Receptura, według której upieczemy węgierskie rogaliki Kifli sięga czasów, kiedy broniono Budy przed oblegającymi ją Turkami. I właśnie rogaliki w kształcie półksiężyca miały być symbolem zwycięstwa nad turecką inwazją.
Kiedy pieczemy?
W weekend 11, 12 i 13 września
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 14 września o 20.00
Niech nam się upiecze!
Kifli
przepis podaję za Akacjowym blogiem
Przepis na 8 szt.
400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
270 ml mleka + do posmarowania
30 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
9 g drożdży suszonych/ 5-6 g drożdży instant
Do dzieży robota wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać letnie mleko, wsypać drożdże i cukier i zostawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać sól i schłodzone, rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 8 części (po 85 g) i każdą część rozwałkować cieniutko w trójkąt. Zwinąć od podstawy trójkąta (u mnie miała ok. 20 cm, a wysokość ok. 40 cm) i odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Następnie po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby urosły (ok. 20 min.). Gdy wyrosną znów posmarować je mlekiem i ewentualnie posypać – makiem, kminkiem, sezamem, słonecznikiem itp. Piec w temp. 180 stopni przez 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Na koniec wstawić je na 5 min. pod grill. Ostudzić na kratce. Są bardzo chrupiące i apetyczne.
*zdjęcie Akacjowy blog
Nie ma nic lepszego niz ciepły rogalik na śniadanie. Mogę je jeść nawet z samym masłem
Cztery fajery, ja tak najczęściej je jem!
Nie ma nic pyszniejszego.
Dawno nie jadłam rogalów. Do tej piekarni akurat mi daleko, ale u siebie też coś znajdę
Ireno,
oj nie pieczesz sama w domu?
W takim razie nie znajdziesz w Polsce kifli…
Oj , już je podziwiałam u Małgosi , a tu jako wrześniowe zadanie w piekarni, jak nic mi nie zakłóci planów to je piekę
Alu, no bo to jest propozycja Małgosi!
Zapraszam.
I ja zapraszam, mam nadzieję, że kifli będą smakować. Nie ma z nimi zbyt wiele pracy. Pozdrawiam i “Niech się nam upiecze” 🙂
Małgosiu,
będzie pysznie!
Rzeczywiście wyglądają jak tureckie półksiężyce!
Młody uwielbia rogale, także koniecznie muszę upiec 😀
Beata,
koniecznie musisz!
Oczywiście, że piekę 🙂 Tylko czy 21g drożdży świeżych będzie ok?
Guciu, myślę, że tak!
7 g suchych to 15 g świeżych
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2020/09/kifli.html