Baingan Bharta to pieczony na ogniu bakłażan, gotowany z przyprawami, imbirem i pomidorami. Istnieją różne sposoby na bharta z bakłażana, ale zrobiony według tej receptury najczęściej można znaleźć w indyjskich restauracjach. To Baingan Bharta z Pendżabu.
Najważniejszą rzeczą, aby uzyskać prawdziwy smak punjabi banigan bharta , to pieczenie bakłażana nad płomieniem, aby uzyskać dymny aromat przypalając jego skórkę. Można uzyskać ten efekt, opalając bakłażanowy owoc nad gazem. Kto nie ma gazu, piecze bakłażana w piekarniku.
Bakłażanową pastę z Pendżabu podaje się z plackami roti lub parathą – płaskim chlebkiem indyjskim.
Przepis z mojego ulubionego bloga o kuchniach Indii – Cook with Manal!
1 bakłażan – około 550 g
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki stołowej oleju roślinnego
4 duże ząbki czosnku posiekane
1 cm imbiru posiekanego
1 zielone chili posiekane ( lub do smaku)
1 średnia czerwona cebula posiekana
2 średnie pomidory pokrojone
1/2 łyżeczki czerwonego chili w proszku (lub do smaku)
1 łyżeczka kolendry w proszku
3/4 łyżeczki soli ( lub do smaku)
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Opłucz bakłażana i osusz. Posmaruj go odrobiną oleju. Następnie za pomocą noża zrób kilka szczelin w bakłażanie i włóż w nie 3 ząbki czosnku. Umieść bakłażana bezpośrednio nad ogniem i piecz,trzymając go w kuchennych szczypcach i często obracając nad ogniem przez około 10-12 minut, aż do całkowitego upieczenia. Jeżeli nie masz takiej możliwości, upiecz go w piekarniku.
Aby sprawdzić, czy bakłażan jet upieczony, włóż nóż do bakłażana – powinien łatwo wchodzić. Za pomocą szczypiec włóż go do torby papierowej i czekaj aż ostygnie. Potem usuń skórę. Miąższ bakłażana włóż do miski, dodaj pieczony razem z bakłażanem czosnek i rozdrobnij wszystko za pomocą widelca.
Patelnię postaw na średnim ogniu, wlej olej, i kiedy będzie gorący, dodaj posiekany surowy czosnek, imbir i zielone chili. Smaż, aż zaczną zmieniać kolor, około 2 minuty. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodaj pokrojone pomidory i wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut, aż wszystkie składniki będą bardzo miękkie. Dodaj wtedy pieczony bakłażan wraz z pieczonym czosnkiem i dobrze wymieszaj.
Dodaj czerwone chili w proszku i wymieszaj. Dodaj również kolendrę w proszku i sól, połącz z pozostałymi składnikami. Gotuj bhartę przez kolejne 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.
Podawaj Baingan Bharta na gorąco ze świeżymi roti lub parathą.
Wpadajcie na bakłażany do Konwalii w kuchni! To w niej narodził się pomysł na bakłażanowe spotkanie.
Kocham wszelkie bakłażanowe pasty, ale takiej jeszcze nie robiłam.
Jutro na pewno będzie u mnie na talerzu.
Zapowiada się niezwykle pysznie!
Dziękuję za bakłażanowe spotkanie. 🙂
Magda,
ta na pewno Cię zachwyci. Pokochałam ją od pierwszego kęsa!
Dziękuję za ten pyszny bakłażanowy czas.
dla mnie coś nowego, wygląda pysznie!
Magdalena, i tak smakuje.
Bardzo Ci polecam!
Nigdy nie miałam okazji czegoś tak wspaniałego skosztować. To musi być rewelacja!
Kasiu, dziękuję.
Tak, to najlepsza pasta z bakłażana, jaką kiedykolwiek jadłam.
Właśnie się objadlam ziemniakami z ogniska i tak sobie czytam co napisałaś i myślę że to musi smakować świetnie
Aga, ziemniaki z ogniska , mniammmmm….
Ale ta pasta też zacnie smakuje.
A wiesz, że mam właśnie bakłażana, który został zakupiony bez żadnego konkretnego planu …. trzeba brać się do dzieła
Dominika, w takim razie do dzieła!
Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw, a już na pewno jest na podium tych najpiękniejszych do jedzenia 😉 Takiej pasty jeszcze nie jadłam, a zapowiada się obłędnie aromatycznie! Pycha!
Justyna, tak, to warzywo pełne niespodzianek smakowych.
A pasta jest niezwykle aromatyczna i pyszna!
Oj jakie pychotki
Ja u Ciebie Aniu mogłabym się stołować
Alu, dziękuję i zapraszam Cię serdecznie!
Uwielbiam bakłażany i zapewne niebawem skuszę się na Twoją propozycję. Wygląda megaapetycznie 🙂
Marzena, to bardzo dobra decyzja. Będziesz zadowolona.
Dziękuję.
Zachwyca mnie ta bakłażanowa pasta! Zjadłabym teraz, Mniam!
Kamila,
bardzo się cieszę! Jest absolutnie pyszna.
A ja jeszcze nigdy nie robiłam pasty z bakłażana! Muszę koniecznie spróbować :*
Justyna, naprawdę??? To koniecznie ją zrób!
The easiest way to make lentils is to boil the lentils and take them out in a bowl, add a spoon of our amazing Dal (Kwik Food)to it, to make it taste amazing.
Kwik Foods,
thank you. Cheers.