Dynia, morela & daktyl. Jesienny koktajl i Wielka Księga Smoothies

 

Smoothie to świetny napój na dobry początek dnia albo przekąska między posiłkami. Może też stanowić samodzielne danie i wzmacniać zdrowie. Smoothies dostarczają naturalny błonnik we wszystkich postaciach, w jakich on występuje w surowych owocach i warzywach.
Wielka Księga Smoothies Pat Crocker, to 400 przepisów na apetyczne i zdrowe koktajle. Znajdziemy tu również:
* omówienie siedmiu głównych układów naszego ciała i ich roli w zachowaniu zdrowia oraz propozycje zmian, jakie można wprowadzić w diecie i stylu życia, aby usprawnić ich funkcjonowanie
* szczegóły dotyczące 80 powszechnych problemów zdrowotnych, a także sposoby na ich łagodzenie za pomocą naturalnych produktów żywnościowych i konkretnych smoothies
* Informacje na temat właściwości leczniczych warzyw, owoców i ziół oraz rady dotyczące zakupów i przechowywania tych produktów.

 

 

Dynia, morela & daktyl
1 porcja

1/2 szklanki napoju sojowego lub ryżowego ( dałam migdałowy bio)
1/2 szklanki puree z dyni (bio)
1/5 szklanki siekanych suszonych moreli (bio)
3 daktyle bez pestek (bio)
1 plaster lub kostka kandyzowanego imbiru
1 łyżeczka brązowego cukru (pominęłam)
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
3 kostki lodu ( pominęłam)

Do miksera wlać napój migdałowy, dodać dynię, morele, daktyle, imbir i gałkę muszkatołową. Zamknąć wieczko i zmiksować na gładko, wykorzystując opcję siekania lub krojenia pulsacyjnego.

* Wielka Księga Smoothies. Odkryj ponad 400 pysznych przepisów na koktajle! – Pat Crocker
Wydawnictwo Laurum

18 thoughts on “Dynia, morela & daktyl. Jesienny koktajl i Wielka Księga Smoothies

  1. ależ bym chętnie spróbowała

  2. prawdziwie jesienna bomba witaminowa!

  3. Bardzo apetyczny i obiecujący napój. Ciekawa książka 🙂 pozdrawiam

  4. Jaka fajna książka , chce ja 😀
    Napój jak dla mnie

  5. Chociaż nie za bardzo przepadam za suszonymi owocami i daktylami to ten koktajl wygląda tak cudownie, że bym się skusiła 🙂

  6. Mniam, już w zeszłym tygodniu podziwiałam ten koktajl. Zapisany do zrobienia wkrótce:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *