Chloé Sucrée, fotografka i założycielka wegetariańskiego bloga Being Biotiful, pasjonatka zdrowej kuchni roślinnej, napisała książkę dla zabieganych zwolenników jedzenia wege.
Zdrowe odżywianie nie jest sprawą łatwą, kiedy jesteśmy zmęczeni pracą, obowiązkami domowymi i do tego głodni. Wtedy właśnie zjadamy szybkie dania, najczęściej przetworzone, które wymagają od nas minimum wysiłku.
Chloé Sucrée w książce Raz na tydzień pokazuje , że jednak można przygotować pyszne i zdrowe wegetariańskie jedzenie nawet wtedy, kiedy mamy mało czasu.
Autorka w swojej książce prezentuje metodę Batch Cooking, co można przetłumaczyć – gotowanie na później. Metoda ta polega na tym, że jednego dnia, popołudnia czy wieczoru wygospodarowujemy kilka godzin na przygotowanie większej ilości urozmaiconych posiłków w postaci bazy. Są to posiłki, które można przechowywać w lodówce albo je mrozić, a następnie łączyć je ze sobą zgodnie z naszymi upodobaniami w ciągu tygodnia.
Jakie korzyści płyną dla nas z metody batch cooking?
* oszczędność czasu i wydatków
* jemy zdrowo, różnorodnie i po domowemu
* robimy zakupy tylko raz w tygodniu
* nie marnujemy jedzenia
* zużywamy mniej naczyń i wody.
Premiera książki w Polsce: 10-02-2021
Wydawca: Buchmann
Autor: Chloé Sucrée
Kuchnia: Wegetariańska / Wegańska
Także, mam już tę książkę i zamierzam z niej korzystać bardzo często. Świetne przepisy na dania, które można błyskawicznie przygotować
Olu,
to świetnie. Rośliny mają moc. Książka na pewno w tym Ci pomoże.
Ja mam problem z takimi książkami. Niby chciałabym je mieć, czytać i z nich korzystać, a jak przychodzi co do czego nie potrfię się odnaleźć.
Natalia, nie rozmumiem dlaczego?
Czytam i wybieram to, co dla mnie . Książka jest super.
Bardzo ciekawa pozycja. Fajne propozycje na przygotowanie zdrowych posiłków. Wykorzystam te wskazówki w swojej diecie:-)
Marzena, tak. Dla zabieganych zwłaszcza.
Ten typ gotowania uskuteczniałam przez wiele lat, gotując w soboty. Teraz też robię podobnie, ale powodem nie jest brak czasu, a ekonomia : gdy palę w piecu kaflowym stawiam na nim mnóstwo garnków.
Akacja, wiele osób tak gotowało i gotuje. Nawet nie wiedząc, że ta metoda stała się modna.
Mam w domu stos książek z przepisami, niestety brakuje czasu, aby wszystkie dokładnie przerobić 🙁
Adrianna, wszystkich nie da się ‘przerobić’. Wiem to po sobie.
Możesz wybrać to co dla Ciebie najlepsze.
Dobrze, że ta książka pokazuje, że zdrowe przepisy można przygotować nawet wtedy gdy mamy mało czasu.
Pojedztam, tak, to ważne dla zabieganych.
kupiłam książkę, skusiłam się pięknymi zdjęciami, ale po dokładnym przejrzeniu myślę ,że skorzystam tez z przepisów
Alu, to świetnie.
Uważam, że przepisy są dla każdego kto chce jeść roślinnie.
bardzo ciekawa książka, myślę,że te przepisy pozwolą zaoszczędzić sporo czasu 🙂
Magdalena, na pewno tak.
Pozdrowienia