Kurczaka w sosie chipotle jadłam wiele razy w restauracjach tex-mex i jest to jedno z moich ulubionych dań tej kuchni. Proste składniki, bez zbędnych dodatków i niepotrzebnego nawału przypraw. Otwierając puszkę z chipotle w sosie adobo przy okazji pieczenia chleba – patrz poprzedni wpis, postanowiłam wykorzystać je do końca i przygotować to danie we własnej kuchni.
Chipotles to suszone, wędzone papryczki jalapeño. Zmieszane z pomidorami i cebulą tworzą naprawdę świetny sos, który można dodawać do różnych potraw, aby nadać im dymny smak i charakterną ostrość.
Jeżeli lubicie bardzo ostre dania, dodajcie wiecej dymnego sosu i papryki, jeżlei mniej – wystarczy 1 łyżka. Dla zbalansowania ostrości dodatkiem do tej potrawy jest kwasna śmietana i ryż. A kolendra doda wszystkiemu świeżości. Pysznie!
2 uda kurczaka eko
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
1 papryczka chipotle i 1 łyżka sosu adobo ( z puszki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
400 g dojrzałych pomidorów bez skóry lub z puszki
sóli pieprz
do podania: świeża kolendra, kwaśna smietana, ryż ugotowany na sypko
Uda dzielimy na pół, myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoto na oliwie n agłebokiej szerokiej patelni, zmniejszamy ogień, przykrywamy i trzymamy na patelni ok. 10 minut. Zdjemujemy mięso z patelni i przykrywamy.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na palsterki i podsmażamy na oliwie na tej samej patelni aż będą miękkie. Dodajemy chipotle – 1 papryczkę i 1 łyżkę sosu z puszki lub więcej, jeżeli lubimy ostry smak. Mieszamy i gotujemy przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone pomidory i ocet jabłkowy. Doprowadamy wszystko do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu.
Dodajemy kurczaka i gotujemy kolejne 10 minut, raz odwracając mięso na drugą stronę. Jeżeli jest twarde, gotujemy dłużej uzupełniając sos. Posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem i kwaśną śmietaną.
Na zdjęciach wygląda smakowicie.Nie robiłam nigdy takiego sosu, a bardzo lubię pikantne dania, udka z kurczaka też lubię. Mamy tu u siebie duży turecki sklep i ogromny wybór warzyw, również paprykę różnego rodzaju, oraz bardzo duży wybór warzyw w puszkach.Mam nadzieję, że te papryczki uda mi się dostać.
Znakomite danie, udka proste, ale ten sosik to poezja 🙂
Pozdrawiam!
Irena, na talerzu też jest bardzo dobre!
Właśnie ten sos odpowiada za cały smak. Chipotle w sosie adobo to kuchnia meksykańska, ale może też będzie dostepna w tureckim sklepie…
O fiu, fiu jak smacznie u Ciebie, takiego kurczaka bym nie odmówiła lubię pikantne potrawy, niestety muszę je ograniczać ostatnio, zalecenie od lekarza… niestety.
Słodko Słodka,
szkoda, bo to pyszne danie. A ograniczanie prowadzi do monotonii…
Nie lubię ograniczeń w żadnej dziedzinie życia.
Kuchnia tex-mex to moje smaki. Lubię takie przepis, są wspaniała inspiracją na odkrywanie kuchni narodowych
Cztery fajery, to pysznie!
Kuchnie narodowe mają wiele ciekawych smaków.
Aniu Twoje przepisy sa niesamowite 🙂 ciesze sie że nas tu nimi zasypujesz bo ja mam więcej pomysłów na obiady 🙂 czasami mam problem ze składnikami i musze sobie pobiegać i szukać ale dzięki temu ciekawe rzeczy znajduje 🙂 danie wyglada bardzo zacnie i ciekawa jestem smaku 🙂
Aniu, bardzo się cieszę!
Składniki powinny być różne, ciągle te same dania mnie nie pociągają.
Trzeba smakować nowe.
Nigdy nie jadałam niczego z papryczką chipotle 😀 Aż jestem jej ciekawa 😀
Marzena, więc spróbuj!
Nie widziałam w okolicy nigdy sosu adobo, ani chipotle, kiedyś koleżanka mi wysłała z kanady, ale już nie mam. Szkoda bo bym zrobiła.
Iwona,
w sieci są sklepy z takimi artykułami, więc masz szansę. Nie trzeba ściągać z Kanady.
Ja kupuję w markecie.
Aniu i co ja mam napisać, bajecznie smaczny przepis, mam taka ogromną ochotę na tego Twojego kurczaka, że aż mnie nosi 🙂 bardzo chcę go wypróbować, ale muszę najpierw poszukać tej papryczki i sosu w sieci, bo na mojej wsi takich cudów nie ma 🙂
Justyna, bardzo Ci dziękuję.
Hmmm…gdybyś miała trudności z kupieneim chipotle to może ja Ci kupię i wyślę.
Ale danie baaardzo pycha!
Poszukam sosu adobo i na pewno zrobię takiego kuraka 😉 Znowu mnie natchnęłaś i znowu Twój przepis będzie w moich garach 😉
Małgorzata,
chipotle w sosie adobo na pewno kupisz w jakimś sklepie typu kuchnie świata.
Cieszę się, że przygotujesz to danie!
U mnie kurczak gości bardzo często więc szukam właśnie takich innych przepisów, a ten wydaje się być pyszny i oryginalny. Dzięki
Daria, to spróbuj, to danie jest wyjątkowo pyszne.
Smacznego!
Kurczaka to ja pod każdą postacią. Bardzo lubię i z ogromną przyjemnością spróbuję czegoś nowego. Bo w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Muszę się rozejrzeć za tym sosem tutaj. Dziękuję za przepis.
AniuM,
to danie na pewno Cię zachwyci. Tylko kup pparykę chipotle.
Nigdy nie jadłam papryczki chipotle, czy w sklepach jest łatwo dostępna? 🙂
Gosiu, ja kupuję w markecie w puszce lub w sklepach typu kuchnie świata.
Już podziwiałam na insta. I mam otwarte chipotles. Dlatego zrobię na weekendowy obiad. Postanowiłam;-)
Marzena, to wspaniale!
Ten kurczak jest fanatstyczny.
Bardzo smakowicie wygląda!
Patrycja, bardzo pysznie smakuje!
Uwielbiam ten sos i często gości na moim stole 🙂 Twoje danie prezentuje się świetnie
Wędrówki po kuchni – dziękuję i smacznego!
A dla wegan masz jakąs alternatywę? 🙂
Blogierka, nie mam, bo nie jestem weganką.
Wyglada bardzo apetycznie i fajnie, że coś nowego. Przynajmniej dla mnie. Podrzucam synowi, bo on musi jeść to swoje białko po treningach
Aleksandra, dobre białko przyda się każdemu.
Cieszę się, że przepis ktoś wykorzysta.
Dobre Białko to podstawa 😉
Ocet jablkowy – czy to jest ten sekretny skladnik? Nie wpadlabym na to. Bardzo lubie takie klimaty kulinarne – jesc takie klimaty kulinarne, ale wydawalo mi sie, ze w naszych warunkach cos takiego trudno bedzie odtworzyc, a tu stare dobre skladniki jaki ocet. Pozdrawiam serdecznie Beata
Beata, wcale nie jest trudno zrobić to danie u nas! Wszystkie skłądniki są dostępne.
Pozdrawiam.
Lubię takie dania pełne wyrazistego smaku. Muszę kiedyś koniecznie wypróbować!
Justyna, bardzo Ci polecam. Ten kurczak jest fantastyczny!
Wygląda syto i bardzo apetycznie!
Laura, to jest lekki kurczak.
Nie ma tu nic kalorycznego.
Zdecydowanie z charakterem. Wygląda obłędnie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej!
Julia,
smakuje cudownie!