Za oknem sypie się z nieba cukier puder. Oprószył bielą wszystkie krzewy, taras, każdy zakątek ogrodu.
I zdaje się, że nie ma w tym umiaru! Szare niebo posypuje świat białym pyłem.
W domu karnawałowe klimaty, rozpalone miodowe świecie i miłe muzyczne nuty.
Od rana popijam mocną kawę, smażę hiszpańskie pączki i oprószam je cynamonowym pudrem. Karnawałowe słodkości!
Hiszpańskie pączki zwane nie wiadomo dlaczego wiedeńskimi to mniej słodka wersja tradycyjnych pączków polskich. Lekkie ciasto bez cukru z pomarańczową nutą posypane pudrem i cynamonem. Możesz sprawić, że będą bardziej słodkie, jeżeli polejesz je lukrem…
Pączki hiszpańskie
250 ml wody
180 g białej mąki orkiszowej bio
3 duże wiejskie jajka lub 4 małe
75 g masła
szczypta soli
1 łyżka naturalnego ekstraktu pomarańczowego ( ewentualnie waniliowego)
1 łyżka brandy ( lub spirytusu)
1000 ml tłuszczu do smażenia – wykorzystałam smalec i olej słonecznikowy po 500 ml
cukier puder z cynamonem do posypania
W garnku zagotuj wodę, masło i sól. Dodaj przesianą mąkę i energicznie wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw z ognia.
Dodaj jajka, ekstrakt pomarańczowy i brandy, wymieszaj na gładką masę. Odstaw aby masa przestygła.
Przygotuj papier kuchenny do odsączenia tłuszczu usmażonych pączków, a ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Smalec i olej włóż do głębokiej patelni i podgrzej do 180 st. C. Bezpośrednio na tłuszcz wyciskaj po kilka pączków w kształcie koła dowolnej wielkości i smaż z obu stron na złoty kolor. Odkładaj je na papier kuchenny. Smaż do wykorzystania całego ciasta.
W słoiku wymieszaj cynamon z cukrem pudrem i posyp pączki.
uwielbiam je!!! i chodzą ze mną od dluższego czasu. Trzeba będzie zrobić
Iza,
teraz jest na nie najlepszy czas!
Oooooooooooooo, ja je chyba z 2 razy robiłam , a są takie pyszne .A jeszcze twoje Aniu z aromatem pomarańczowym, mniam.
Prześliczne Tobie wyszły
Alu, dziękuję.
Są pyszne i błyskawicznie znikają!
Baardzo je lubię, w Hiszpanii zawsze zajadałam sie churros, tłuste to okropnie, ale takie dobre )
Dorota,
ja też zajadam się churros – nie tylko w Hiszpanii.
Ale moje nie są wcale tłuste. Trzeba dodać alkohol do ciasta i odpowiednio smażyć.
Aniu, lubię te Twoje karnawałowe pyszności:-)
m
Marzena,
to wspaniała wiadomość!!!
Kocham, uwielbiam po prostu! Są dla mnie dużo lepsze od tych tradycyjnych, lżejsze. Pozdrawiam 🙂
Zuziu, bardzo się cieszę!
To smacznego.
wiele bym dała by teraz je zajadać ! 🙂
Magdalena, polecam, robi się je szybko i szybko zjada!
Świetne! I w takiej zakręconej wersji świetnie się prezentują.
Kasiu,
bo takie powinny być.
Dziękuję.
Mniam, rozpusta! Ale tak trzeba 🙂
Kamila, pewnie, to karnawał w końcu!
Przemawia do mnie ta pomarańczowa nuta! Na pewno są przepyszne 🙂
Julita,
no jak Hiszpania to pomarańcze!
Polecam.
Ślinka cieknie wciągnęłabym sporą porcje teraz – tak apetycznie wuglądaką
Paulina, niestety takie są – od razu się je zjada!
Nigdy nie robiłam,chociaż churros bardzo lubię 🙂 Zapisuję, w końcu w karnawale można poszaleć 😀
Justyna, to na pewno będą Ci smakowały. To są pokrewne churros.
Karnawałowe szaleństwa są piękne!
Takie pączki kojarzą mi się z wakacjami w Hiszpanii, w domu nie robiłam, ale na pewno warto spróbować 🙂
Magda, i dobrze Ci się kojarzą!
Polecam je zrobić.
Wyglądają bardzo przepysznie! Zapisuję przepis i będę robić na rodzinne spotkania! ; )
Delektujemy,
na pewno będą cieszyły się powodzeniem!
Genialnie się prezentują. Chętnie skorzystam z inspiracji, będą idealne na tłusty czwartek
Dziękuję Paweł!
Są wyjątkowo pyszne.
pysznie wyglądają
Dziękuję Dżemdżus!
to ja poproszę jakieś 10sztuk do kawki… no może 13 🙂 super wyglądają 🙂 pozdrawiam 🙂
Sylwia, to zapraszam!
Kawa we dwie to jest to co bardzo lubię.
O… pączki serowe zwane całuskami już były, faworki właśnie się kończą, zdaje się, że anstępne karnawałowe słodkości zrobię właśnie takie!
Akacja, koniecznie!
Tylko uwaga – natychmiast znikają.
Pozdrowienia.
Podoba mi się ta pomarańczowa nuta!
Pati,
ta pomarańczowa nuta nadaje pączkom zupełnie wyjątkowego smaku.
Perfekcyjne 😉
Dziękuję Ervisha.
I jeszcze ta nutka pomarańczy… Jutro robimy! 🙂
Pełnia Smaków- będzie pysznie!
Wszystkiego smacznego.
jak dla mnie bardzo niespotykany smak, aż mam chęć spróbować <3
Koralina, bardzo Cię zachęcam.
Pysznie i zdrowo!