Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną i miodem. Śniadanie dla Niej

 

Śniadanie dla Niej. Poranny detox i oczyszczanie po szalonym weekendzie…Za oknem zimno, ale słonecznie. Takie śniadanie rozgrzewa i dostarcza energii na cały dzień. No i rozpieszcza kubki smakowe. Pozawala zebrać się w sobie. Po nim entuzjastycznie ruszam do działania. Przede mną kolejny tydzień wyzwań!

 

***

 

 

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną i miodem

2 jabłka Grójeckie
50 g kaszy jaglanej bio
1 łyżka suszonej żurawiny bio
1 łyżka miodu akacjowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru

miód akacjowy do polania
1 łyżka masła do wysmarowania formy

Piekarnik nagzrewamy góra- dół. Dno formy do zapiekania smarujemy masłem. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i gotujemy we wrzątku 10 minut. Odcedzamy na sicie. Jabłka myjemy, ścinamy wierzchy i wydrążamy środki, aby pozbyć się gniazd nasiennych. Zbieramy jeszcze trochę miąższu ze ścianek jabłek. Miąższ przekładamy do miseczki, dodajemy odsączoną kaszę, żurawinę, miód i przyprawy. Mieszamy i napełniamy jabłka z ‘górką’. Przykrywamy ‘czapeczką’ i układamy w formie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Polewamy miodem i zostawiamy w piekarniku jeszcze na 5 minut. Gotowe!

36 thoughts on “Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną i miodem. Śniadanie dla Niej

  1. Pieczone jabłka, w takiej najprostszej z prostych wersji, z cukrem i masłem to smak ferii zimowych u babci na wsi, gdzieś na przełomie lat 70 i 80 ubiegłego wieku

  2. Uwielbiamy pieczone jabłka i w sumie długo ich już nie robiłam

  3. Bardzo lubię, tak przygotowane jabłka, często robię też jabłka pieczone z kaszą gryczaną 🙂

  4. Świetny deser, my lubimy jak jest naprawdę duuużo cynamonu 🙂

  5. Pyszne jabłka. Pierwszy raz robiłam ten przepis i wyszło wyśmienicie. Zapach cudowny. Przepyszne.

  6. Uwielbiam jabłka pieczone, a takie nadziewane to pychotka podwójna
    U Cibie Aniu bardzo pięknie się prezentują się te jabłka

  7. pieczone jabłko to cudowny deser, kojarzy mi się z babcią!

  8. Też lubię tak rozpieszczać swoje kubki smakowe 🙂 Najlepiej smakuje mi to danie na ciepło 🙂

  9. Pyszny pomysł , świetne składniki Aniu 🙂 Pieczone jabłka bardzo lubię, ale z kaszą nigdy nie jadłam. Ciekawe !

    • Post Author Amber

      Małgosiu, bardzo Ci polecam.
      Zresztą kasze mogą być różne – bulgur, kuskus ( właściwie to ni kasza, ni makaron), gryczana.

  10. Uwielbiam w każdej wersji, a w takiej…nie próbowałam. Jeszcze! 😀

  11. dawno nie jadłam pieczonych jabłek. a Twoje wyglądają pyszne

  12. Przez 12 lat pracowałam w laboratorium chemicznym i piekliśmy sobie w pracy jabłka w suszarkach:-) Bardzo fajny pomysł nafaszerowania kaszą:-)

  13. Uwielbiam, ale z kaszą nigdy nie jadłam i nie wpadłabym na taki pomysł. Jabłuszka w takim wydaniu, to musi smakować, bo kaszę lubię.Koniecznie zrobię
    Pozdrawiam!

  14. Na jabłka pieczone zawsze wpadnę 🙂 Wyglądają pysznie. To jeden z moich ulubionych przysmaków i śniadań. Ja bardzo lubię kwaśne i stare odmiany jabłek, za grójeckimi nie przepadam, ale to rzecz gustu. Wspaniały przepis na zimniejsze dni. Zamiast miodu, chętnie dodam syrop kokosowy lub ryżowy. Dobrego dnia!

    • Post Author Amber

      Katarzyna, cieszę się, że lubisz pieczone jabłka.
      Każdy ma własny pomysł na danie i robi tak jak lubi.
      Syropu kokosowego nie używam, od ryżowego wolę dobry miód od lokalnego pszeczelarza.

  15. Jabłka pieczone to smak z dzieciństwa, Podobnie jak ziemniaki z ogniska 🙂 Zwykle robię z masłem, orzechami i żurawiną, z kaszą jeszcze nigdy nie próbowałam. Muszę spróbować 🙂

    • Post Author Amber

      Olu, tak, to smak dzieciństwa.
      Wykraczam poza klasykę pieczonych jabłek.Lubię nowe połączenia i smaki.
      Polecam!

  16. Próbowałam wielu przepisów, ale ten przebił wszystkie! Wielkie dzięki! :)))

    Pani Aniu dziękuję serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *