Penne alla vodka to modne w latach 70. i 80. danie na włoskich stołach i w restauracjach. Pochodzenie tego przepisu jest do końca nieznane, ale niektórzy twierdzą, że to danie po raz pierwszy urodziło się w restauracji Dante w Bolonii. Inni za twórcę przepisu uznają nowojorskiego szefa kuchni Jamesa Doty’ego. We włoskiej książce kucharskiej Williams Sonoma Essentials podano, że potrawa została wynaleziona w latach 80. przez rzymskiego szefa kuchni dla firmy produkującej wódkę, która chciała spopularyzować swój produkt we Włoszech. Faktem jest, że połączenie sosu pomidorowego i śmietany to nie jest włoska tradycja. Jedno jest pewne, sos pomidorowy z wódką z penne jest nadal doceniany, może trochę zapomniany…
Ponieważ kocham dobre dania vintage i wielkie klasyki, postanowiłam zaprezentować to danie na swoim blogu, jak tylko wybrałyśmy pomidory na spotkanie z Konwaliową kuchnią.
Dodam, że niektóre receptury na sos z wódką zawierają jeszcze drobno pokrojony wędzony boczek.
Dla mnie ten sos i penne alla vodka są tak pyszne, że boczek pomijam, nie chcąc aby jego zdecydowany smak popsuł mi aksamitność sosu.
400 g dojrzałych pomidorów eko bez skóry
3 łyżki oliwy extra vergine
1 żółta cebula
100 ml białej wódki ( w oryginale Grappa)
sól do smaku
szczypta peperoncino
1 łyżka włoskiego koncentratu pomidorowego
200 ml śmietanki kremowej 30 %
300 g penne bio
świeża bazylia i parmezan do podania
Pokrój drobno cebulę i usmaż ją na oliwie na dużej patelni na małym ogniu.
Wymieszaj z wódką i gotuj, a gdy wódka wyparuje, dodaj obrane pomidory wraz z sokiem.
Dopraw szczyptą soli, aby nadać smaku, następnie przykryj sos i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Podnieś pokrywkę i rozgnieć pomidory widelcem. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i peperoncino, dobrze wymieszaj i ponownie przykryj. Gotuj sos przez kolejne 10-15 minut.
Teraz wlej świeżą śmietanę i ponownie gotuj przez kilka minut, zawsze na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się bardzo kremowy. Wyłącz płytę i przykryj sos.
W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ja posól, wsyp penne uotuj je al dente, a następnie przelej przez sito. Makaron od razu włóż do rondla z sosem. Ponownie włącz płytę na sporym ogniu i wymieszaj penne z sosem. Podawaj ciepłe z listkami bazylii i parmezanem.
Pierwszy raz słyszę o tym daniu.
Bardzo jestem ciekawa jak wódka wpływa na smak tego sosu.
Wygląda pysznie, więc na pewno wypróbuję przepis. 🙂
Dziękuję za pomidorowy czas!
Magda, naprawdę?! W takim razie koniecznie do zrobienia.
Na pewno będziesz ukontentowana.
Dziękuję.
Zaintrygowałaś mnie tą wódką w pomidorowym sosie. Jestem pomidoromaniaczką, więc przepis ląduje na liście do zrobienia.
No i znowu w pewnym sensie zagościsz w mojej kuchni 😉
Małgorzata, polecam. Na pewno będzie Ci smakować jak nie wiem co!
Fajnie, że znajdę się z Tobą przy stole.
Nie ma czosnku, a więc to przepis idealny dla mnie ❤
Pojedztam, smacznego!
Dawno nie jadłam makaronu. Dzięki za inspiracje na jutrzejszy obiadek.
Czerwona filiżanka, bardzo proszę. Będzie pysznie!
Ciekawy jest ten dodatek wódki. Dotychczas nie wykorzystywałam jej do sosów do makaronu
Cztery fajery, a to klasyk można powiedzieć. Polecam bardzo!
Przepis chętnie wykorzystam, moja rodzinka powinna posmakować takiego dania, a co ważne, także je polubić. 🙂
Izabela, na pewno będziecie zadowoleni.
To jest pyszne!
Robię bardzo podobny sos, lubię takie proste , a jakże smaczne dania
Wędrówki po kuchni,
chyba wiele osób robi. To kultowy sos.
Bardzo ciekawy pomysł na sos pomidorowy. Może wykorzystam.
Akacja, bardzo polecam. Pyszny i niebanalny.
Prosto i apetycznie, takie dania lubię. Pozdrawiam
Małgosiu, włoskie dania są proste, bo nie potrzeba nawału składników i dodatków, żeby zjeść pysznie .
Oj o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam, ale bardzo mi się podoba 🙂
Klaudia, więc teraz już o nim wiesz.
Spróbuj!
No to niezły eksperyment :)) mam w planie zrobić takie danie na weekend, mam nadzieje ze dla męża posmakuje
Olga, to nie jest eksperyment. To kultowe danie!
O wódce w sosie jeszcze nie słyszałam, bardzo kusząco to wygląda!
Julia, w takim razie koniecznie spróbuj!
Kultowy powiadasz? A przyznam, że mi dodatek wódki nieznany.
Koniecznie do nadrobienia!
Kamila,
że kultowy to nie tylko moje zdanie! Polecam.
Prezentuje się bardzo apetycznie. Takiego przepisu jeszcze nie znałam
Gosiu, bardzo Ci polecam. Jest pyszne!
Uwielbiam makarony w każdej postaci!
Iga, ta wersja jest wyjątkowa!
Pomidorów teraz tyle, że chętnie zrobię sos. I ta wódka mnie nurtuje:-)
Marzena, koniecznie rób. Sos prima sort!
Jak Prima sport to i ja spróbuję. Ciekawe co.mężulek powie
Zuziu, najważniejsze, że Tobie będzie smakować.
POzdrawiam!