Botwinka, koper, młoda cebula i ziemniaki! Te wszystkie warzywa są już na wyciągnięcie ręki. Kuszą cudowną świeżością rozpychając się na straganach i bazarkach. To one grają teraz pierwsze skrzypce! Częstuję się nimi zachłannie nie mogąc nadziwić się fantastycznej mocy wiosny.
I właśnie na botwinkę namówiłam Konwalie w kuchni. Sezonowość ma swoje prawa.
Dodałam do tych młodziutkich buraczków pachnący wiosenną świeżością koper i szczypiorek, a wszystko wspaniale skomponowało się z kozim twarogiem od pani Joli z Koziego Grodu!*
Twaróg ów przyjechał ze mną spod Kazimierza Dolnego i jest tak zacny w smaku, że możecie mi go mocno zazdrościć. Ale przy okazji wyprawy do prastarej doliny Wisły, po prostu wpadnijcie do pani Joli. Będziecie przeszczęśliwi! Tymczasem zapraszam na śniadanie.
Botwinka z kozim twarogiem, szczypiorem i koprem
1 mały pęczek młodziutkiej botwiny
200 g świeżego koziego twarogu
młody szczypior i koper
1 mały jogurt naturalny bio
pieprz i sól do smaku
Botwinę, szczypior i koper dokładnie myję i osuszam na ręczniku kuchennym. Twaróg wkładam do miski, dodaję jogurt, sól i pieprz. Botwinę, koper i szczypiorek siekam i dokładam do miski z twarogiem. Mieszam i od razu podaję na śniadanie.
*Gospodarstwo Kozi Gród
Słotwiny 109
24-310 Karczmiska
tel. 600 353 415
Przepysznie!
Kozi twaróg i wiosenna zielenina.
Trudno się oprzeć!
Do tego domowy chleb i mamy śniadanie idealne.
Dziękuję za botwinkowe spotkanie. 🙂
Magda,
istotnie to wiosenne śniadanie z botwiną zaliczam do najlepszych w tym wiosennym sezonie!
Czas botwiny rozpoczął się bardzo pysznie.
Dziękuję za nasz botwinkowy czas.
Botwinka to mistrzostwo świata! Jedynie mamy problem z kozim serem, ale cały czas staramy się do niego przekonać 🙂
Pełnia Smaków,
pewnie kupujecie kozi ser ze sklepu?
To absolutnie inna bajka. Polecam taki prosto ‘od kozy’.
sezonowo i pysznie, chciałabym spróbować takiego twarożku:)
Magdalena, dziękuję. Polecam spróbować!
Zjadłabym botwnikę 🙂
Ervi, nic prostszego, tylko ją zjeść!
Jestem bardzo ciekawa smaku 🙂
Sylwia, wypada tylko spróbować!
Ooo, tak proste i na pewno smaczne:-) Pyszna propozycja:-)
Marzena, proste jest pyszne!
Ach pyszności. Zgodnie z zaleceniem bardzo zazdroszczę koziego twarogu. Zazdrość wzmaga fakt, że kozi nabiał jest moim ulubionym ;D Świetna propozycja Aniu, jak zawsze, pozdrawiam 🙂
Małgosiu,
i ja nade wszystkie wynoszę kozi twaróg na piedestał!
Na śniadanie Cię zapraszam.
Prosto i sielsko, bardzo anielsko! Mniam, takie dobroci to ja lubię 🙂
Kamila,
anielsko! Niech Ci będzie.
Jakoś nie mogę się przekonać do botwinki, chyba, że ktoś wymyśli przepis, jak ją podać z dużą ilością mięsa
Olu, to masz problem…
Botwina to jedno z najpyszniejszych wiosennych warzyw!