WielkaNoc! Dla mnie ten radosny czas zaczyna się już dzisiaj. Zostawiam za sobą wszystkie sprawy i zabieram jak zwykle część naszego domowego ogniska, aby czuć się swojsko poza domem. Będziemy świętować bez pośpiechu i jak najwięcej korzystać z pięknego otoczenia. Delektować się spokojem i pysznościami pałacowego stołu. Przygotowałam też na nasze wielkanocne świętowanie nieprzyzwoicie cytrynowe mazurki ! Taki mały domowy akcent.
Ciekawa jestem bardzo, czy dopadnie mnie podczas świąt FOMO -fear missing out…Przyrzekłam bowiem sobie, że przez tych dni kilka będę praktykować JOMO – joy of missing out…Trzymajcie kciuki!
Wspaniałych świąt!
Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami
cytrynowy krem
sok z 3 cytryn bio
skórka starta z 3 cytryn bio
3 jajka z wolnego wybiegu
75 g cukru pudru
75 g masła
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnek stawiamy metalową lub żaroodporną miskę i wkładamy do niej wszystkie składniki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje – nie można doprowadzić kremu do wrzenia, ponieważ wtedy jajka się zetną. Masa będzie gęsta po około 15-20 minutach. Krem studzimy – można przygotować go dzień wcześniej – i wykładamy na mazurki.
pistacje do dekoracji
ciasto
150 g mąki krupczatki bio
100 g masła 82% tłuszczu bio
2 żółtka jaj ugotowane na twardo
1 łyżka śmietany 18%
50 g cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto – tylko do połączenia składników! Inaczej będzie twarde.
Formy, w których pieczemy spody wypełniamy ciastem. Nakłuwamy spody widelcem, wykładamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze 10 minut – ciasto powinno być złociste. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Kiedy jest zimne, wyjmujemy ciasto z foremek, napełniamy kremem i ozdabiamy.
Zapraszam też na mazurek różany !
Fajne połaczenie smaków – krem cytrynowy i pistacje 🙂
Ervisha,
bardzo dobrze się komponują. Dziękuję.
Ale super smaki! I te pistacje <3 Wesołych Świąt!
Pełnia Smaków,
dziękuję.
Wesołych!
Lubię cytrynowe wypieki, zwłaszcza wiosną i na Wielkanoc, ale tym razem zdecydowałam się na babkę czekoladową.Może po świętach coś cytrynowego upichcę.
Radosnych świąt!
Pati,
smacznej babki! I spokojnych świąt.
Trzymam kciuki 🙂
A mazurki pierwszy sort i połączenie cytryny i pistacji królewskie
Alu,
małymi krokami…
Dziękuję, to bardzo udane smaki i lubią się.
jakie urocze ;))…Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!
Iza,
bardzo dziękuję.
Wszystkiego dobrego!
Takie połączenie to moje ulubione! Znakomity mazurek!
Najlepsze życzenia nie tylko na Święta!
Kamila,
dziękuję! Tak, po świętach tez mazurek jest bardzo a propos!
Lekkie i smaczne <3
Agata, zawsze takie są. Polecam!
ale pysznie wygląda
Monika,
bo to pyszne mazurki!
Widziałam je i bardzo zapadły mi w pamięć:-) Cudo i ślinka cieknie:-)
Marzena,
to wspaniale!
Są naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu.