Wróciłam do domu po kilku dniach fantastycznego relaksu. Otaczał mnie kompletny spokój i wiodłam naprawdę słodkie życie.
Te dni podarowane tylko sobie uważam za bardzo szczęśliwy czas. I po raz pierwszy nie pojawiła się tak dobrze mi znana tęsknota za własną kuchnią i gotowaniem. Jedzenie było po prostu pyszne. Nie wiem, czy taki stan rzeczy dłużej by się utrzymał, w każdym razie zachowałam najlepsze kulinarne wspomnienia. A może wróciłam na czas…
W domu powitała mnie szalejąca z radości Yorka i sterylna pustka w lodówce…Ostały się w niej trzy jajka! Taki widok bywa u mnie ekstremalnie rzadko. Kilka spojrzeń do spiżarni, mały spacer do osiedlowego sklepiku i powstał ten oto wegetariański talerz. Może być śniadaniem, obiadem lub kolacją!
Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym
sos musztardowo – miodowy
3 łyżki gruboziarnistej musztardy ( najlepsza Dijon)
2 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól do smaku
Do kielicha blendera wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i szczyptę soli. Miksujemy aby składniki się połączyły. Doprawiamy ewentualnie solą. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy.
wegetariański talerz
dla jednej osoby
100 g czerwonej soczewicy
1 mały batat
1 garść szpinaku baby
1 awokado
1 szczęśliwe jajo
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z limonki
sól wędzona i świeżo mielony pieprz
Soczewicę płuczemy, odsączamy na sicie i gotujemy na parze do miękkości – 15 minut. Batat obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i gotujemy na parze al dente – 10 minut. Szpinak płuczemy i odsączamy na sicie. Jajko smażymy na oliwie. Awokado obieramy ze skóry.
Na talerzu układamy soczewicę, bataty, szpinak, awokado i jajo. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy sosem, posypujemy solą i pieprzem.
piszę się na taki talerz!
Magdalena, zapraszam!
ja tez mogę ?
Alu, zapraszam!!!
Kolorowo – wiosennie i tak zdrowo 🙂
Ervisha,
z tęsknoty za wiosną!
Uwielbiam takie śniadania 🙂 Dziekuję za inspirację !
Paulina, bardzo proszę!
Dziękuję.
Poraz kolejny jestem zaskoczona przepisem bardzo tu u Ciebie smacznie coś “podkradne”
Sylwia, dlaczego jesteś zaskoczona?
Polecam ten talerz w całości!
Świetny ten sos, taki prosty a rewelacyjnie uzupełni talerz smakołyków. Pycha!
Angelika, sos jest bardzo dobry, ale jest tylko uzupełnieniem dania.
o mamo ale pycha! uwielbiam takie jedzenie – czysta micha rządzi 😀
Dominiko, bardzo się cieszę!
Smacznego.
Bardzo lubię takie wersje posiłku najczęściej jadam na kolację lub obiad gdy jestem w domu – otwieram wtedy lodówkę, wyjmuję składniki i to na co mam ochotę ładuje w talerzu! Pycha!
Wiola,
wychodzą z tego pyszne bardzo dania!
Pozdrowienia.
Ooo! Tak bardzo lubię! Zdecydowanie się na to piszę.
Kasiu, zapraszam zatem!
Poprosze z dokładką. Talerz marzeń!
Kasiu, bardzo mi miło!
Częstuj się.
Wspaniałe! Absolutnie moje smaki ♡ jako, bataty, soczewica, szpinak… Poezja! 😀 poproszę zapas na miesiąc!
Dziękuję Justyna!
Miło trafić w czyjeś smaki.
pyszny ten talerz 🙂 i jak efektownie się prezentuje 🙂
Dziękuję Aga!
Zazdroszczę wypoczynku i takiego śniadania:-)
Marzena,
polecam !Działa!
Bardzo podoba mi się pomysł i zawartość talerza 🙂
Gosiu, cieszę się!
Pozdrowienia.
Talerz przepiękny i jego zawartość też . 🙂
Dżemdżus,
dziękuję!
Na tym talerzu jest wszystko to co uwielbiam, absolutne marzenie <3 na każdy posiłek!
Tysiu, bardzo to miły komentarz dla mnie!
Dziękuję. Mamy podobne smaki.
Pyszności Aniu i z pewnością taka porcja bardzo syta. Miło tak odpocząć od domowych obowiązków. Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu,
dziękuję.
Warto odpocząć od wszelakich obowiązków!
Cóż za wspaniała zawartość talerza! Cudo!
Kamila, a wiesz, że i mi się podoba!
Proszę wybaczyć mało “kulinarny” komentarz, ale bardzo się cieszę, że użyła Pani słowa talerz, nie zaś popularny bowl. Swoją drogą wyśmienite połączenie smaków. Pozdrawiam 😉
Pani Ewo,
dziękuję. Bowl to bardzo chodliwa i modna nazwa…
Uważam,że warto posługiwać się rodzimym językiem, bo wkrótce zapomnimy niektórych własnych słów.
Pozdrawiam!
Zjadłam oczami do samego końca 🙂
Daria, to wspaniale!
Pozdrawiam Cię.