Na powitanie J.musiałam przygotować coś ,konkretnego’…
Żeby pogodzić zdecydowanego mięsożercę z umiarkowanym mięsożercą,przygotowałam danie główne z kuchni francuskiej:
Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku
kurczak wiejski – u mnie 1,20 kg
4 główki czosnku -u mnie dwie młode,dwie zimowe
4 dymki
masło i oliwa
sól i pieprz
świeże zioła: tymianek,rozmaryn,szałwia,liście selera naciowego
Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Czosnek podzielić na ząbki, nie zdejmować łupin.Kurczaka opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem.Do środka włożyć połowę czosnku i kawałek masła.Związać nogi .
Formę do pieczenia pokropić oliwą, wysypać pozostały czosnek.Ułożyć kurczaka. Wokół rozłożyć dymkę, zioła.Kurczaka z wierzchu posmarować masłem.
Piec,polewając często wytworzonym sosem.Na pół godziny przed końcem,zmniejszyć temp. do 180 st.C.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i pieczonym czosnkiem.
Sałatka z truskawkowym dressingiem
na 2 osoby główka sałaty – u mnie masłowa
dojrzałe truskawki
3 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
łyżka miodu
kolorowy pieprz
Sałatę opłukać i porwać na kawałki.Ułożyć na talerzach.Opłukane i pozbawione szypułek truskawki podzielić na dwie części -jedną część pokroić na ćwiartki i posypać sałatę. Drugą część wrzucić do pojemnika blendera, dodać oliwę,ocet balsamiczny i miód – zmiksować.Dodać grubo tłuczony pieprz. Wymieszać i polać sosem sałatę.
W połączeniu z tym kurczakiem jest wyśmienita.Zresztą pasuje do wielu innych dań.
Pieczony czosnek uwielbiamy.Jest delikatny,lekko słodki,bez przykrego zapachu.Rozsmarowany na mięsie lub pieczonych ziemniakach tworzy niezapomniany smak.
ta sałatka mi sie bardzo podoba!
Mnie też! Chyba od razu jutro wypróbuję – jutro rano polecę na targ po świeże truskawki i sałatę (mam jedną panią, co ma niepryskane – nigdy nie mam wysypki, a normalnie mam:). Zazdroszczę J. – i Portugalii, i powitania w domu! I pozdrawiam oczywiście
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Dziewczyny, wypróbujcie tę sałatkę.
Kilka lat temu trafiłam gdzieś na podobny przepis, dodałam swoje ,co-nieco’ i odtąd ta sałatka jest u mnie królową,kiedy sezon na truskawki.A sama też pysznie smakuje.
Pozdrowienia!
Sałatkę podobną znam – rzeczywiście pyszna! Ale o tym kurczaku jedynie czytałam i słyszałam, Twoja rekomendacja to kolejny krok bliżej, by go w końcu zrobić.
Aniu, ja też sporo czasu przymierzałam się do tego kurczaka. Warto się o niego pokusić – jest naprawdę tego wart.Przy tym bardzo prosto i szybko się go robi.
Nastepny interesujacy sposob na kurczaka!
Jest pyszny i bardzo prosty.Sam się piecze!