Ten opiekany chleb z pomidorami to dla mnie jedno z najprostszych i najsmaczniejszych hiszpańskich tapas.
W języku hiszpańskim ma kilka nazw: pan con tomate lub pan tumaca i pa amb tomàquet po katalońsku. Istnieją także różne sposoby na przygotowanie tego klasycznego dania : z tartym pomidorem, z plasterkami pomidorów, z mieszanką pomidorów przypominającą salmorejo lub z surowym pomidorem, który pocierasz o chleb! Wszystkie sposoby łączy to, że są pyszne i nieskomplikowane, doskonałe na śniadanie, lunch i jako tapas wieczorem. A poza tym tworzysz je jak chcesz!
Wydaje mi się, że to także jeden z najlepszych sposobów, aby delektować się letnimi pomidorami.
Pan con Tomate
To zwodniczo proste danie wymaga najlepszej jakości składników i tylko wtedy smakuje idealnie:
– chleb rzemieślniczy lub z domowej piekarni
– dojrzałe, soczyste pomidory
– oliwa z pierwszego tłoczenia
– sól morska
– świeży czosnek
Pokrój poziomo chleb i połóż kromki na blasze do pieczenia. Pokrój pomidory na pół poziomo.
Zetrzyj pomidory na tarce – włóż tarkę do miski, aby nie wypłynął sok!
Podpiekaj chleb w nagrzanym do 190 st. C piekarniku ze wszystkich stron, aż będzie złoty i chrupiący. Natrzyj chleb ząbkami czosnku i wyłóż starte pomidory, skrop oliwą i posyp solą. Od razu jedz!
Słyszałam o nich… bardzo smaczne.. takie chrupiące z domowego pieczywa i pomidorów z ogórdka 😉
Ervi,
bardzo Ci polecam!
Takie są najlepsze w sezonie letnim.
Ach w prostocie jest urok. To dobry czas na grzanki z pomidorami. Jeszcze tylko chleb upiec…Bardzo apetycznie wszystko wygląda 🙂
Małgosiu, właśnie tak!
Prostota jest wykwintna i wyborna.
O mateczko kochana najlepsze danie na sierpień
Alu, a wiesz, że tak!!!
Dziękuję.
Świetny przepis na przekąskę. Na pewno wypróbuję 🙂
Nina, bardzo Ci polecam.
Smakuje bosko!
Najprościej i najpyszniej jak się da!
Mniam!
Kamila, pod warunkiem, że najlepsze składniki!
O tak, w sezonie pomidorowym pyszne:-)
Marzena, najlepsze!
To prawda. Zajsdalismy takie w Hiszpanii co drugi dzień na śniadanie
Kasiu,
dawno dawno temu poznałam to danie w hiszpańskiej tawernie i teraz jadamy też w domu przez całe lato.
Oj tak, jeden z najlepszych sposób na letnie pomidory! <3
Zuziu,
cudowny sposób!
Pomidory w każdym wydaniu i każda ilość ❤️❤️
Paulina, wspaniale!
a u nas jest bitwa na pomysły, co zrobić z dwiema skrzynkami pomidorów…no to już teraz wiem! dziś na kolacje wjadą na grzankach 😀 pysznie się zapowiada i jakie to proste! 🙂
Justyna, no przecież!
A jakie to pyszne!!!
Pomidory o tej porze roku smakują genialnie 🙂 grzanki uwielbiam na wszystkie sposoby, czuję że całość by mi bardzo posmakowała :*
Tysiu, zwłaszcza w takie słoneczne lato.
Te grzanki z pomidorami są boskie!
A więc już wiem co dziś na kolację, dziękuję za inspirację! pozdrawiam
Kasiu, jeżeli masz dojrzałe w słońcu pomidory to jak najbardziej.
Baardzo lubię! Czasami robię sobie też tak bardziej na szybko w tosterze ariete 😀
Andziu, o taki toster, to na pewno świetna sprawa do grzanek.
super artykuł
melex, dziękuję.