Domowa mieszanka przypraw i ekologiczny kurczak to zdrowe i pyszne połączenie. Jeżeli dobierzemy do niego ulubione dodatki, możemy cieszyć się niebanalnym posiłkiem o każdej porze dnia. Możemy też zabrać go ze sobą – do pracy, na wycieczkę, na piknik w mieście. Prosto i smacznie!
mieszanka przypraw
1 łyżka stołowa słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka stołowa ostrej wędzonej papryki
1 łyżka morskiej soli
1/2 łyżki mielonego imbiru
2 łyżki cukru trzcinowego bio
1/4 łyżki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżki mielonej kolendry
1/2 łyżki granulowanego czosnku
Wszystkie składniki wsypujemy do słoika. Zakręcamy go i potrząsając mieszamy je aby się połączyły. Odstawiamy na 1 dzień aby aromaty zgrały się ze sobą. Przyprawę można wykorzystać do pieczenia mięsa i ryb.
1 duża pierś kurczaka eko
1 stołowa łyżka mieszanki przypraw
100 ml domowego bulionu z kurczaka
30 g masła
Pierś kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błon, myjemy i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Z każdej strony posypujemy mieszanką przypraw i zostawiamy na 20 -30 minut, aby przeszło aromatami przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 165⁰C. Pierś kurczaka układamy w naczyniu do zapiekania, wokół układamy masło pokrojone w kawałki i wlewamy bulion – z boku naczynia, aby nie spłukać przyprawy z mięsa. Wkładamy do piekarnika, po 20 minutach polewamy mięso po wierzchu sosem z naczynia. Po kolejnych 30 minutach pieczenia mięso powinno być upieczone. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, a mięso kładziemy na desce i zostawiamy na ok. 10 minut aby odpoczęło. Teraz możemy je pokroić na kawałki. Będzie soczyste i pyszne. Sos z pieczenia można zredukować i podać do mięsa. Pierś serwujemy z dowolną sałatką ze świeżych warzyw, z ryżem, z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
- zdjęcie Cztery fajery.pl
wygląda na soczystą i delikatną, idealnie upieczona:)
Magdalena,
taka jest. Pyszności!
Ten widok zdecydowanie pobudza apetyt! :))
Iowna, to wspaniale!
Doskonała! U mnie również tylko domowe mieszanki przypraw! takie lubię najbardziej
Wiola,
domowa przyprawa gwarantuje mi jakość i dobór składników takich, jakie lubię.
Dziękuję.
Proste dania najlepsze ach zjadłabym z apetytem takiego kurczaczka
I love life…
bardzo mi miło. Pozdrawiam Cię.
Masło robi robotę. Jak mawiał Kurt na wszystkich swoich kursach „masło, masło, masło” 😉
Kasiu, w przypadku tego dania i innych to składa się na smak wiele różnych dodatków.
Tutaj największą robotę robi przyprawa.
Oczywiście. Mieszanka przypraw fantastyczna. Uwielbiam posmak wędzonej papryki. ❤️ Kurt po prostu na każdym kursie mówił o zasadzie „masło maslomaslo” dla soczystości mies i stwierdzam ze często ta zasada naprawdę się sprawdza i dlatego mocno przekonał mnie sposób pieczenia który podajesz
Kasiu, cieszę się, że danie Cię zainteresowało.
Masło jest ważne, ale nie przesadzałabym z jego znaczeniem. Jeżeli byłoby samo masło, danie nie miałoby takiego smaku, jak z dodatkiem innych składników…W niektórych kuchniach używa sie oliwy zamiast masła i też jest pysznie.
Ja w swojej wersji usunelabym imbir bo nie przepadam… Reszta 10/10❤️
Sylwia,
imbiru nie lubisz? No to w takim razie bez imbiru…
Dziękuję.
Wartościowy i smaczny posiłek. Już czuję zapach i aromat tej domowej mieszkanki przypraw! Obłęd 🙂
Justyna,
aromat rzeczywiście zapowiadał pyszne jedzenie.
Pozdrowienia