Pai Bao. Chleb z Hongkongu w czerwcowej Piekarni!

 

Hong Kong Pai Bao lub Hokkaido Milk Bread – to azjatycki słodki chleb, który jest podstawowym pieczywem we wszystkich azjatyckich piekarniach i zdecydowanie ulubionym w każdym azjatyckim domu. Pyszny, puszysty i bardzo miękki. Najczęściej jest pieczony na zaczynie tang zhong – tutaj mój wcześniejszy wypiek. Ale proces można oczywiście skrócić i upiec ten mleczny chleb używając samych drożdży. Jest idealny na lekkie śniadanie i pasuje do wszystkiego – do domowej konfitury, kremowego serka i do jajecznicy!

 

Pai Bao –  chleb z Hongkongu

Przepis z bloga Zoe – http://www.bakeforhappykids.com/2018/11/super-soft-condensed-milk-pai-bao-roti-sisir.html
proporcje podane w przepisie na foremkę o wymiarach 15 x 25 cm.

210 g letniej wody, w temperaturze około 37 ° C
35 g mleka skondensowanego
300 g mąki pszennej z dużą zawartością białka (ok. 12% białka) – np. pszenna typ 450
25 g cukru pudru
15 g mleka w proszku
4 g soli
50 g niesolonego masła, zmiękczonego, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka suchych drożdży instant
Do posmarowania Pai Bao:
1 żółtko
1 łyżeczka mleka

Z podanych składników wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota elastyczne i gładkie ciasto. Następnie odstawić je na 30 do 60 minut w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Po tym czasie podzielić masę na 15 równych porcji, każdą uformować w kulę. Każdą porcję rozwałkować trzykrotnie i składać, wg instrukcji filmowej. Najpierw rozwałkowujemy i składamy jak papier listowy, krótszym bokiem, a ostatni raz wzdłuż długich boków, których długość powinna być dopasowana do szerokości foremki.
Tu link do filmiku, pokazującego wykonanie chleba https://www.youtube.com/watch?v=NTdmYRz9uVM
Złożone porcje ciasta ułożyć w formie w poprzek. Jeśli nie mamy powłoki zapobiegającej przywieraniu ciasta, foremkę trzeba wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić pod żarówkę do piekarnika, żeby podwoiło objętość (od 30 do 60 minut). Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20 minut lub dłużej, żeby ciasto było wypieczone. Po wyjęciu z foremki ostudzić na kratce.

Pai Bao na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Weekendy w domu i ogrodzie

24 thoughts on “Pai Bao. Chleb z Hongkongu w czerwcowej Piekarni!

  1. Amber piękne bułeczki, równiutkie. Ja też kiedyś piekłam na tang zhong, ale ten przepis pozwala działać szybciej, a efekt jest oczekiwany 🙂

    Tu moje bułeczki 🙂

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2019/06/pai-bao-bueczki-z-hongkongu-w.html

    pozdrawiam

  2. Czerwcowa piekarnia lekka i bardzo smaczna, warto piec razem.
    Pięknie Ci wyszły te bułaski!

  3. Wspaniałe śliczne bułeczki i bardzo dziękuję za kolejną piekarską inspirację.
    Ps. a u mnie giga bułki 🙂

    • Guciu,
      dziękuję! Pai Bao to zawsze miłe emocje w kuchni i na stole.
      Widziałam Twój wyczyn – piekarnie z Hongkongu mogą przed Tobą drżeć!

  4. Spóźniłam się z wpisem, ale bułeczka upieczona, pozdrawiam:)

  5. Mój wypiek na stronie
    http://mojaakademiasmaku.pl/2019/06/09/pai-bao-czerwcowa-piekarnia
    Pozdrawiam wszystkich Piekarzy.
    Wypiek pyszny, przypominający naszą chałkę.

    • Basiu,
      bardzo nam miło, że byłaś z nami w czerwcu!
      Tak, to bardzo wdzięczne pieczywo. Dla mnie delikatniejsze niż chałka.
      Pozdrawiam!

  6. jestem zauroczona tym wypiekiem:)

  7. Bardzo ciekawy. Przypomina mi szwajcarski Einback 🙂

  8. Nigdy nie jadłam czegoś takiego, więc bardzo chętnie wypróbuję 😉

  9. Słyszałam p nim. Ładnie wypieczony 🙂

  10. Cudne, puszyste

  11. Kucze, ale ciekawy przepis 🙂 zapisujemy do wypróbowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *