Kierunek Wietnam. Sałatka.

Wracam do azjatyckiej kuchni dość często.To rodzaj jedzenia, który u nas nigdy się nie znudzi i zawsze zaskakuje. Smakami, kolorami,doborem składników.
Tym razem prosta:
Sałatka wietnamska z makaronem ryżowym i mięsem kraba
125g makaronu ryżowego /jak najcieńszego/

mięso gotowanego kraba 
świeża kolendra
pęczek rzodkiewek
świeży ogórek średniej wielkości
2 łyżki pinii

Sos:
50 g cukru
75ml sosu rybnego
75ml soku z cytryny
papryczka chilli /bez pestek/
dwa ząbki czosnku
dwie łyżeczki imbiru świeżo startego

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut,żeby zmiękł.
W tym czasie w misce wymieszać składniki sosu. Zielony ogórek ze skórą pokroić na cztery, wyjąć pestki i pokroić w kostkę.Wrzucić do sosu. Rzodkiewki opłukać, pokroić w talarki i dodać do sosu.Wymieszać.
Na suchej patelni podprażyć pinie.Mięso kraba odsączyć, jeżeli jest z puszki.
 Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Zostawić na sicie ,żeby odciekł.I dodać do sosu.Dodać część mięsa z kraba i kolendry dość grubo pokrojonej . Wymieszać.
Sałatkę posypać resztą mięsa kraba, kolendrą i piniami. Zaraz podawać.

przepis z programu Rachel Allen, kanał kuchnia tv

Moje uwagi:
*dodałam cukier brązowy muscovado
*użyłam mięsa kraba z puszki dość drobno posiekanego
* mój makaron ryżowy był średniej grubości, dlatego gotowałam go 3 minuty

4 thoughts on “Kierunek Wietnam. Sałatka.

  1. Fajne połączenie smaków. Lubię takie sałatki brać na lunch. Koło środy Twoja sałatka pójdzie ze mna do pracy

  2. Bardzo się cieszę! Jest naprawdę super.Na lunch z pewnością się sprawdzi.
    Smacznego!

  3. A u mnie będzie w poniedziałek!
    Pozdrowienia!

  4. Smacznego!
    Tak się cieszę,że też gustujesz w takich smakach.
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *