Najlepsza.