Kurczak w sosie chipotle. Obiad z charakterem!

 

Kurczaka w sosie chipotle jadłam wiele razy w restauracjach tex-mex i jest to jedno z moich ulubionych dań tej kuchni. Proste składniki, bez zbędnych dodatków i niepotrzebnego nawału przypraw. Otwierając puszkę z chipotle w sosie adobo przy okazji pieczenia chleba – patrz poprzedni wpis, postanowiłam wykorzystać je do końca i przygotować to danie we własnej kuchni.
Chipotles to suszone, wędzone papryczki jalapeño. Zmieszane z pomidorami i cebulą tworzą naprawdę świetny sos, który można dodawać do różnych potraw, aby nadać im dymny smak i charakterną ostrość.
Jeżeli lubicie bardzo ostre dania, dodajcie wiecej dymnego sosu i papryki, jeżlei mniej – wystarczy 1 łyżka. Dla zbalansowania ostrości dodatkiem do tej potrawy jest kwasna śmietana i ryż. A kolendra doda wszystkiemu świeżości. Pysznie!

 

 

2 uda kurczaka eko
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 papryczka chipotle i 1 łyżka sosu adobo ( z puszki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
400 g dojrzałych pomidorów bez skóry lub z puszki
sóli pieprz
do podania: świeża kolendra, kwaśna smietana, ryż ugotowany na sypko

Uda dzielimy na pół, myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoto na oliwie n agłebokiej szerokiej patelni, zmniejszamy ogień, przykrywamy i trzymamy na patelni ok. 10 minut. Zdjemujemy mięso z patelni i przykrywamy.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na palsterki i podsmażamy na oliwie na tej samej patelni aż będą miękkie. Dodajemy chipotle – 1 papryczkę i 1 łyżkę sosu z puszki lub więcej, jeżeli lubimy ostry smak. Mieszamy i gotujemy przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone pomidory i ocet jabłkowy. Doprowadamy wszystko do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu.

Dodajemy kurczaka i gotujemy kolejne 10 minut, raz odwracając mięso na drugą stronę. Jeżeli jest twarde, gotujemy dłużej uzupełniając sos. Posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem i kwaśną śmietaną.

41 thoughts on “Kurczak w sosie chipotle. Obiad z charakterem!

  1. Na zdjęciach wygląda smakowicie.Nie robiłam nigdy takiego sosu, a bardzo lubię pikantne dania, udka z kurczaka też lubię. Mamy tu u siebie duży turecki sklep i ogromny wybór warzyw, również paprykę różnego rodzaju, oraz bardzo duży wybór warzyw w puszkach.Mam nadzieję, że te papryczki uda mi się dostać.
    Znakomite danie, udka proste, ale ten sosik to poezja 🙂
    Pozdrawiam!

    • Irena, na talerzu też jest bardzo dobre!
      Właśnie ten sos odpowiada za cały smak. Chipotle w sosie adobo to kuchnia meksykańska, ale może też będzie dostepna w tureckim sklepie…

  2. O fiu, fiu jak smacznie u Ciebie, takiego kurczaka bym nie odmówiła lubię pikantne potrawy, niestety muszę je ograniczać ostatnio, zalecenie od lekarza… niestety.

    • Słodko Słodka,
      szkoda, bo to pyszne danie. A ograniczanie prowadzi do monotonii…
      Nie lubię ograniczeń w żadnej dziedzinie życia.

  3. Kuchnia tex-mex to moje smaki. Lubię takie przepis, są wspaniała inspiracją na odkrywanie kuchni narodowych

  4. Aniu Twoje przepisy sa niesamowite 🙂 ciesze sie że nas tu nimi zasypujesz bo ja mam więcej pomysłów na obiady 🙂 czasami mam problem ze składnikami i musze sobie pobiegać i szukać ale dzięki temu ciekawe rzeczy znajduje 🙂 danie wyglada bardzo zacnie i ciekawa jestem smaku 🙂

    • Aniu, bardzo się cieszę!
      Składniki powinny być różne, ciągle te same dania mnie nie pociągają.
      Trzeba smakować nowe.

  5. Nigdy nie jadałam niczego z papryczką chipotle 😀 Aż jestem jej ciekawa 😀

  6. Nie widziałam w okolicy nigdy sosu adobo, ani chipotle, kiedyś koleżanka mi wysłała z kanady, ale już nie mam. Szkoda bo bym zrobiła.

    • Iwona,
      w sieci są sklepy z takimi artykułami, więc masz szansę. Nie trzeba ściągać z Kanady.
      Ja kupuję w markecie.

  7. Aniu i co ja mam napisać, bajecznie smaczny przepis, mam taka ogromną ochotę na tego Twojego kurczaka, że aż mnie nosi 🙂 bardzo chcę go wypróbować, ale muszę najpierw poszukać tej papryczki i sosu w sieci, bo na mojej wsi takich cudów nie ma 🙂

    • Justyna, bardzo Ci dziękuję.
      Hmmm…gdybyś miała trudności z kupieneim chipotle to może ja Ci kupię i wyślę.
      Ale danie baaardzo pycha!

  8. Poszukam sosu adobo i na pewno zrobię takiego kuraka 😉 Znowu mnie natchnęłaś i znowu Twój przepis będzie w moich garach 😉

    • Małgorzata,
      chipotle w sosie adobo na pewno kupisz w jakimś sklepie typu kuchnie świata.
      Cieszę się, że przygotujesz to danie!

  9. Papierowa Łowczyni

    U mnie kurczak gości bardzo często więc szukam właśnie takich innych przepisów, a ten wydaje się być pyszny i oryginalny. Dzięki

  10. Kurczaka to ja pod każdą postacią. Bardzo lubię i z ogromną przyjemnością spróbuję czegoś nowego. Bo w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Muszę się rozejrzeć za tym sosem tutaj. Dziękuję za przepis.

  11. Nigdy nie jadłam papryczki chipotle, czy w sklepach jest łatwo dostępna? 🙂

  12. Już podziwiałam na insta. I mam otwarte chipotles. Dlatego zrobię na weekendowy obiad. Postanowiłam;-)

  13. Wędrówki po kuchni

    Uwielbiam ten sos i często gości na moim stole 🙂 Twoje danie prezentuje się świetnie

  14. A dla wegan masz jakąs alternatywę? 🙂

  15. Wyglada bardzo apetycznie i fajnie, że coś nowego. Przynajmniej dla mnie. Podrzucam synowi, bo on musi jeść to swoje białko po treningach

  16. Ocet jablkowy – czy to jest ten sekretny skladnik? Nie wpadlabym na to. Bardzo lubie takie klimaty kulinarne – jesc takie klimaty kulinarne, ale wydawalo mi sie, ze w naszych warunkach cos takiego trudno bedzie odtworzyc, a tu stare dobre skladniki jaki ocet. Pozdrawiam serdecznie Beata

  17. Lubię takie dania pełne wyrazistego smaku. Muszę kiedyś koniecznie wypróbować!

  18. Wygląda syto i bardzo apetycznie!

  19. Zdecydowanie z charakterem. Wygląda obłędnie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *