Ramen. To tajemnicze słowo zawładnęło światem kulinarnym i nie odpuszcza. Jest na wszystkich językach, kusi w ramenowniach i restauracjach z azjatyckim jedzeniem. Wkrada się do domowych kuchni i zachęca do eksperymentowania. Poza tym trwa odwieczny spór o istotę ramenu – jedni mówią że to zupa, drudzy że bulion, a jeszcze inni że to rosół…Niektórzy idą na skróty i traktują ramen jak zwykłe danie, które można wykonać w krótkim czasie, inni długo gotują wywar i gniotą własny makaron. Są i tacy, co marynują jajka zgodnie ze sztuką, a inni znowu gotują je jak do śniadania…
Moim zdaniem warto sięgnąć po wskazówki, metody i sposoby na uczciwy ramen. Właśnie ukazała się nowa książka, która odpowie na wiele pytań i rozwinie sporo wątpliwości związanych z przygotowaniem ramenu w domowej kuchni.
Ramen w domu napisał Brian MacDuckston. Mieszkający w Japonii koneser ramenu, przez wiele lat przemierzał kraj i poznawał wiele wersji tego dania jako smakosz. Ukończył Szkołę Ramenu w Osace, którą prowadzi Miyajima Rikisai. Dowiedziałam się, że to właśnie Miyajima Rikisai odpowiada za przygotowanie wszystkich przepisów z książki, choć nie ma w niej o tym żadnej wzmianki…Podnosi to autentyczność technik i sposobów przygotowania podanych tu receptur.
Książka zawiera ponad 100 przepisów, zarówno będących klasyką ramenu, jak i autorskie kreacje na zupy, tare , makarony, przystawki i dodatki.
Znajdziemy tu także wskazówki jak wykonać ramen we własnej kuchni. Kuchenne triki i ciekawostki o japońskiej kulturze i kuchni.
Książka jest podzielona na rozdziały:
- Ramen dla kazdego
- Wywary i sosy tare
- Ramen, czyli makarony
- Dodatki
- Shio ramen
- Shoyu ramen
- Miso ramen
- Tonkotsu ramen
- Inne rodzaje ramenu
- Przystawki
Rozdziały, które mnie najbardziej zainteresowały to:
- Rodzaje makaronów
- Inne rodzaje ramenu
- Przystawki
Moje uwagi do książki – mam niedosyt zdjęć do przepisów, bo jak mawiają Japończycy – je się oczami.
Poza tym książkę polecam każdemu, kto chce poznać tajemnice ramenu, techniki przygotowania poszczególnych etapów tego fantastycznego dania, aby potem przygotować go we własnej kuchni.
Ramen w domu – Brian MacDuckston
Tytuł oryginalny: Ramen at Home
Wydawnictwo Poradnia K
Aniu, bardzo dziękuję za rekomendację. Muszę ją mieć:-)
Marzena, jest pomocna dla zrozumienia idei ramenu.
No i przepisy są rzetelne.