To danie z sezonową dynią zaskoczy każdego smakiem, aromatem i fakturą. Delikatny kurczak skąpany w sosie z charakterem z orientalną nutą, której nadaje mu imbir, krem kokosowy i kolendra. Dynia zapewnia piękny energetyczny kolor i w tej kompozycji składników fantastycznie łączy się z nimi w jedną całość.
Obiad na jesienny czas dla Niej i dla Niego.
Kurczak w sosie z dynią, imbirem i kremem kokosowym
pierś kurczaka eko 500 g
sól, pieprz
mąka orkiszowa do oprószenia
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1/2 małej dyni piżmowej ( lub innej do gotowania)
2 cm świeżego imbiru
1 szalotka
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu z warzyw
1/2 porcji kremu kokosowego
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
szczypiorek i kolendra do podania
Dynię kroimy na kawałki, wyjmujemy gniazda nasienne i zdejmujemy skórę. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo imbir. Szalotkę i czosnek kroimy. Pierś oczyszczamy z błon i kroimy na plastry. Delikatnie je rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni z oliwą. Przykrywamy pokrywą.
W płaskim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę z czosnkiem i szklimy, dodajemy dynię, imbir i mieszając podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 15 minut.
Wkładamy kawałki kurczaka, wlewamy krem kokosowy i dusimy kolejne 10 minut. Szczypiorek siekamy, odrywamy od łodyżek listki kolendry. Danie doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na półmisek i posypujemy szczypiorkiem i kolendrą. Podajemy z ryżem jaśminowym.
ach, dynię mogę jeść codziennie 🙂 Co za sos, wspaniały!
Magdalena, bardzo dziękuję.
To jest naprawdę pyszne danie!
Nie można by tak bez kokosu??
Jakoś mi tak nie podchodzi od jakiegoś czasu
Ale kurczak wypas
Asiu, można. Każdy ma swoje smaki.
Zamień na śmietanę.
Bardzo lubię takie dyniowe sosy. Fajnie się prezentuje. Chętnie spróbuję:-)
Marzena,
świetnie! To będzie bardzo smakowite.
Cudowne danie. Na pewno skorzystam z przepisu, bo zawarłaś w nim to wszystko, co po prostu kocham 🙂
Małgosiu, bardzo mi miło, że trafiłam w Twój gust!
Zatem smacznego.
I zrobiłaś smaka, mnie na pewno, mój mężczyzna jak nie lubi takich klimatów, to niech nie je
Ewelina,
cieszę się, że przede wszystkim Tobie by smakowało!
Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję Sabina.
zdecydowanie są to moje smaki
Iza, wspaniale!
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo danie wygląda bardzo apetycznie
Papierowa Łowczyni,
na pewno będzie Ci smakowało!
Ciekawe połączenie 🙂 i akurat mamy czas dyni to trzeba wypróbować 🙂
Aniu, koniecznie spróbuj!
Zwłaszcza teraz w sezonie.
Bardzo aromatycznie i smacznie, pysznie musi rozgrzewać.
Mniam!
Kamila, dziękuję!
To danie dokładnie takie jest.
Bardzo ciekawy ten przepis, zaintrygował mnie. Trzeba będzie wypróbować 🙂
Felicja , i bardzo smaczny!
Polecam Ci spróbować.
Z kokosem, imbirem i czosnkiem wychodzi mi najlepsza zupa dyniowa, myślę że ten kurczak tez by mi smakował
Angelika, myślę, że by Ci smakował.
Dziękuję.
Świetny pomysł na obiad! Chętnie przygotuje w weekend
Wiola, to będzie pyszny czas!
Dziękuję.
Dynia <3
Ervi, dynia!
Rozgrzewające danie na kolację dla dwojga 🙂
Ewelina,
na obiad też!
Aż bym zjadła
Karolina, polecam!