Wiadomo już, że latem pieczemy chleby, chlebki i bułki lekkie, łatwe i…pyszne!
Szukając przepisu na nasze lipcowe spotkanie w Piekarni, znalazłam wpis Zorry z recepturą na chleb pszenny z garnka na poolish. Dawno nie piekłam na poolish, a Wy? Uznałam więc, że może upieczemy ten chleb wspólnie…Że taki chrupiący bochen na dobrej pszennej mące idealnie wpisze się w lipcowe klimaty. Zorra napisała o nim – po prostu chleb z garnka, chrupiący i bardzo smaczny. Zapraszam!
Kiedy pieczemy?
W weekend 12,13,14 lipca.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 15 lipca o 20.00
Niech nam się upiecze!
Chleb z garnka na poolish
podaję za Zorrą
oryginał stąd – klik!
Chleb na garnek o średnicy 22 cm
POOLISH
50 g mąki pszennej typ 550
50 g wody
1 kulka świeżych drożdży
ZAKWAS PSZENNY
70 g mąki pszennej typ 550
70 g wody
5 g zakwasu pszennego
KOŃCOWE CIASTO
Zakwas i poolish
175 g wody
200 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
9 g soli
W przeddzień włóż wszystkie składniki na poolish do małej miski i dobrze wymieszaj, zostaw na noc w chłodnym miejscu.
Umieść wszystkie składniki na zakwas pszenny w innej małej miseczce i dobrze wymieszaj i pozwól, aby rosły przez noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodaj 75 g wody do poolish i wymieszaj łopatką.
Dodaj pozostałą wodę (100 g) do zakwasu pszennego i również wymieszaj.
Umieść oba rozpuszczone ciasta razem z pozostałymi składnikami końcowego ciasta z wyjątkiem soli w misce robota kuchennego, zagniataj przez 4 minuty na najniższym poziomie.
Przykryj miskę i odstaw ciasto na 20 minut (autoliza).
Dodaj sól do ciasta i wyrabiaj z prędkością 1 przez około 20 minut. Ciasto powinno odchodzić od miski.
Przykryj ciasto na 75 minut, a następnie rozciągnij i złóż.
Przykryj ponownie i pozwól mu odpocząć przez kolejne 2 1/2 godziny.
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, uformuj bochenek i umieść w koszu fermentacyjnym, pozwól mu wyrastać w temperaturze pokojowej przez 60 do 90 minut.
Włóż garnek z pokrywką do piekarnika i rozgrzej w temperaturze 250 ° C. Z moim piekarnikiem trwa około 20 minut, aż temperatura zostanie osiągnięta.
Wyjmij garnek z piekarnika, zdejmij pokrywę. Nie zapomnij o rękawicach kuchennych! Wrzuć ciasto do garnka. Piecz w 250 ° C przez 25 minut. Zmniejszyć temperaturę do 230 ° C, piecz jeszcze przez 20 minut, zdejmij pokrywkę i piecz w 200 ° C przez 5-7 minut.
Wyjmij chleb za pomocą rękawic kuchennych z garnka i pozwól mu ostygnąć na kratce.
Przyjemnych wypieków 🙂
Dziękujemy Ervi!
Aniu bardzo kusząca propozycja 🙂 Ile to jest g wg Ciebie -“1 kulka świeżych drożdży”?
Małgosiu,
zapraszam serdecznie!
To dokładnie malutki kawałek drożdży…i ja zawsze daje ‘na oko’. Nawet tego zważyć nie można, wiec zdaj się na intuicję.
Uwielbiam piec takie chleby 🙂
Guciu, to wspaniale!
I am looking forward to see all your loaves!
Zorra,
Me too. Thank you for this recipe!
takie chleby sa najsmaczniejsze 🙂
Krysiu,
są pyszne! Ale inne również.
Z przyjemnością upiekę 🙂
Kamila, pysznie!
Ja też postaram się upiec☺️
Marzena, wspaniale!
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2019/07/chleb-z-garnka-na-poolish.html