Te burgery jagnięce z grilla są pełne śródziemnomorskich smaków. Jagnięcina z ostrą papryką, serem feta, ziołami i skórką cytrusową jest naprawdę znakomita! Można zastąpić ją wołowiną, ale moim zdaniem to właśnie młode jagnięce mięso przypomina słoneczne wakacje w Grecji lub Chorwacji.
Łatwe w przygotowaniu burgery, są idealne na letnią kolację, ale można je także przygotować na każdą inną okazję. Podałam je z lekką sałatką z kuskusu i ziół, ale równie dobrze będą samkowały z grillowanymi warzywami, sosem tzatziki czy innym ulubionym dodatkiem. Można je także włożyć do bułek hamburgerowych.
Burgery jagnięce
na 6 burgerów
500 g mielonej jagnięciny
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka świeżych liści mięty
5- 6 świeżych liści bazylii
1 czerwona papryczka jalapeño
2 ząbki czosnku
skórka z 1/2 limonki (cytryny) bio
1 szklanka sera feta pokruszonego
Najpierw odetnij czerwoną łodygę papryki jalapeño, usuń nasiona i odłóż na bok. W średniej wielkości misce umieść zmieloną jagnięcinę, sól, pieprz i oregano. Wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
Bazylię, pietruszkę i miętę, jalapeño, ząbki czosnku i skórkę z 1/2 limonki włóż do kielicha blendera. Zmiksuj za pomocą kilku impulsów, aby je rozdrobnić i dodaj do jagnięciny. Dodaj drobno pokruszoną fetę, wymieszaj i uformuj 6 burgerów.
Rozgrzej grill lub patelnię grillową, posmaruj oliwą i grilluj burgery przez 3 minuty z jednej strony. Odwróć je i grilluj kolejne 4 minuty pod przykryciem. Odkryj i grilluj jeszcze 1 minutę. Zdejmij je z grilla i zostaw, aby mięso odpoczęło przez 10 minut.
Sałatka z kuskusu
1 szklanka kaszy kuskus
1 łyżka oliwy
1 zielony ogórek eko
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka natki pietruszki
2 dymki
sok i skórka z połowy limonki (cytryny) bio
sól i pieprz do smaku
Kuskus wypłucz na sicie, odsącz i przełóż do miski. Zalej wrzątkiem 1/2 cm ponad powierzchnię kaszy, dodaj oliwę i przykryj. Ogórek, dymki, natkę i koper umyj. Ogórek pokrój w kostkę razem ze skórą ( jest eko!), dymkę, natkę i koper posiekaj. Wymieszaj kus kus, dodaj ogórek, natkę, koper i skórkę z limonki. Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki i wymieszaj. Podawaj z burgerami.
Osobiście bardzo lubię jagnięcinę, chociaż jadam ją rzadko. Wiele osób nie znosi nawet zapachu tego mięsa. Zdecydowanie lubię to mięso ostro przyprawione,musi mieć wyrazisty smak. Świetny przepis, a już sałatka z kuskusu to wspaniały dodatek, bo też lubię. Idealnie trafiłaś w moje gusta. Na zdjęciach wygląda to smakowicie. Dodatek ziół to genialny pomysł.
Pozdrawiam-))
Irenko,
bardzo polecam i burgery i sałatkę. Jagnięcina to zdecydowanie moje smaki.
Poza tym to bardzo zdrowe mięso.
Pozdrowienia!
przyznam, że bardzo zaciekawił mnie ten przepis!
Magda, bardzo polecam!
Pyszności. Smacznie i zdrowo:)
Miłość mamy,
dziękuję. I polecam.
Najchętniej spróbowałybyśmy tę sałatkę 🙂 Przepyszne połączenie smaków 🙂
Candy Pandas, próbuj!
Pyszna propozycja Aniu. Pozdrawiam kochana 🙂
Dziękuję Marzenko.
Pozdrowienia!
Niestety jakoś nie przepadam za jagnięciną, choć kotlety wyglądają fantastycznie
Angelika, proponuje wypróbować ten przepis.
Często wydaje nam się, że czegoś nie lubimy nie próbując…
Przepis na burgery bardzo chętnie wykorzystam, tym bardziej, że dawno nie gościła na naszym stole jagnięcina.
Izabela, świetnie!
Bardzo polecam, to fantastyczny przepis.
Muszę koniecznie spróbować. Do tej pory robiłam burgery tylko wołowe, ale jagnięcina mnie zawsze kusiła. 😀 Na swojego bloga wrzuciłam ostatnio przepis na gulasz wołowy z kaszą w wersji fit. Jeżeli ktoś chce urozmaicić swoje dania obiadowe powinien spróbować zarówno mojego gulaszu, jak i Twoich apetycznych burgerów. Pozdrawiam 🙂
Klaudia, polecam burgery z jagnięciny. To jest pyszny przepis!
Z wołowiny też robię, ale jagnięce mięso jest u mnie przed wołowym.
Pozdrowienia!
myślę, że mój mąż oszalałby na punkcie tych burgerów, zapisuję przepis i muszę go koniecznie wypróbować 🙂
Koralina, to jest wspaniałe danie.
Bardzo polecam.
Wyląduje w bułce i koniecznie podzielę się z Tobą opinią. Wygląda bardzo apetycznie!
Emilia,
wszystkeigo smacznego! Czekam na opinię.
Fajne burgery.
Kinga, pozdrawiam!
Świeża mięta i bazylia, ale już nie oregano;) Tak na prawdę świeże i suszone oregano to całkowicie inne przyprawy, o innych profilach smaku. Ja osobiście jestem fanem świeżego oregano zarówno jako dodatek do deserów, jak i bardziej konkretnych tworów kucharskich.
Gulosus, dziekuję za rady.
Przygotowuję jedzenie według swojego gustu, smaku i sprawdzonych receptur.
Pozdrawiam!
Z takimi burgerami jeszcze nie spotkałem. Zapewne smakują znakomicie, bo przepis zapowiada się naprawdę dobrze 🙂
Matt, w takim razie koniecznie je zrób.
Są super!