Ten piernikowy tort nie należy do moich rodzinnych tradycyjnych ciast na święta. Jest z zakładki – nowe. Postanowiłam w tym roku postawić go wśród świątecznych deserów. Należy do ciast bardziej złożonych i bardziej wymagających. Ale naprawdę wartych wysiłku. Zawiera w sobie wszystkie bożonarodzeniowe składniki – miód, korzenie, czekoladę, marcepan. Jest aromatyczny i słodki. W sam raz do świątecznej gorzkiej kawy. Przed Wami wersja demo!
Tort piernikowy świąteczny
tortownica o średnicy 20 cm lub kwadratowa forma
ciasto
3 szklanki mąki orkiszowej bio
1/2 szklanki brązowego cukru bio
1/2 szklanki płynnego miodu
200 g masła
3 jajka
4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika – 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego kardamonu, pół łyżeczki mielonego anyżu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
masa marcepanowa
200 g mielonych migdałów
200 g cukru pudru
35 g wody
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
masa śliwkowa
1 słoik domowych powideł śliwkowych
krem czekoladowy z mascarpone
250 g serka mascarpone
50 g miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
1 tabliczka czekolady 70%
polewa czekoladowa
50 g masła
3 łyżki kakao
80 g cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
biała czekolada do dekoracji
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika wymieszaj w dużej misce. Roztop masło, dodaj cukier i miód, wymieszaj i dodaj do suchych składników.
Jajka połącz z mlekiem, dodaj do ciasta, wymieszaj wszystkie składniki do połączenia. Przełóż do tortownicy wysypanej mąką lub kwadratowej formy ze zdejmowaną obręczą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z opcją góra-dół. Piecz ciasto przez około 40-45 minut do suchego patyczka. Zostaw do wystudzenia.
Przygotuj masę marcepanową.
Do miski wsyp mielone migdały, cukier puder, wlej wodę i ekstrakt migdałowy. Miksuj w robocie, aż zacznie się kleić. Wtedy zagnieć rękoma. Uformuj kulę. Następnie rozwałkuj na prostokąt wielkości ciasta.
Wystudzone ciasto przetnij wzdłuż aby uzyskać trzy części. Jedną część ciasta posmaruj powidłami. Przykryj ciastem i wyłóż masę marcepanową. Przykryj trzecim plackiem. Lekko dociśnij i połóż na cieście deskę kuchenną. Zostaw na trzy godziny.
Przygotuj krem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź. Miękkie masło ubijaj mikserem z cukrem pudrem i stopniowo wlewaj czekoladę. Na koniec dodawaj mascarpone i ubijaj na wysokich obrotach, aż masa dobrze się połączy. Wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę.
W małym rondelku rozpuść masło. Dodaj kakao i cukier puder, dobrze wymieszaj. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuść żelatynę. Dolej do kakao z masłem i cukrem, wymieszaj.
Rozpuść w garnuszku białą czekoladę.
Ciasto posmaruj kremem czekoladowym z mascarpone i polej równomiernie polewą. Umocz wykałaczkę w białej czekoladzie i wykonaj na torcie białe esy-floresy. Zostaw do zastygnięcia.
Pożeram wzrokiem. Moje smaki 🙂 Cudo !!!
Dziękuję Małgosiu! I bardzo polecam.
taki tort to bym sobie zjadła
Iza
jest znakomity, to fakt!
Cudownie wyglada 🙂
Dziękuję Eri!
Intryguje mnie ten torcik. Na pewno jest bardzo oryginalny i fajnie pasuje na święta 🙂 Zapisuję Twój przepis i na 99% zrobię 🙂
Małgosiu,
to bardzo świąteczne smaki!
Bardzo się cieszę, że masz zamiar go zrobić.
Z mąki orkiszowej jeszcze pierników nie piekłam. Chyba najwyższy czas zeby spróbować 🙂
Olu, najwyższy!
Mąka orkiszowa bio jest bardzo wartościowa.
Ja w ogóle jeszcze nie piekłam pierników i nie przepadam za nimi, ale… te zdjęcia są tak sugestywne, że mam ochotę spróbować. W końcu jak to się mówi “tylko krowa nie zmienia zdania”, ciekawa jestem efektu, o ile wyjdzie, bo ostatnio piekłam ciasto drożdżowe, chyba po raz pierwszy mi wyszło, ale… wyszło tak gigantyczne, ze aż się przestraszyłam !
Iwona, ale to nie jest piernik! To jest tort piernikowy.
A poza tym jest tak samo sugestywny w realu.
Aniu ale Ty cuda tworzysz 🙂 torcik wydlaga apetyczne i też bym taki chciała upiec. Boję się tylko śr mi nie wyjedzie bo jakoś ciasta nie są moją specjalnością 🙂
Aniu, dziękuję, ale to naprawdę nic trudnego!
Robisz ten tort krok po kroku i musi Ci się udać.
Trzymam kciuki!
Piernikowy tort… to ciekawe :))) Musi być pyszny, tyle w nim dobroci, że to nie może smakować źle 🙂 Wygląda wspaniale i na pewno zrobię, ale niestety nie na święta, ale może na Nowy Rok ? :))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Agnes, tak, piernikowy tort w świątecznym wydaniu musi być przepełniony dobrem.
Będzie mi miło, jeżeli go zrobisz.
Dziękuję.
Pysznie. Uwielbiam piernik i pierniczki. Piekę sezonowo i zawsze jest pysznie. Przepis świetny i faktycznie pracochłonny
Ewelina,
dziękuję. Tylko to nie jest piernik.
Praca przy tym torcie się bardzo opłaca.
Tort demo w takim wydaniu bardzo mi pasuje!
Wpraszam się na kawałek!
Mniam!
Kamila, zapraszam na świąteczne wydanie!
Wersja demo zjedzona…Pozdrowienia.
Tort nad tortami… tyle moich ulubionych składników… piernikowa nuta, marcepan, powidła śliwkowe, mascarpone i … czekolada… wymiękłam 😉 Aniu, porywam ten przepis!!!
Aniu, wspaniale!
To tort na świąteczno-noworoczny czas. Aromatyczny i bogaty.
Cieszę się, że go zrobisz.
To wygląda obłędnie, pysznie… Muszę , po prostu muszę zrobić. Ciekawe czy mi się uda? Ale spróbuję.
AniuM,
uda Ci się na pewno! Tort nie jest trudny.
Dziękuję za miły komentarz.
Oj moje smaki. Ale kusisz… Pokażę córce jak przyjedzie na weekend. Pewnie też będzie zachwycona☺️ I zaraz mam okrągłe urodziny. Jak myślisz nada się na urodzinową imprezę?
Marzena, super. Cieszę się, że Ci się podoba.
Ten tort w okrągłej formie jak najbardziej może być na urodzinową imprezę. Sezonowo i aromatycznie.
Ozdób go dodatkowo korzennymi ciasteczkami.
Uwielbiam piernika, to jedno z moich najukochańszych ciast. Widzę, że jest przy tym trochę roboty, ale na pewno warto. W tym roku już pewnie nie będę miec okazji, ale za rok chyba się na niego skuszę, bo pięknie wygląda.
I zdjęcia powodują, że chce się go od razu zjeść 😀
Felicja, i my lubimy piernik.
Ten tort bardzo polecam. Jest naprawdę wspaniały!
pyszności!
Dziękuję Natalio.
wygląda naprawdę pięknie
Ada,
bardzo dziękuję!
Jaki piękny, jaki elegancki , jaki luksusowy ten piernik, Godny królewskiego stołu, mniam
Dziękuję Alu!
Lubię takie eleganckie i pyszne jedzenie.
Pyszne ciasto na świąteczny stół i jeszcze tak ładnie podane 🙂
Dziękuję Izka.
Pozdrowienia!
Jestem osobą, która przygotowania do świąt planuje dwa miesiące wcześniej wiec dla mnie to idealny czas na odkrycie takich super przepisów. Dzięki 🙂
Wyspa,
wow! To niezwykłe. Czyli już planujesz święta…Korzystaj więc z przepisu.