Bürli z wodą drożdżową z winogron to najpiękniejsze bułeczki, jakie udało mi się ostatnio upiec! Dojrzewanie wody drożdżowej i tworzenie ciasta sprawiło mi niesamowitą radość. Cudowna moc wyhodowanych na winogronach drożdży sprawiła, że bułki wspaniale wyrosły i fantastycznie się upiekły. Nie mogłam się napatrzeć jak rosną i rumienią się w gorącym piecu. A ich zapach i smak absolutnie mnie uwiodły. Są mięciutkie i niezwykle smaczne. Bardzo polecam tę przygodę prowadzącą do fantastycznego smaku i ogromnej satysfakcji.
Bürli – szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową
podaję za Zorrą
Przede wszystkim wytłumaczmy sobie co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku chleba, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców ( ale też warzyw) z dodatkiem cukru/miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnie drożdżami – wtedy gotowa jest do użycia. Fermentacja nastąpi po kilku dniach 2 – 3, pod wpływem ciepła. Toteż nasza woda do wypieku powinna fermentować w temperaturze 25-30 stopni C.
Od niej więc zaczniemy nasze bułki.
Winogronowa woda drożdżowa
50 g winogron przekrojonych na połowę
10 g miodu
200 g wody
Włóż wszystkie składniki do wystarczająco dużej butelki PET. Zamknij ją i trzymaj w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Wstrząsaj butelką raz dziennie i codziennie ją otwieraj. Otwieraj ostrożnie, ponieważ w butelce jest ciśnienie. Jeżeli po dwóch dniach woda nie zaczyna się pienić, postaw ją w cieplejszym miejscu – temperatura 25-30 st. C. Kiedy woda się spieni, jest gotowa do użycia.
Zaczyn z wodą drożdżową
150 g wody drożdżowej z winogron
150 g mąki pszennej typ 550
Do mąki dodaj wodę drożdżową (bez winogron) i pozwól jej rosnąć przez noc w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto jest bardzo aktywne po 2 godzinach wstaw je do lodówki.
Ciasto właściwe
zaczyn z wodą drożdżową
500 g mąki pszennej typ 550
260 g wody
2 g świeżych drożdży
13 g soli
Następnego dnia do misy robota dodaj zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Zagniataj ciasto przez 4 minuty, a następnie odstaw na 15 minut. Dodaj sól i zagniataj ciasto przez 6 minut na małej prędkości.
Przykryj ciasto i odstaw na 90 minut w ciepłe miejsce, składając je dwukrotnie co 30 minut na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Podziel ciasto na 10 równych kawałków. Uformuj te kawałki ciasta na kształt bułek i złóż je, aby zawsze dwa kawałki ciasta łączyły się ze sobą.
W zależności od temperatury pokojowej i aktywności wody drożdżowej, pozwól Bürli wyrastać przez 45 do 75 minut.
Rozgrzej piekarnik z parą wystarczająco wcześnie, aby uzyskać cyrkulację powietrza o temperaturze 230 ° C.
Gdy piekarnik będzie naprawdę gorący, wstaw tackę z wodą. Lub piecz w specjalnym piekarniku z funkcją pary.
Piecz Bürli przez 30 minut. Po 15 minutach otwórz drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać.
Zostaw Bürli do ostygnięcia na ruszcie.
Bürli na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Aniu wspaniale Ci się upiekły. Świetna propozycja. Mnie też zachwyciły 🙂 Pozdrawiam
https://akacjowyblog.blogspot.com/2019/09/burli-tradycyjne-szwajcarskie-buki-z.html
Małgosiu,teraz są dwa komentarze!
Pozdrawiam Cię.
O tak, to jedne z lepszych!
Twoje wspaniale upieczone!
Wrzesień zachwyca i uczy w piekarni!
Pozdrawiam
Dziękuję Kamila!
Myślę, że warto ciągle się uczyć nowych technik, przepisów.
Aniu piszę i piszę i nic nie widać ;D No cóż kolejny komentarz . Bardzo udane te Twoje bułeczki i pomysł na wypiek w Piekarni świetny. I ja jestem bardzo zadowolona ze swojego wypieku. Kolejne ciekawe doświadczenie, dziękuję i pozdrawiam 🙂 https://akacjowyblog.blogspot.com/2019/09/burli-tradycyjne-szwajcarskie-buki-z.html
Małgosiu, bo weryfikuje to antyspam i muszę jeszcze zatwierdzić…
Dziękuję i cieszę się, że przepis był trafnym wyborem.
Pozdrowienia!
Witam,
Wybór przepisu – fantastyczny. Twój wypiek zachwyca.
Pozdrawiam
Basia
Dziękuję Basiu!
Miło mi, że znowu piekłaś z nami. Pozdrowienia!
Upieczone ale nie tak pięknie jak Twoje.
https://kuchniagucia.blogspot.com/2019/09/burli-tradycyjne-szwajcarskie-buki-z.html
Guciu,
wspaniale! I nie wierzę…
Bardzo sie ciesze, ze mimo wyjazdu udalo mi sie dolaczyc do Was. Bulki zrobily furrore. Twoje prezentuja sie fantastycznie Aniu:-)
Marzena,
cudnie! Co za satysfakcja.
Dziękuję!
Jak to zrobiłaś, że wyszły tak piękne bułeczki??
Wspaniałe i “oryginalnym” pewnie zazdroszczą 🙂
Powinno być: “oryginalne” pewnie zazdroszczą 🙂
Guciu,
no nie wiem…
Guciu,
naprawdę niewiele i myślałam, że mi nie wyjdą, bo miałam zabiegany weekend…
Bardzo dziękuję!
Jakie ślicznoty 🙂 Bardzo spodobał mi się ten przepis, dzięki Aniu za pomysł. Pozdrawiam i do następnego wypiekania 🙂
Aniu, dziękuję!
Zapraszam oczywiście za miesiąc.
Pierwszy raz w życiu spotykam się z czymś takim – woda drożdżowa, woda winogronowa, ciekawa sprawa! Zawsze sądziłam, że to drożdże bądź zakwas tylko i wyłącznie nadają się do wypieku pieczywa. A tu taka niespodzianka!
Karmelitko, ale w tej wodzie właśnie powstają drożdże!
Bardzo polecam Ci spróbować. Bułki są wyjątkowo pyszne i długo świeże.
Sama natura!
Te bułeczki wydają się naprawdę pyszne! Ach… 🙂
Iwona, bo takie są!
Dziękuję.
Przepraszam za to zamieszanie Aniu, ale mój dostęp do neta był zerowy, awaria.
Dziękuję.
Twoje bułki upiekły sie znakomicie, chrupiąca skórka i mięsiste wnętrze.
Dzięki za wspólne wypiekanie.
Dorota,
czasami technika zawodzi…
A bułki dla mnie wyjątkowe.
Dziękuję!
Zachwycające !!! Aniu to jedne z najpiekniejszych bułek jakie widziałam.Koniecznie do upieczenia
Aniu ,a za każdym razem wodę winogronowa trzeba robić od nowa czy jakoś to możną przetrzymać coby np kilka razy upiec takie mercedesy?
Alu,
jeżeli Ci zostanie, można ją wstawić do lodówki, a potem aktywować w cieple.
Ale ta ilość z przepisu u mnie była akurat do ciasta na te bułki.
Alu, a jakie pyszne!
Szkoda, że z nami nie piekłaś…
Bułeczki wyglądają pysznie. Skąd taką wodę wziąć ?
Gosiu, zrobić! To bardzo proste.
Wszystko jest w przepisie.
wyglądają przepysznie, wspaniały, oryginalny przepis;)
Dziękuję Magdalena!
Pozdrowienia.
Well done! Thank you for choosing my recipe!
Zorra,
thank You!I’m very pleased. Your recipes are great!
Świetnie, że je upiekłaś Agnieszko!