Mango to chyba mój ulubiony egzotyczny owoc. Jego walory smakowe idealnie grają z moimi oczekiwaniami i mango mogę jeść codziennie. Njabardziej odpowiada mi sam owoc bez dodatków, aby nie tracił niczego ze swoich zalet. Ale bardzo lubię mango w lodach. Dodaję tylko kilka niezbędnych składników i cieszę się mangową rozkoszą. Te lody zrobiłam na weekend, aby cieszyć się nimi razem z przyjaciółmi.
1 duże dojrzałe mango
200 g schłodzonego jogurtu greckiego
1 łyżka miodu akacjowego
3 łyżki soku z limonki
Mango myję, obieram ze skóry i kroję prosto do kielicha blendera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję.
Masę przekładam do misy lodowej automatu Zyle. Ustawiam program: soft – jeżeli chcę otrzymać miękkie lody lub hard – dla lodów twardych. Po wyjęciu z maszyny przekładam je do pojemnika i wkładam do zamrażarki lub od razu podaję.
Jeżeli chcesz zrobić lody bez maszyny do lodów, postępuj zgodnie z przepisem na lody, ale pojemnik z lodami wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Przynajmniej trzy – cztery razy co 30 minut wyjmij je z zamrażalnika i miksuj, aby rozbić kryształki lodu.
Przepis chętnie wykorzystam, lody o wszelkich smakach znajdują uznanie w mojej rodzinie. 🙂
Izabela, cudownie!
Na pewno będziesz zadowolona z efektu.
Jeszcze nigdy nie jadłam takich lodów, połączenie smakowe cudowne. Muszę je koniecznie zrobić
Cztery fajery,
bardzo polecam. Mało składników, idealny smak!
Ja lubię mango samo ale z dodatkami też jest super. Przyznam że myślałam o takiej maszynie do lodów.
Czerwona filiżanka,
ja tak samo. Ale te lody sa boskie!
A ta maszyna jest absolutnie wspaniała.
Lody wyglądają zjawiskowo, nie sposób im się oprzeć 🙂
Słodko Słodka, dziękuję!
Bez sensu jest się im opierać…
Lubię lody z mango, ale nigdy takich nie robiłyśmy.
Pojedztam, namawiam Was na domowe lody. Mango to boski smak!
Lody wyglądają bardzo apetycznie, chętnie wypróbuje kiedyś u siebie. 🙂
Annasylefashion,
dziękuję. Bardzo Ci polecam!
Też lubię mango, ma taki odświeżający smak. 🙂
Wiewiórka…
to wspaniały owoc!
Kolor zachwyca, same słońce!
Szkoda tylko ,ze u mnie ciężko kupić takie prawdziwie dojrzałe mango
Alu,
bo ten kolor to kolor dojrzałego mango. Bardzo mi przykro, że u Ciebie jest problem z tym owocem…
Można wykorzystać naturalną pulpę lub mango z puszki.