***
5 łyżek czekolady w proszku van Houten (ewentualnie ciemnego kakao)
3 łyżki drobno mielonej kawy – wykorzystałam kawę Peru TUNKI
200 g mąki orkiszowej bio T630
50 g cukru (lub więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g jogurtu greckiego
60 g oleju z pestek winogron
2 jajka ze wsi
300 g moreli
tortownica o średnicy 20 cm
papier do pieczenia
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Morele myjemy, osuszamy i wyjmujemy z nich pestki – dzielimy je na połówki. W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej za pomocą rózgi kuchennej mokre. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do formy. Na wierzchu układamy połówki moreli środkiem do góry i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 45 minut . Uwaga, aby nie przesuszyć! Kiedy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem.
Takie połączenie kawy i owoców zawsze się sprawdza i każdemu smakuje. UWielbiam takie przepisy.
Cztery fajery, jest pyszne. My bardzo lubimy!
W sumie to już po sezonie na morele, a można by było wrzucić tam śliwki?
Kinga,
u mnie wciąż morele są na straganach. Gdzie mieszkasz, że u Ciebie ich nie ma?
Dodaj ulubione śliwki.
Już po składnikach wiem, że to ciasto jest prawdziwą poezją smaku i aromatu. Jesteś mistrzynią
Małgosiu,
bardzo dziękuję!I polecam ten mariaż składników i smaków.
Czekolada i owoce to jedno z moich ulubionych połączeń. Kuszące ciasto 🙂
Małgorzata,
to super! Ciacho jest rozpustne.
Bardzo apetycznie się prezentuje, tak domowo, a zarazem wykwitnie
I z morelami , które są moimi ulubieńcami
Dziękuję Alu!
To proste, ale eleganckie ciasto.
Bardzo lubię smak moreli, podobnie jak czekolady, zatem ich wspólna kompozycja będzie się znakomicie prezentować. 🙂
Izabela, to naprawdę świetne połączenie!
Koniecznie muszę kupić morele i upiec ciasto
Patrycja, niezwłocznie!
Sezon na morele zaraz się skończy.