Masala chai to tradycyjna indyjska herbata przygotowywana z przyprawami i mlekiem. Masala w języku hindi oznacza mieszankę przypraw. Niewątpliwie masala chai to kwintesencja tamtejszej kultury, choć historia jej powstania liczy sobie tylko sto lat. Jest sprzedawana w całych Indiach na ulicach przez Chai Wallahs – sprzedawców herbaty, którzy rozlewają ją z garnka do glinianych czarek. Po wypiciu herbaty czarki te są natychmiast tłuczone i nikt nie wykorzystuje ich ponownie. Chodzi o to, aby nikt niższego stanu nie dotknął naczynia ustami…
Aby przyrządzić dobrą masala chai, trzeba mieć mocną czarną herbatę – tradycyjnie Assam lub Darjeeling. Jednak coraz częściej spotkać można mieszanki różnych herbat, a także herbaty pochodzące z Cejlonu, które dają mocny i aromatyczny napar.
Natomiast masala, czyli mieszanka przypraw to kombinacja, którą w Indiach ma każda rodzina, ród, region. Przepisy na tę mieszankę przypraw przechodzą w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Podobnie jak i sposób, według którego przygotowuje się ten najpopularniejszy tam napój. Składniki, które są w masala zawsze, to – cynamon, goździki, imbir i kardamon. Ale znaleźć się w niej może czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma czy lukrecja. Czasami dodaje się do naparu sól.
W tradycyjnych przepisach na masala chai nie ma określonych proporcji wody i mleka. Możemy je dodawać według własnego gustu. Mleko dodaje się najczęściej krowie, ale można też wykorzystać napój roślinny . Masala chai słodzimy cukrem trzcinowym. Niektórzy modyfikują tę słodycz dodając miód. ..
Masala czai możemy pić w ciągu całego dnia. Ten napój oprócz doskonałego smaku ma też pozytywny wpływ na nasz organizm – wspiera układ krwionośny, rozszerza naczynia, przyśpiesza trawienie, poprawia pracę wątroby i żołądka oraz niszczy cholesterol. Poza tym przyprawy dodawane do Masala Chai mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
Masala chai przepis
masala
zielony! kardamon
cynamon
goździki
imbir
anyż
gałka muszkatołowa
pieprz
250 ml wody
250 ml mleka lub napoju: migdałowego, kokosowego, owsianego
Masala chai gotujemy w garnku. Wlewamy wodę i dodajemy 1 łyżkę masali – gotujemy 15-20 minut. Następnie sypiemy 1 łyżkę czarnej herbaty i znowu zagotowujemy. Wlewamy mleko i gotujemy jeszcze 5 minut. Słodzimy i przelewamy napój przez sitko do czajnika lub kubka .
Masala chai to ambrozja, uwielbiam
Jeszcze podana w takim ślicznym kubku, mniam
Tak Alu, to wyjątkowy napój na każdą chwilę!
Dziękuję.
Idealna na dzisiejszy dzień 🙂 i pięknie wygląda.
Dziękuję Kamila.
Jest wyjątkowa.
I tutaj mam problem z herbatą z mlekiem niestety, bo jakoś
mi nie smakuje. Może te przyprawy dałyby inny smak.
Niewątpliwie bardzo aromatyczny napój.
Kamila,
masala chai jest wyjątkowa. Możesz pić bez mleka ostatecznie…
Mogę się wprosić na kubeczek tej herbaty?
A skąd zielony kardamon?
Marzena, jasne, zapraszam!
Zielony kardamon ze sklepu, u mnie jest wszędzie. Albo internetowo w @tureckisklep.pl
Nie słyszałam o takiej herbacie ale spróbuje. Chce odkrywać nowe smaki.
Delektujemy,
to w takim razie warto ją poznać! Liczy sobie 100 lat.
Smak wydaje mi się ciekawy, z pewnością wypróbuję. 🙂
Sylwia,
jeżeli jeszcze nie piłaś to koniecznie spróbuj!