Wielkanocny nastrój widać już wszędzie. Sklepy, restauracje i blogi kulinarne proponują wielkanocne produkty, gotowe potrawy na zamówienie i oczywiście przepisy. Jest w czym wybierać i trzeba zastanowić się dobrze, co nas ucieszy najbardziej na wielkanocnym stole. Tradycja czy nowoczesne podejście do świąt?
A może trochę tego i tego, aby zadowolić wszystkich amatorów smaków, różne pokolenia i małych członków rodziny…
U mnie panuje to ostatnie podejście do wspólnego świętowania.
Przygotowałam więc nowy wypiek – babki kasztanowe, które okazały się bardzo udaną premierą.
Zapraszam na słodki przedsmak świąt!
Babki z kremem kasztanowym
350 g mąki tortowej + do wysypania formy
200 g kremu kasztanowego ( użyłam tego – klik!)
113 g dobrego masła + do wysmarowania formy
100 g cukru trzcinowego bio
3 jajka z wolnego wybiegu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
250 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę Rosto Bundt dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Mąkę połącz w misce z proszkiem do pieczenia i sodą. Do garnka włóż masło i cukier. Podgrzej aż do rozpuszczenia masła. Odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera wlej masło z cukrem, dodaj krem kasztanowy i ekstrakt z wanilii. Miksuj aż się połączą. Wtedy dodawaj po jednym jajku. Kiedy wmieszasz wszystkie jajka dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z mlekiem. Łyżką przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Piecz przez 20 – 30 minut w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka włożona do ciasta wyjdzie czysta. Studź babki w formie przez co najmniej 10 minut, a następnie wyłóż je na kratkę, aby całkowicie ostygły.
Posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Babki wielkanocne upiekłam w fantastycznej formie, którą można zamówić on- line w wyszukiwarce Favi.pl. Forma jest wykonana z czystego aluminium i ma 10 – letnią gwarancję. Wyprodukowała ją znana amerykańska firma Nordic Ware.
W wyszukiwarce Favi. pl znajdziecie jeszcze wiele innych form tej firmy. Bardzo je polecam!
Doskonałe są te formy od Nordic Ware. Uwielbiam w nich piec 🙂
Cztery fajery,
jestem zachwycona!
Ale piękne te babeczki i luksusowe bo kasztanowe, ja uwielbiam kasztany i wszystko co z nimi powstaje
Alu,
i ja bardzo lubię kasztany. Dlatego też te babki mają kasztanowy smak.
Cudowne babeczki Aniu 🙂 z pewnością są pyszne 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję Marzenko!
Tak, to pyszne babki.
ojejku, ale cuda! Jem oczami 🙂
Magdaleno,
częstuj się!
Dziękuję.
Ale smakołyki, aż pachnie Świętami 🙂 Super opcja z kremem kasztanowym!
Pełnia Smaków,
święta muszą być wyjątkowe!
Dziękuję.
Nigdy nie jadłam takiego kremu- babeczki musza być ciekawe w smaku 🙂
Ervisha,
to koniecznie spróbuj. Babki sę naprawdę pyszne!
Pyszny ten przedsmak 🙂
Będzie się działo, oj będzie. Miłego 🙂
Kamila,
przedsmak potwierdził, że te babki są jak najbardziej godne wielkanocnego stołu.
Dziękuję!