Dorsz skrei z masłem czosnkowym i skórką cytryny

 

Dorsz skrei czyli dorsz wędrowiec jest do kupienia bardzo krótko. Ta szczególnie wartościwa ryba jest niezwykle delikatna i pyszna. Warto poszukać jej w sklepach. Zaletą jest to, że nigdy nie sprzedaje się skrei w postaci zamrożonej. Dlatego termin przydatności jest krótki. Ale smak nieoceniony. Obiad idealny nie tylko na poniedziałek…

 

</center
 

3  porcje fileta z dorsza skrei
1 łyżeczka czerwonej papryki w płatkach
sól i biały pieprz do smaku
2 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny bio
szczypiorek do podania

Dorsza osusz ręcznikiem papierowym , dopraw  papryką oraz solą i pieprzem.  Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę klarowanego masła. Smaż ryby przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodaj masło, a gdy się rozpuści, dodaj czosnek i skórkę z cytryny. Smaż około 1 minutę. Delikatnie zdejmij rybę z patelni i połóż na półmisku. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Z czym podawać skrei? Z puree ziemniaczanym, smażoną brukselką, warzywami gotowanymi na parze…

16 thoughts on “Dorsz skrei z masłem czosnkowym i skórką cytryny

  1. Zapowiada się prawdziwa rybna uczta, świetny przepis Aniu 

  2. Aż muszę poszukać. Wygląda genialnie. A, że jestem przed obiadem to zaraz wskoczę przez monitor do talerza;-)

  3. Musze podsunać pomysł partnerowi, bo akurat chyba mamy dorsza 🙂

  4. Przez to, że jej dostępność jest ograniczona smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo.

  5. Nie miałam okazji jeść takiego dorsza, ale myślę że podobnie dałoby się przygotować dorsza bałtyckiego kupionego prosto z kutra.

    • Post Author Amber

      Akacja, pewnie tak, tylko te dwie ryby bardzo się różnią. A masz możliwość kupienia dorsza prosto z kutra?

  6. daaawno nie miałam okazji zjeść tak aromatycznej ryby, dziękuję za przepis, postaram się zrobić <3

  7. Zacna rybka i doborowym towarzystwie. Zapisuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *