Wielkanoc u nas miała wyglądać zupełnie inaczej…Tradycyjnie zarezerwowaliśmy pobyt w pięknym miejscu i cieszyliśmy się na święta slow. Nagle życie wywróciło nasze plany do góry nogami i wszystko toczy się niezależnie, bez naszego udziału. Wielkanoc spędzimy we dwoje z naszą pupilką Abigail. Nie wiem, czy będzie świątecznie i normalnie. A może święta to stan umysłu?
Kulinarne plany będą zgodnie z ideą – mniej. Dzisiaj zostawiam tu przepis na wielkanocną sałatkę, która na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Autorką receptury jest Marta z Folwarku Stara Kużnia. Od siebie dodałam tylko czerwoną cebulę. Marto, pozdrawiam Cię!
Wielkanocna sałatka z jajkiem, wędzoną rybą i rzodkiewką
4 jajka ugotowane na twardo
200 g wędzonej siei (karpia, pstrąga)
1 pęczek rzodkiewek
1 średnia czerwona cebula
150 g mixu sałat – u mnie rukola, radicchio, roszponka, freeze
1/2 pęczka kopru
sos
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy EV
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
Najpierw robimy sos. Do słoika wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i musztardę. Zakręcamy słoik i mieszamy, aż sól się rozpuści, a składniki się połaczą. Dodajemy wtedy miód i pieprz – mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Na końcu wlewamy oliwę. Zakręcamy słoik i mieszamy, aż do uzyskania jednolitego sosu. Mozemy go przygotować dużo wcześniej. Sos przechowujemy w chłodnym miejscu.
Mix sałat płuczemy na sicie i zostawiamy do odsączenia. Rybę dokładnie oddzielamy od ości i skóry i dzielimy na kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy na plasterki, a cebulę w cienkie półplasterki. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Sałaty układamy na półmisku, na nich jajka, rzodkiewki i cebulę. Na końcu świeży koper. Tuż przed podaniem polewamy sosem.
ile w niej kolorów! pycha!
Magdalena, kolory muszą nam zrekompensować sytuację.
Dziękuję!
Pięknie podana, cieszy oko kolorami. Chętnie wypróbuję.
Basjua,
dziękuję . Jest pyszna, polecam!
Fajna sałatka❤
Kinga, pyszna!
Ach, pyszności serwujesz Aniu, pozdrawiam 🙂
Małgosiu, dziękuję.
Serdeczności!
Wygląda naprawdę apetycznie. Uwielbiam sałatki, dlatego ten przepis z pewnością wypróbuję.
Nacpana książkami.
zachęcam. To bardzo smaczna sałatka.
ależ kolorowo i apetycznie wygląda
Iza, dziękuję.
Dodaje radości na stole!
Tej kolorowej i pysznej sałatki można używać jako lekarstwo!
Będzie ozdobą świątecznego stołu.
Mniam!
Kamila, można! Zwłaszcza w czasie zamknięcia w domu.
Będzie i u nas na święta 🙂 piękna
Asiu, bardzo się cieszę!
Pozdrowienia.
Jaka piękna i kolorowa! Aż zrobiłem się głodny! 😀
Łukasz, bardzo mi miło!
Dziekuję i polecam Ci ją zrobić.
Na blogach kulinarnych szukam przepisów na sałatki, które uwielbiam.
No i mam, oryginalna, smaczna, kolorowa.
Wszystkie składniki mam, ugotuję jajka.
Nie musi być tylko na święta.
Dzięki za pyszny przepis!
Irena, no jasne, że nie musi!
Robię tę sałątkę czasami i bez okazji.
Dziękuję, że skorzystasz z mojego przepisu.
POzdrawiam Cię!