Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym. Śniadanie, obiad lub kolacja!

 

Wróciłam do domu po kilku dniach fantastycznego relaksu. Otaczał mnie kompletny spokój i wiodłam naprawdę słodkie życie.
Te dni podarowane tylko sobie uważam za bardzo szczęśliwy czas. I po raz pierwszy nie pojawiła się tak dobrze mi znana tęsknota za własną kuchnią i gotowaniem. Jedzenie było po prostu pyszne. Nie wiem, czy taki stan rzeczy dłużej by się utrzymał, w każdym razie zachowałam najlepsze kulinarne wspomnienia. A może wróciłam na czas…
W domu powitała mnie szalejąca z radości Yorka i sterylna pustka w lodówce…Ostały się w niej trzy jajka! Taki widok bywa u mnie ekstremalnie rzadko. Kilka spojrzeń do spiżarni, mały spacer do osiedlowego sklepiku i powstał ten oto wegetariański talerz. Może być śniadaniem, obiadem lub kolacją!

 

 

 

Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym

sos musztardowo – miodowy

3 łyżki gruboziarnistej musztardy ( najlepsza Dijon)
2 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól do smaku

Do kielicha blendera wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i szczyptę soli. Miksujemy aby składniki się połączyły. Doprawiamy ewentualnie solą. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy.

wegetariański talerz
dla jednej osoby

100 g czerwonej soczewicy
1 mały batat
1 garść szpinaku baby
1 awokado
1 szczęśliwe jajo
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z limonki
sól wędzona i świeżo mielony pieprz

Soczewicę płuczemy, odsączamy na sicie i gotujemy na parze do miękkości – 15 minut. Batat obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i gotujemy na parze al dente – 10 minut. Szpinak płuczemy i odsączamy na sicie. Jajko smażymy na oliwie. Awokado obieramy ze skóry.
Na talerzu układamy soczewicę, bataty, szpinak, awokado i jajo. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy sosem, posypujemy solą i pieprzem.

40 thoughts on “Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym. Śniadanie, obiad lub kolacja!

  1. piszę się na taki talerz!

  2. Kolorowo – wiosennie i tak zdrowo 🙂

  3. Uwielbiam takie śniadania 🙂 Dziekuję za inspirację !

  4. Poraz kolejny jestem zaskoczona przepisem bardzo tu u Ciebie smacznie coś “podkradne”

  5. Świetny ten sos, taki prosty a rewelacyjnie uzupełni talerz smakołyków. Pycha!

  6. o mamo ale pycha! uwielbiam takie jedzenie – czysta micha rządzi 😀

  7. Wiola Korzeniowska

    Bardzo lubię takie wersje posiłku najczęściej jadam na kolację lub obiad gdy jestem w domu – otwieram wtedy lodówkę, wyjmuję składniki i to na co mam ochotę ładuje w talerzu! Pycha!

  8. Ooo! Tak bardzo lubię! Zdecydowanie się na to piszę.

  9. Poprosze z dokładką. Talerz marzeń!

  10. Wspaniałe! Absolutnie moje smaki ♡ jako, bataty, soczewica, szpinak… Poezja! 😀 poproszę zapas na miesiąc!

  11. pyszny ten talerz 🙂 i jak efektownie się prezentuje 🙂

  12. Zazdroszczę wypoczynku i takiego śniadania:-)

  13. marcepanowy kącik

    Bardzo podoba mi się pomysł i zawartość talerza 🙂

  14. Talerz przepiękny i jego zawartość też . 🙂

  15. Na tym talerzu jest wszystko to co uwielbiam, absolutne marzenie <3 na każdy posiłek!

  16. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Pyszności Aniu i z pewnością taka porcja bardzo syta. Miło tak odpocząć od domowych obowiązków. Pozdrawiam serdecznie

  17. Cóż za wspaniała zawartość talerza! Cudo!

  18. Proszę wybaczyć mało “kulinarny” komentarz, ale bardzo się cieszę, że użyła Pani słowa talerz, nie zaś popularny bowl. Swoją drogą wyśmienite połączenie smaków. Pozdrawiam 😉

    • Post Author Amber

      Pani Ewo,
      dziękuję. Bowl to bardzo chodliwa i modna nazwa…
      Uważam,że warto posługiwać się rodzimym językiem, bo wkrótce zapomnimy niektórych własnych słów.
      Pozdrawiam!

  19. Zjadłam oczami do samego końca 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *